Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Zi de reculegere pentru familii

Duminică, 15 decembrie 2024, a avut loc la Liceul "La Salle" din Pildești o zi de reculegere pentru familii, predicator fiind pr. Lucian Horlescu, OFMConv.

Planificată din timp, ziua de reculegere reprezintă un moment important în itinerarul de credință pe care l-am început împreună în luna septembrie, atunci când ne-am fixat ca obiectiv să devenim pelerini ai speranței și discipoli misionari, în familie, în comunitate sau acolo unde Dumnezeu ne va călăuzi pașii și inima. O zi a comuniunii și a bucuriei, un binemeritat popas de o zi pentru a da spațiu și posibilitatea lui Dumnezeu să intervină în viața noastră.

Ce trebuie să facem ca această zi de reculegere să ne ajute să ne pregătim cât mai bine pentru venirea lui Isus?, l-am întrebat pe părintele Lucian.

Oprește-te, intră în inima ta și stai cu tine! Creează o oază în jurul tău! Oprește-te și bucură-te de acest lucru! Stai cu problemele tale și încearcă să le dai un sens, a fost îndemnul părintelui pentru fiecare dintre noi.

"Credința este garanția lucrurilor sperate, dovada realităților care nu se văd." (Ev 11,1).

În jurul acestui citat a împletit părintele Lucian cele două meditații ale zilei. Mai concret, despre felul cum noi, oamenii, am fost binecuvântați de Dumnezeu cu darul credinței și al speranței.

Vorbim despre același lucru când vorbim despre credință și speranță?

Ce este credința? Ce este speranța? În cine credem sau în cine ne punem speranța? Au fost câteva întrebări care ne-au introdus în tematica meditațiilor. Și parcurgând împreună de-a lungul zilei prin Sfânta Scriptură, am ajuns la convingerea că da:

- Credința nu este identică cu speranța, ele merg braț la braț.

- Credința este încrederea noastră totală în Dumnezeu, iar o credință trăită este o credință plină de bucurie. Credința presupune un proces, o convertire continuă: de la o credință imperfectă ca cea a lui Zaharia la o credință exemplară ca a Mariei ("Fie mie după Cuvântul tău!").

- Credința este fundamentul speranței. Este necesar, așadar, să întărim credința pentru a putea mări speranța noastră.

Speranța creștină este sigură, este o certitudine; astfel speranța devine pentru orice creștin "o ancoră a sufletului, sigură și puternică" (Ev 6,19), așa cum o ancoră garantează unui vapor siguranța în mijlocul mării. Deci, speranța nu e un vis, o iluzie sau o reverie, ci este certitudinea împlinirii promisiunilor divine în care este profund ancorată.

Dacă în timpul meditațiilor părintele ne-a provocat să ne analizăm credința și mai apoi cum știm să percepem darul speranței, la cuvântul de învățătura din timpul Sfintei Liturghii ne-a invitat să ne analizăm viața noastră în raport cu ceilalți. Mai concret: să nu ne lăsăm duși de ispita rolului sau a funcției pe care o avem ca să facem rău aproapelui. Pentru că răul uneori îl facem instinctual, însă binele este o alegere, necesită un efort.

Sunt doar câteva dintre gândurile și îndemnurile pe care părintele Lucian le-a creionat la această zi de reculegere și avem convingerea că și-au lăsat amprenta în gândurile și inimile noastre. Cu siguranță aceste idei vor rezona și vor avea mai mult ecou atunci când viața ne va aduce în cale nenumărate situații și evenimente concrete când putem să le aplicăm în lumina celor învățate și trăite în această zi.

Mulțumim din toată inima tuturor celor care ne-au ajutat la buna desfășurare a acestei zile de reculegere: părintelui Lucian Horlescu pentru tot sprijinul acordat pe tot parcursul anului pastoral, părintelui paroh Ionel Roșu pentru prezență și încurajare, Fraților Școlilor Creștine pentru găzduire și o mare mulțumire celor care au participat.

Tuturor vă dorim din inimă un Crăciun binecuvântat și un An nou fericit!

Gabriela Martișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 decembrie: Pildești: Zi de reculegere pentru familii




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat