Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Sfânta Liturghie în Solemnitatea lui Cristos, Regele Universului - A XXXIX-a Zi Mondială a Tineretului (Bazilica "Sfântul Petru", duminică, 24 noiembrie 2024)

La sfârșitul anului liturgic, Biserica celebrează solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos Rege, Regele Universului. Ne invită să privim la el, să-l privim pe Domnul, origine și împlinire a oricărui lucru (cf. Col 1,16-17), a cărui "împărăție nu va fi distrusă niciodată" (Dan 7,14).

Este o contemplație care înalță și entuziasmează. Însă dacă după aceea privim în jurul nostru, ceea ce vedem apare diferit, iar în noi pot apărea întrebări neliniștitoare. Ce să spunem despre războaie, despre violențe, despre dezastrele ecologice? Și ce să gândim despre problemele pe care și voi, dragi tineri, trebuie să le înfruntați, privind la ziua de mâine: precaritatea muncii, incertitudinea economică și nu numai atât, diviziunile și inegalitățile care polarizează societatea? De ce se întâmplă toate acestea? Și ce putem face să nu fim striviți de acestea? Este adevărat, este vorba de întrebări dificile, dar sunt întrebări importante.

Pentru aceasta astăzi, în timp ce în toate Bisericile celebrăm Ziua Mondială a Tineretului, eu aș vrea să vă propun în special vouă tinerilor, în lumina cuvântului lui Dumnezeu, să reflectăm asupra a trei aspecte, care ne pot ajuta să continuăm cu curaj pe drumul nostru, prin intermediul provocărilor pe care le întâlnim. Și aceste aspecte sunt: acuzele, consensurile și adevărul. Acuzele, consensurile și adevărul.

Primul: acuzele. Evanghelia de astăzi ni-l prezintă pe Isus în situația imputatului (cf. In 18,33-37). Este - așa cum se spune - "la bară", în tribunal. Îl interoghează Pilat, reprezentantul Imperiului Roman, în care putem vedea reprezentate toate puterile care în istorie oprimă popoarele cu forța armelor. Pe Pilat nu-l interesează Isus. Însă știe că oamenii îl urmează, considerându-l un conducător, un învățător, Mesia, și procuratorul nu poate permite ca vreunul să creeze dezbinare și tulburare în "pacea militarizată" din districtul său. De aceea îi mulțumește pe dușmanii puternici ai acestui profet lipsit de apărare: îl procesează și amenință că-l condamnă la moarte. Și lui, care a predicat mereu și numai dreptatea, milostivirea și iertarea, nu-i este frică, nu se lasă intimidat, și nici nu se răzvrătește: Isus rămâne fidel față de adevărul pe care l-a vestit, fidel până la jertfirea vieții.

Dragi tineri, poate că uneori vi se poate întâmpla și vouă să fiți puși "sub acuzare" pentru faptul că-l urmați pe Isus. La școală, între prieteni, în locurile pe care le frecventați, poate să fie cel care vrea să vă facă să vă simțiți în greșeală, pentru că sunteți fideli față de evanghelie și față de valorile sale, pentru că nu vă omologați, nu vă aplecați să faceți ca toți ceilalți. Însă vouă să nu vă fie frică de "condamnări", nu vă preocupați: mai devreme sau mai târziu, criticile și acuzele false cad și valorile superficiale pe care le susțin se revelează prin ceea ce sunt, iluzii. Dragi tinere și dragi tineri, fiți atenți să nu vă lăsați îmbătați de iluzii. Vă rog, fiți concreți. Realitatea este concretă. Fiți atenți la iluzii.

Ceea ce rămâne, așa cum ne învață Cristos, este altceva: sunt faptele de iubire. Asta este ceea ce rămâne și ceea ce face frumoasă viața! Restul nu contează. Iubirea concretă în fapte. De aceea, vă repet: nu vă fie frică de "condamnările" lumii. Continuați să iubiți! Dar să iubiți în lumina Domnului, să vă dați viața pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Și ajungem la al doilea punct: consensul. Isus afirmă: "Împărăția mea nu este din lumea aceasta" (In 18,36). Ce vrea să spună Isus cu asta? "Împărăția mea nu este din lumea aceasta?" De ce nu face nimic pentru a-și garanta succesul, pentru a-și atrage simpatia celor puternici, pentru a obține sprijin pentru programul său? De ce nu face asta? Cum poate crede că schimbă lucrurile ca "înfrânt"? În realitate, Isus se comportă astfel pentru că refuză orice logică de putere (cf. Mc 10,42-45). Isus este liber de toate acestea!

Și vouă, tineri dragi, vă va face bine să urmați exemplul său, nelăsându-vă contagiați de mania - astăzi atât de răspândită -, mania de a fi văzuți, aprobați și lăudați. Cel care se las cuprins de aceste fixații ajunge să trăiască în preocupare. Se reduce să "dea din coate", să concureze, să se prefacă, să coboare la compromisuri, să vândă propriile idealuri numai să aibă un pic de aprobare și de vizibilitate. Vă rog, fiți atenți la asta. Demnitatea voastră nu este de vânzare. Nu se vinde! Fiți atenți.

Dar Dumnezeu vă iubește așa cum sunteți, nu așa cum apăreți: în fața lui visele voastre curate valorează mai mult decât succesul și decât faima - valorează mai mult -, și sinceritatea intențiilor voastre valorează mai mult decât consensurile. Nu vă lăsați înșelați de cei care, ademenindu-vă cu promisiuni trecătoare, în realitate vor numai să vă instrumentalizeze, să vă condiționeze și să vă folosească pentru propriile interese. Fiți atenți la instrumentalizări. Fiți atenți. Fiți atenți să nu fiți condiționați. Fiți liberi, dar liberi în armonie cu demnitatea voastră. Nu vă mulțumiți să fiți "stele pentru o zi", stele în social sau în orice alt context! Eu îmi amintesc, odată, de o tânără care voia să se facă văzută - era frumoasă - în țara mea. Și pentru a merge la o sărbătoare, s-a machiat total. Eu m-am gândit: "După machiaj, ce rămâne?". Nu vă machiați sufletul, nu vă machiați inima; fiți așa cum sunteți: sinceri, transparenți. Nu fiți "stele pentru o zi" în social sau în orice alt context. Cerul în care sunteți chemați să străluciți este mai mare: este cerul iubirii, este cerul lui Dumnezeu, iubirea infinită a Tatălui care se reflectă în atâtea lumini mici: în afectul fidel al soților, în bucuria nevinovată a copiilor, în entuziasmul tinerilor, în îngrijirea bătrânilor, în generozitatea celor consacrați, în caritatea față de săraci, în onestitatea muncii. Gândiți-vă la aceste lucruri, care vă vor face puternici, pe voi toți tinerii. Aceste lumini mici: afectul fidel al soților - lucru frumos -, bucuria nevinovată a copiilor - este o bucurie frumoasă aceasta! -; entuziasmul tinerilor - fiți entuziaști, voi toți! -; îngrijirea bătrânilor. O întrebare: Voi vă îngrijiți de bătrâni? Mergeți să-i vizitați pe bunici? Fiți generoși în viața voastră și caritabili față de săraci, în onestitatea muncii. Acesta este firmamentul adevărat, în care să străluciți ca aștri în lume (cf. Fil 2,15): și vă rog nu-i ascultați pe cei care, mințind, vă spun contrariul! Nu consensurile salvează lumea, nici nu ne fac fericiți. Ceea ce salvează lumea este gratuitatea iubirii. Și iubirea nu se cumpără, nu se vinde: este gratuită, este dăruire de noi înșine.

Și astfel ajungem la al treilea punct: adevărul. Cristos a venit în lume "pentru a da mărturie despre adevăr" (In 18,37), și a făcut asta învățându-ne să-l iubim pe Dumnezeu și pe frați (cf. Mt 22,34-40; 1In 4,6-7). De fapt, numai acolo, în iubire, își găsește lumină și sens existența noastră (cf. 1In 2,9-11). Altminteri, rămânem prizonieri ai unei mari minciuni. Și care este marea minciună? Aceea a "eu"-lui care își este suficient sieși (cf. Gen 3,4-5), rădăcină a oricărei nedreptăți și nefericiri. "Eul" care se îndreaptă spre sine însuși - eu, pe mine, cu mine, mereu "eu" - și nu are capacitatea de a-i privi pe ceilalți, de a dialoga cu ceilalți. Fiți atenți la această boală a "eu"-lui îndreptat spre sine însuși.

Cristos, care este cale, adevăr și viață (cf. In 14,6), despuindu-se de toate și murind gol pe cruce pentru mântuirea noastră, ne învață că numai în iubire și noi putem trăi, crește și înflori în demnitatea noastră deplină (cf. Ef 4,15-16). Altminteri, cum scria unui prieten Fericitul Pier Giorgio Frassati - un tânăr ca voi - nu se mai trăiește, ci se "trăiește mediocru" (cf. Scrisoare către Isidoro Bonini, 27 februarie 1925). Noi vrem să trăim, nu să trăim mediocru, și de aceea ne străduim să mărturisim adevărul în caritate, iubindu-ne așa cum ne-a învățat Isus (cf. In 15,12).

Surorilor și fraților, nu este adevărat, așa cum cred unii, că evenimentele din lume au "scăpat" din mâinile lui Dumnezeu. Nu este adevărat că istoria o fac cei violenți, cei prepotenți, cei orgolioși. Multe rele care ne chinuie sunt lucrare a omului, înșelare a Celui Rău, ci totul este supus, la sfârșit, judecății lui Dumnezeu. Cei care îi distrug pe oameni, care fac războaiele, ce față vor avea atunci când se vor prezenta în fața Domnului? "De ce ai făcut războiul acela? De ce ai ucis?" Și ei ce vor răspunde? Să ne gândim la asta, precum și la noi. Noi nu facem războiul, noi nu ucidem, dar am făcut asta, asta, asta... Când Domnul ne va spune: "Dar de ce ai făcut asta? De ce ai fost nedrept în asta? De ce ai cheltuit acești bani în vanitatea ta?". Și pe noi ne va întreba Domnul aceste lucruri. Domnul ne lasă liberi, dar nu ne lasă singuri: deși ne corectează când cădem, nu încetează niciodată să ne iubească și, dacă vrem, să ne ridice, ca să putem relua drumul.

La sfârșitul acestei Euharistii, tinerii portughezi vor încredința simbolurile Zilei Mondiale a Tineretului tinerilor coreeni: Crucea și Icoana Maria Salus Populi Romani. Și acesta este un semn: o invitație, pentru noi toți, să trăim și să ducem evanghelia în fiecare parte a pământului, fără a ne opri și fără a ne descuraja, ridicându-ne după fiecare cădere și neîncetând niciodată să sperăm, așa cum spune mesajul acestei zile: "Cei care speră în Domnul umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,31). Voi, tineri coreeni, veți primi Crucea Domnului, Cruce de viață, semn de victorie, dar nu singură: o veți primi cu Mama. Este Maria cea care vă însoțește mereu spre Isus; este Maria cea care în momentele dificile este alături de Crucea noastră pentru a ne ajuta, pentru că ea este Mamă, ea este Mamă. Este Mama noastră. Gândiți-vă la Maria.

Să ținem ochii îndreptați spre Isus, pe Crucea sa, și spre Maria, Mama noastră: astfel, și în dificultăți, vom găsi forța de a merge înainte, fără a ne teme de acuze, fără a avea nevoie de consensuri, cu propria demnitate, cu propria siguranță că suntem mântuiți și că suntem însoțiți de Mama, Maria, fără a face compromisuri, fără maquillage spiritual. Demnitatea voastră nu are nevoie să fie machiată. Să mergem înainte, bucuroși de a fi pentru toți, de a fi în iubire, și a fi martori ai adevărului. Și vă rog, nu pierdeți bucuria. Mulțumesc.

________________

Cuvinte rostite de Sfântul Părinte în timpul transmiterii simbolurilor ZMT

Doresc să vă salut pe voi toți, tineri prezenți aici și tinerii din toată lumea, în manieră deosebită delegația venită din Portugalia, unde s-a desfășurat, anul trecut, Ziua Mondială a Tineretului, și delegația din Coreea de Sud, care o va organiza pe următoarea la Seoul în 2027. Peste puțin timp tinerii portughezi vor înmâna simbolurile ZMT - Crucea și icoana Maria Salus Populi Romani - tinerilor coreeni. Aceste simboluri au fost încredințate tinerilor de Sfântul Ioan Paul al II-lea ca să le poarte în toată lumea.

Și vouă, dragi tineri coreeni, acum vă revine vouă! Ducând Crucea în Asia, voi veți vesti tuturor iubirea lui Cristos. Să aveți curaj! Să aveți curajul de a mărturisi speranța de care avem nevoie astăzi mai mult ca oricând. Acolo, unde vor trece aceste simboluri, să poată crește certitudinea iubirii invincibile a lui Dumnezeu și fraternitatea între popoare. Și pentru toți tinerii victime ale conflictelor și ale războaielor, Crucea Domnului și icoana Mariei Preasfinte să fie sprijin și mângâiere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat