Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Martino a fost observator permanent la ONU și președinte a două consilii pontificale

O viață lungă în apărarea săracilor, a drepturilor umane și a libertății religioase

Șaisprezece ani în rolul cheie de observator permanent al Sfântului Scaun la Națiunile Unite la New York, intervenind în multe ședințe despre teme centrale precum dezarmarea, sărăcia, apărarea drepturilor umane, libertatea religioasă cu un ecou vast în toată lumea, așa încât Ioan Paul al II-lea l-a voit după aceea la președinția Consiliului Pontifical a Dreptății și Păcii. Renato Raffaele Martino, cardinal protodiacon decedat la Roma luni, 28 octombrie 2024, la aproape 92 de ani, s-a ocupat de diferite situații complicate în zonele calde din lume. Tocmai pentru activitatea sa constantă în favoarea relațiilor pașnice și rodnice între popoare, a promovării umane și a culturii, i-au fost conferite numeroase diplome honoris causa și distincții.

S-a născut la Salerno la 23 noiembrie 1932. După ce a studiat filozofie și teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, a luat doctoratul în drept canonic la Lateran, intrând după aceea în Academia Ecleziastică Pontificală. Hirotonit preot la 20 iunie 1957 de arhiepiscopul Demetrio Moscato, ordinariu de Salerno, a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1962, lucrând în nunțiaturile din Nicaragua, Filipine, Liban, Canada și Brazilia. Între 1970 și 1975 a fost responsabil al Secțiunii pentru Organizațiile Internaționale din Secretariatul de Stat.

La 14 septembrie 1980 a fost numit arhiepiscop titular de Segerme și pro-nunțiu în Thailanda, delegat apostolic în Singapore, Malaysia, Laos. A primit hirotonirea episcopală la 14 decembrie în Bazilica romană "Santi XII Apostoli" de la cardinalul Agostino Casaroli, secretar de stat. Împreună-consacratori au fost arhiepiscopii Simon D. Lourdusamy, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, și Gaetano Pollio, arhiepiscop de Salerno. "Virtus ex alto" a fost motoul episcopal ales de el.

Apoi, în 1983 a fost numit delegat apostolic în Brunei.

La 3 decembrie 1986 a primit funcția de observator permanent al Sfântului Scaun la Națiunile Unite la New York. În această funcție a participat activ la cele mai mari Conferințe internaționale promovate de Națiunile Unite. Îndeosebi la New York pentru summit-ul mondial despre copilărie în 1990; la Rio de Janeiro, în 1992, la întâlnirea despre ambient și dezvoltare; în 1994, în Barbados, cu ocazia Conferinței despre micile state insulare în curs de dezvoltare, și apoi la Cairo la Congresul despre populație și dezvoltare; la Pekin, în 1995, pentru Conferința despre femei și la Istanbul, în 1996, la cea despre habitat; la Roma, în 1998, la Convention diplomatică a plenipotențiarilor pentru instituirea Curții Penale Internaționale; la New York, în 2000, pentru summit-ul mileniului și la Monterrey, în Mexic, în 2002, pentru întâlnirea despre finanțarea pentru dezvoltare. În afară de asta, în 2002 a luat parte la Madrid la Adunarea despre bătrâni și, la Johannesburg, la Conferința despre dezvoltarea sustenabilă.

În 1991, în cadrul funcțiunilor sale la New York, a instituit "Path to peace foundation" pentru a susține și a potența inițiativele misiunii Sfântului Scaun la ONU.

La 5 octombrie 1995 l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în Oficiile Misiunii Sfântului Scaun, binecuvântate de pontif cu ocazia călătoriei apostolice în Statele Unite ale Americii.

Din 2001 până în 2010 a fost membru al Comitetului de patronat al "Coordonarii internaționale pentru Deceniul unei culturi a nonviolenței și a păcii în folosul copiilor din lume".

După șaisprezece ani de slujire la New York, ca observator permanent al Sfântului Scaun, la 1 octombrie 2002 a fost chemat de Papa Wojtyła la conducerea Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii.

În consistoriul din 21 octombrie 2003 a fost creat și publicat cardinal diacon de "San Francesco di Paola ai Monti".

În același an, pentru a 40 aniversare a enciclicei "Pacem in terris", a fost angajat în numeroase ședințe de studiu, dezbateri și conferințe despre actualitatea și importanța documentului lui Ioan al XXIII-lea: îndeosebi, la 7 octombrie 2003, în "Palatul de sticlă" de la Națiunile Unite la New York, și la 4 noiembrie, în sediul UNESCO la Paris. Sub impulsul său, Consiliul Pontifical "Iustitia et Pax" a lucrat intens la redactarea unei sinteze articulate a doctrinei sociale a Bisericii, pentru a scoate în evidență între altele legătura acestei învățături cu noua evanghelizare voită puternic de Ioan Paul al II-lea. O lucrare care a găsit epilogul său fericit cu publicarea, la 25 octombrie 2004, a Compendiului de Doctrină Socială a Bisericii.

În martie 2005, în colaborare cu diferite Institute universitare catolice, s-a făcut promotor al Congresului internațional în Vatican pentru a celebra a 40-a aniversare a constituției conciliare "Gaudium et spes".

La 18 și 19 aprilie 2005 a participat la conclavul care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, care după două zile l-a reconfirmat la conducerea Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii. Și la 14 decembrie 2005, Martino a prezidat în Bazilica "Santi XII Apostoli" celebrarea euharistică pentru cei douăzeci și cinci de ani de episcopat.

În cadrul Sinodului Episcopilor a luat parte la a unsprezecea (2005) și la a douăsprezecea (2008) adunări generale ordinare, și la a doua adunare specială pentru Africa (2009).

În afară de asta, în mai 2007 a participat la a cincea Conferință Generală a Episcopatului Latinoamerican la Aparecida ca membru desemnat de pontif.

De la 11 martie 2006 la 28 februarie 2009 a desfășurat și slujirea de președinte al Consiliului Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți.

În afară de asta, de la 15 la 20 mai 2007 a mers în Coasta de Fildeș, la cererea pontifului și în urma invitației Conferinței Episcopale din țara africană încercată de un conflict teribil. În iunie 2007 a primit de la Benedict al XVI-lea o scrisoare de felicitare cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a hirotonirii sacerdotale și a celebrat evenimentul în bazilica vaticană.

La 21 aprilie 2009 a fost numit de Papa Ratzinger președinte al Comisiei Episcopale pentru colegiul Capranica, unde a fost student din 1951 până în 1962. Apoi, în octombrie Martino a renunțat la conducerea Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii.

În Curia Romană a fost și membru al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, al Consiliului Pontifical "Cor unum", al Administrației Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) și al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetatea Vaticanului.

A fost trimis special al papei la Ariano Irpino, în provincia Avellino, la celebrările pentru al 17-lea centenar al martiriului Sfântului Liberatore (mai 2006), co-patron al localității și al Lacedoniei; în iunie 2006, la Singapore, pentru celebrările celei de-a 25-a aniversări a relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun; la Paola, în Calabria, pentru al 5-lea centenar al morții Sfântului Francisc de Paola (iunie 2009); la Cava de' Tirreni, în Campania, pentru cei o mie de ani ai abației benedictine "Preasfânta Treime" (septembrie 2011) și, în decembrie, la Yangon, în Myanmar, pentru celebrările centenarului catedralei.

(După L'Osservatore Romano, 29 octombrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat