|
© Vatican Media |
Papa Francisc: Salut adresat delegației de tineri organizate de Universal Peace Council (25 noiembrie 2024)
Dragi prieteni,
Sunt bucuros că am oportunitatea de a vă întâlni în vizita voastră la Roma și laud dedicarea voastră pentru cauza păcii în Țara Sfântă, țară care de-a lungul secolelor a fost martoră la atâta violență și suferință. Din păcate, zilele noastre nu sunt diferite, și de peste un an norii întunecați ai conflictului au înghițit încă o dată regiunea din lume pe care voi o numiți casă. Este urât, urât.
Situația actuală face promovarea păcii și mai importantă și sunt bucuros să văd că delegația voastră este compusă din tineri care aparțin la contexte și religii diferite. Acesta este un semn clar că dorința păcii este înrădăcinată în inima umană și că este capabilă să aducă unitate în diversitate. Însă știm cu toții că misiunea voastră nu este ușoară. Pentru aceasta aș vrea să propun considerației voastre trei puncte scurte.
Primul este că avem nevoie de tineri pentru a desfășura această slujire importantă, pentru că ei posedă un tip de idealism, entuziasm și speranță, care ne amintesc nouă tuturor că o lume mai bună este posibilă, că pacea este posibilă. Îndeosebi, tinerii pot să-i ajute pe ceilalți să descopere elementele cruciale care pregătesc drumul spre pace: iertarea și disponibilitatea de a lăsa deoparte prejudecățile și rănile din trecut. Tinerii sunt creativi, dar este urât atunci când noi întâlnim tineri ideologizați, în care ideologia ia locul gândurilor și voinței de a face binele. Trebuie să amintim și să învățăm mereu de la istorie, o alipire nesănătoasă de rănile și de prejudecățile din trecut nu poate duce niciodată la o pace adevărată și durabilă. De fapt, perpetuează numai spirala conflictului și a diviziunii.
Al doilea punct este să ne angajăm mereu în dialog, pentru că el este instrumentul principal la dispoziția noastră. "A ne apropia, a ne exprima, a ne asculta, a ne privi, a ne cunoaște, a încerca să ne înțelegem, a căuta puncte de contact, toate acestea se rezumă în verbul «a dialoga». Pentru a ne întâlni și a ne ajuta avem nevoie să dialogăm" (Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 198). Tinerii pot să fie mari artizani de pace prin dialog.
Al treilea punct este să nu pierdem niciodată speranța. Speranța nu înșală: să nu pierdem speranța. Este așa de ușor să ne descurajăm, când vedem efectele devastatoare ale războiului și ale urii, pentru a nu vorbi despre sărăcie, despre foame, despre discriminare și despre alte diferite realități care amenință perspectiva păcii. Aceste realități sunt rod al războaielor. Asta ne poate induce să credem că angajarea noastră în dialog este zadarnică pentru că produce puține rezultate concrete. Poate că veți fi și criticați, pentru că vă concentrați asupra nevoii de dialog, cu scopul de a duce înainte cauza păcii. În acele momente, amintiți-vă că orice lucru care merită făcut nu este niciodată ușor. Cere sacrificiu, cere voința de a ne angaja din nou în fiecare zi, mai ales atunci când lucrurile par să meargă așa cum am vrea. Mențineți vie speranța, dragi tineri, ținând cont mereu că toți suntem parte dintr-o unică familie umană. Toți suntem frați și surori și eforturile pentru a promova reconcilierea, armonia și pacea vor merita mereu din timpul nostru și din eforturile noastre. Și, desigur, să nu pierdem niciodată simțul umorului, acea bucurie sănătoasă. Acest lucru este foarte important. Să nu pierdem acea capacitate de bucurie care ajută să vedem lucrurile mai bune.
Vă mulțumesc pentru vizită și vă asigur rugăciunea mea pentru angajarea voastră în favoarea păcii în Țara Sfântă. Vă binecuvântez pe voi toți și vă cer, cu rugăminte, să mă amintiți în rugăciunile voastre. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu