|
© Vatican Media |
De 55 de ani "părinte", la 13 decembrie aniversarea de preoție a Papei Francisc
Suveranul pontif sărbătorește vineri, 13 decembrie 2024, aniversarea hirotonirii sale preoțești în 1969. Împlinirea unui parcurs care a început la vârsta de 21 de ani, dar care s-a născut atunci când un Jorge Mario Bergoglio de 17 ani a avut o experiență profundă cu Dumnezeu într-o spovedanie. O chemare precum cea a Sfântului Matei, o imagine care i-a însoțit întotdeauna călătoria spirituală.
"Părinte... prefer să fiu numit părinte, pentru că ceea ce îmi place mai mult este să fiu preot". Vocația la preoție, aceea care l-a dus să fie hirotonit într-o zi de 13 decembrie în urmă cu cincizeci și cinci de ani (1969), este probabil una din experiențele intime cele mai îndrăgite de Papa Francisc, capabilă, la distanță de mulți ani, și să-l emoționeze. Astăzi pontiful argentinian celebrează aniversarea de preoție. 55 de ani de când arhiepiscopul de Cordoba, Monseniorul Ramon José Castellano, a impus mâinile tânărului Jorge Mario, pe atunci în vârstă de 33 de ani.
Chemarea lui Matei
Era împlinirea unui parcurs început la 17 ani. Avea acea vârstă studentul argentinian viitor papă în ziua în care în parohie, în timpul unei spovezi, a avut un contact direct și profund al lui Dumnezeu. O chemare. Și există o imagine la care Bergoglio - a destăinuit asta el însuși în atâtea cărți și interviuri, înainte și după pontificat - asociază acel moment, tabloul lui Caravaggio "Chemarea lui Matei", operă de artă - păstrată în Biserica "San Luigi dei Francesi" la Roma - printre cele mai îndrăgite de papa. În fața ei îi place să se oprească adesea pentru a-i admira simbologia, semnificațiile ascunse în spatele jocului de lumini și umbre, acel fascicul de lumină care aproape ca un curcubeu în teatre, însoțește gestul lui Isus de a-și îndrepta degetul spre Matei. Un deget asemănător cu acela al lui Dumnezeu în "Creația" lui Michelangelo, care simbolizează harul, posibilitatea de a abandona o viață de păcat și de a se renaște la viață nouă. Și de a face asta prin milostivirea sa.
Francisc a simțit mereu acel deget îndreptat spre el: "Așa sunt eu. Așa mă simt. Ca și Matei", relata în august 2013 papa părintelui Antonio Spadaro într-unul dintre primele interviuri care a adus la cunoștință părțile cele mai intime și personale ale pontifului ales cu puține luni înainte. "Este gestul lui Matei care mă impresionează: înșfacă banii săi, ca și cum ar spune: «Nu, nu pe mine! Nu, acești bani sunt ai mei». Iată, acest sunt eu: un păcătos spre care Domnul și-a îndreptat ochii săi. Și asta este ceea ce am spus când m-au întrebat dacă acceptam alegerea mea ca pontif".
Nașterea vocației
Evenimentul Sfântului Matei este legat cu fir dublu de parcursul sacerdotal al Papei Francisc. Era 21 septembrie 1953 ziua acelei "experiențe a lui Dumnezeu", în care Bergoglio a simțit primul impuls vocațional. Era întocmai ziua comemorării liturgice a Sfântului Matei. În Argentina se celebra sărbătoarea studentului și înainte de a merge la festivități, tânărul Jorge Mario s-a oprit la parohia pe care o frecventa și a găsit acolo un preot pe care nu-l cunoștea. Însă a simțit necesitatea de a se spovedi. "Aceasta a fost pentru mine o experiență de întâlnire: am găsit că mă aștepta cineva", relata papa într-o veghe participată de Rusalii din mai 2013 împreună cu mișcări și realități ecleziale. "Nu știu ce s-a întâmplat, nu-mi amintesc, chiar nu știu pentru ce era acolo acel preot, pe care nu-l cunoșteam, pentru ce am simțit această voință de a mă spovedi, dar adevărul este că mă aștepta cineva. Mă aștepta de mult timp. După Spovadă am simțit că s-a schimbat ceva. Eu nu eram același. Am simțit chiar ca un glas, o chemare: eram convins că trebuia să devin preot".
Hirotonirea prezbiterală
La 21 de ani viitorul papă a decis să intre în seminar, a optat pentru Societatea lui Isus atras de imaginea iezuiților aflați în "prima linie" în Biserică, de disciplină, de "misionaritate". A intrat în seminarul din Villa Devoto și la 11 martie 1958 a început noviciatul său în seminarul discipolilor sfântului Ignațiu, petrecând o perioadă în Chile și întorcându-se după aceea la Buenos Aires. În orașul natal a luat licența în filozofie în 1963. Din 1964 a predat timp de trei ani literatură și psihologie în colegiile din Santa Fé și Buenos Aires. Apoi, la 13 decembrie 1969, hirotonirea prezbiterală cu mâinile impus asupra capului și în fața ochilor unei alte mâini, cea a lui Cristos, cu degetul îndreptat care ca și cu Matei îl chema pe iezuit la urmarea sa.
Milostivire...
Nu întâmplător, motoul episcopal - și apoi pontifical - ales de Bergoglio, viitor Francisc, a fost tocmai "Miserando atque eligendo" ("L-a privit cu milostivire și l-a ales"). Un text dintr-o omilie a Sfântului Beda Venerabilul care comenta tocmai episodul evanghelic al chemării vameșului devenit apostol. Milostivirea este de atunci unul din punctele fundamentale ale slujirii Papei Francisc, declinată în "apropiere, compasiune, duioșie". Cele trei caracteristici ale lui Dumnezeu dar și ale oricărui preot, așa cum a spus mereu preoților pe care i-a întâlnit în acești ani, cu recomandarea de a fi pentru oameni "părinți". Nu ca titlu, ci ca mod de a fi. El cel dintâi: "Părinte... prefer să fiu numit preot, pentru că ceea ce îmi place mai mult este să fiu preot".
Salvatore Cernuzio
(După Vatican News, 13 decembrie 2024)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu