Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Card. Parolin: Papa va fi la Ajaccio îndemnând la rugăciune, dreptate și responsabilitate

Ultimele pregătiri la Ajaccio care mâine, duminică, 15 decembrie 2024, îl va îmbrățișa pe succesorul lui Petru, primul papă care vizitează insula franceză în centrul Mediteranei. Episcopul orașului corsican, cardinalul François Bustillo, a subliniat că prezența lui Francisc "nu este un privilegiu, ci o responsabilitate". Va fi o vizită scurtă, de circa douăsprezece ore, dar foarte intensă și caracterizată de frumusețea și vivacitatea evlaviei populare, de temele întâlnirii, ale primirii și ale îngrijirii creației.

L-am întrebat pe secretarul de stat vatican, cardinalul Pietro Parolin, care îl va însoți pe Sfântul Părinte în această călătorie, cum va putea comunitatea locală să traducă ceea ce definește "responsabilitate" în acțiuni concrete pentru viitor, fie la nivel spiritual, fie social...

Această călătorie a Sfântului Părinte se situează în inima Adventului și în iminența deschiderii Anului Sfânt 2025 și, prin urmare, putem s-o înscriem în recomandarea Sfântului Paul adresată lui Tit de "...a trăi în veacul de acum cu înțelepciune, cu dreptate și cu evlavie, așteptând speranța fericită și arătarea gloriei marelui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Isus Cristos. [...] Acestea să le spui, să îndemni și să dojenești cu toată autoritatea" (2,12-15). Papa, cu prezența sa la Ajaccio, vrea să amintească exact această chemare și această responsabilitate, pe care Biserica locală - episcopi, preoți, diaconi, consacrați și consacrate și toate persoanele implicate la diferitele niveluri ale vieții ecleziale - vor găsi modul de a traduce în gesturi și acțiuni concrete. Mie mi se pare că alegerile practice ar trebui să se inspire tocmai din acele trei atitudini de fond amintite de Sfântul Paul, caracteristice ale vieții și ale mărturiei creștinului în lume: a se comporta cu înțelepciune, dreptate și evlavie. Cu alte cuvinte, responsabilitatea trebuie să însemne convertire personală și comunitară, să orienteze din nou spiritul nostru spre Domnul care vine, pentru a realiza "miracolul" unei vieți noi, al unei societăți noi și al unei lumi noi.

Eminență, papa va încheia conferința despre religiozitatea populară în Mediterana, la care vor participa episcopi din diferite națiuni, este o ocazie unică de dialog și unitate. Ce roade așteptați de la această întâlnire care vede o credință înrădăcinată în tradiții și deschisă la evanghelizare?

Știm cât de important este pentru Papa Francisc dialogul, "cultura întâlnirii", în căutarea unei unități și armonii mai mari între comunități, Biserici, credincioși, țări și națiuni..., toate acestea pentru care Domnul Isus și-a oferit viața: "ca să fie desăvârșiți în unire, încât să cunoască lumea că tu m-ai trimis și i-ai iubit pe ei, așa cum m-ai iubit pe mine" (In 17,23). Și cât de importantă este pentru el religiozitatea populară! Pe aceste două coordonate fundamentale se desfășoară conferința și pe aceste două puncte el își propune să aducă roade. Îmi permit să amintesc - cu privire la religiozitatea populară - ceea ce Sfântul Părinte scrie în capitolul despre vestirea evangheliei în exortația apostolică Evangelii gaudium (nr. 122-126). El ne spune că evlavia populară este o forță evanghelizatoare, ascunde o credință profundă care se exprimă mai mult în mod simbolic decât rațional, dar nu înseamnă că nu are un conținut teologal. În fond, Papa Francisc ne invită să vedem în mama care se roagă Rozariul pentru fiul bolnav, în procesiuni și în pelerinaje, în rugăciunea spontană adresată sfinților sau răstignitului, în devoțiunea la Sfânta Fecioară Maria într-un sanctuar... mici-mari gesturi misionare care dau mărturie despre o iubire mare și despre o încredere mare în Cristos răstignit și înviat.

La sfârșitul călătoriei va exista posibilitatea unei întâlniri cu președintele Macron la aeroport. Ce chestiuni considerați că pot să reiasă în acest dialog, într-o optică de construire de punți și de fraternitate, dar într-un moment istoric așa de complex și marcat de războaie?

Nu aș ști să spun acum ce chestiuni vor fi în centrul întâlnirii Sfântului Părinte cu președintele Republicii, dar îmi imaginez că tema păcii, oriunde este necesară și așteptată astăzi, va fi crucială. Și la câteva zile până la sărbătoarea Nașterii Principelui Păcii și în actualele circumstanțe din lume, desigur cea a păcii va fi o gândire dominantă. După aceea, este cunoscut cât de mult respectarea vieții umane, de la conceperea sa până la sfârșitul natural, este la inima Bisericii Catolice, care nu ezită să interpeleze pe conducătorii și pe responsabilii statelor în orice ocazie, și atunci când știe că poate să nu fie plăcută. Pe de altă parte, conform sfatului lui Paul dat lui Tit: "Acestea să le spui, să îndemni și să dojenești cu toată autoritatea...". Întâlnirea va avea loc la aeroportul din Ajaccio, adică în mijlocul Mediteranei. Îmi imaginez că Sfântul Părinte va reafirma că mare nostrum nu trebuie să fie "cimitirul nostru" pentru cei care caută un loc mai bun, riscându-și propria viață. Astfel se pune mereu problema modului de a primi, ca frați și surori în umanitate, pe cei care bat la ușă și care adesea participă la construirea vieții sociale și economice a țărilor noastre, primind astfel talentele lor și energiile lor. Această atitudine permite să se stabilească reguli, să se ceară respectarea legilor noastre și a echilibrelor noastre sociale și culturale, dar și mai ales să se lucreze cu țările de plecare, pentru ca fiii lor să poată rămâne și găsi ceea ce au nevoie pentru a trăi cu demnitate ca niște cetățeni.

Francisc va întâlni clerul și va celebra o Liturghie în timpul vizitei sale. Ce mesaje se așteaptă că pontiful le va adresa preoților și laicilor?

În general, și mai ales în călătoriile apostolice, Sfântul Părinte este deosebit de atent față de istoria persoanelor pe care le are în fața sa, față de cultura în care sunt inserate, față de întrebările, speranțele și suferințele pe care fiecare le poartă în inimă. În acest sens, atitudinea cea mai bună din partea noastră a tuturor nu este aceea de "a aștepta" ceva după gusturile noastre, ci de a primi cuvântul său, de a ne pune în ascultarea magisteriului său pentru a ne lăsa încă o dată ajutați pe drum. Desigur, aflându-se în inima Europei, Papa Francisc nu va ezita să încurajeze și să susțină, cu apropierea sa, angajarea apostolică a Bisericii și a agenților săi pastorali, preoți și laici, îndemnând atât lumea credincioasă, cât și instituțiile civile și politice să dialogheze și să lucreze împreună pentru binele comun al societății și îndeosebi al celor mai fragili.

Massimiliano Menichetti

(După Vatican News, 14 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat