|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Notă de însoțire a Documentului final al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor
În diferitele momente ale drumului Sinodului început de mine în octombrie 2021 ne-am pus în ascultarea a ceea ce în acest timp Duhul Sfânt spune Bisericilor.
Documentul final al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor adună roadele unui drum ritmat de ascultarea poporului lui Dumnezeu și de discernământul păstorilor. Lăsându-se luminată de Duhul Sfânt, Biserica întreagă este chemată să citească propria experiență și să identifice pașii de făcut pentru a trăi comuniunea, a realiza participarea și a promova misiunea pe care Isus Cristos i-a încredințat-o. Parcursul sinodal, început în Bisericile locale, a trecut după aceea prin fazele naționale și continentale, pentru a ajunge la celebrarea Adunării Sinodului Episcopilor în cele două sesiuni din octombrie 2023 și octombrie 2024. Acum drumul continuă în Bisericile locale și în grupările lor, ținând cont de Documentul final care la 26 octombrie a fost votat și aprobat de Adunare în toate părțile sale. Și eu l-am aprobat și, semnându-l, am dispus publicarea sa, unindu-mă cu acel "noi" al Adunării care, prin Documentul final, se adresează sfântului popor credincios al lui Dumnezeu.
Recunoscând valoarea drumului sinodal parcurs, înmânez acum Bisericii toate indicațiile conținute în Documentul final, ca restituire a ceea ce s-a maturat în cursul acestor ani, prin ascultare și discernământ, și ca orientare autoritară pentru viața și misiunea sa.
Documentul final este părtaș de magisteriul ordinar al Succesorului lui Petru (cf. EC 18 § 1; CBC 892) și ca atare cer să fie primit. El reprezintă o formă de exercitare a învățăturii autentice a episcopului de Roma care are trăsăturile de noutate, dar care de fapt corespunde la ceea ce am avut ocazia să precizez la 17 octombrie 2015, când am afirmat că sinodalitatea este cadrul interpretativ adecvat pentru a înțelege slujirea ierarhică.
Aprobând Documentul, la 26 octombrie, am spus că el "nu este strict normativ" și că "aplicarea sa va avea nevoie de diferite medieri". Asta nu înseamnă că nu angajează încă de acum Bisericile să facă alegeri coerente cu ceea ce este indicat în el. Bisericile locale și grupările de Biserici sunt chemate acum să dea realizare, în diferitele contexte, indicațiilor autoritare conținute în Document, prin procesele de discernământ și de decizie prevăzute de drept și de Documentul însuși. Am adăugat și că "este nevoie de timp pentru a ajunge la alegeri care implică Biserica întreagă": acest lucru este valabil îndeosebi pentru temele încredințate celor zece grupuri de studiu, la care se pot adăuga altele, în vederea deciziilor necesare. Încheierea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor nu pune capăt procesului sinodal.
Reiau aici cu convingere ceea ce am indicat la sfârșitul drumului sinodal articulat care a dus la promulgarea exortației Amoris laetitia (19 martie 2016): "Nu toate discuțiile doctrinale, morale sau pastorale trebuie să fie rezolvate cu intervenții ale magisteriului. Desigur, în Biserică este necesară o unitate de doctrină și de practică, dar asta nu împiedică să existe diferite moduri de a interpreta unele aspecte ale doctrinei sau unele consecințe care derivă din ea. Asta se va întâmpla până când Duhul ne va face să ajungem la adevărul complet (cf. In 16,13), adică atunci când ne va introduce perfect în misterul lui Cristos și vom putea vedea totul cu privirea sa. În afară de asta, în fiecare țară sau regiune se pot căuta soluții mai înculturate, atente la tradițiile și la provocările locale" (AL 3).
Documentul final conține indicații care, în lumina orientărilor sale de fond, deja acum pot fi receptate în Bisericile locale și în grupările de Biserici, ținând cont de diferitele contexte, de ceea ce s-a făcut deja și de ceea ce rămâne de făcut pentru a învăța și a dezvolta tot mai bine stilul propriu al Bisericii sinodale misionare.
În multe cazuri este vorba de a realiza efectiv ceea ce este deja prevăzut de dreptul în vigoare, latin și oriental. În alte cazuri, se va putea proceda, printr-un discernământ sinodal și în cadrul posibilităților indicate de Documentul final, la activarea creativă de forme noi de ministerialitate și de acțiune misionară, experimentând și supunând la verificare experiențele. În raportul prevăzut pentru vizita ad limina, fiecare episcop va avea grijă să prezinte ce alegeri au fost făcute în Biserica locală încredințată lui în raport cu ceea ce este indicat în Documentul final, ce dificultăți s-au întâlnit, care au fost roadele.
Misiunea de a însoți "faza de realizare" a drumului sinodal, pe baza orientărilor oferite de Documentul final, este încredințată Secretariatului General al Sinodului împreună cu Dicasterele din Curia Romană (cf. EC 19-21).
Drumul sinodal al Bisericii Catolice, animat și de dorința de a continua drumul spre unitatea deplină și vizibilă a creștinilor, "are nevoie ca toate cuvintele împărtășite să fie însoțite de fapte" (Salut final la a XVI-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, 26 octombrie 2024). Duhul Sfânt, dar al Celui Înviat, să susțină și să orienteze întreaga Biserică pe acest drum. El, care este armonie, să continue să reîntinerească Biserica prin forța evangheliei, s-o reînnoiască și s-o conducă la unirea perfectă cu Mirele său (cf. LG 4). Deoarece Duhul și mireasa îi spun Domnului Isus: "Vino" (cf. Ap 22,17).
24 noiembrie 2024
Solemnitatea Domnului Nostru Isus Cristos, Regele Universului
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu