Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Zilele Familiei împreună cu pr. Felician Tiba

Al doilea sfârșit de săptămână al lunii septembrie a adus un frumos cadou comunității catolice românești din Torino: părintele Felician Tiba a susținut, la Biserica "Madonna del Carmine", în zilele de 13, 14 și 15 septembrie 2024, învățături creștinești dedicate în mod deosebit "Familiei".

Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 350, propune această întrebare: "De ce este numită familia creștină și Biserică domestică?" Răspunsul este: "Pentru că familia manifestă și înfăptuiește natura comunională și familială a Bisericii ca familie a lui Dumnezeu. Fiecare membru, conform propriului rol, exercită preoția baptismală, contribuind la a face din familie o comunitate de har și de rugăciune, o școală a virtuților umane și creștine, locul primei vestiri a credinței față de copii".

Probabil mulți dintre noi nu cunosc această definiție a familiei ascunsă, acolo, într-o carte rămasă probabil nerăsfoită de la Mir... iar aceste trei zile intense trăite în sânul comunității din Torino au oferit ocazia, tuturor celor care au participat, de a-și îmbogăți cunoștințele și poate chiar de a-și schimba viziunea asupra propriei familii.

Căci temele propuse și discutate au reușit să redea într-o mare măsură probleme actuale cu care se confruntă o familie, propunând totodată mici "secrete", soluții, pentru a înfrunta aceste probleme în viața de zi cu zi.

Vineri, părintele Felician Tiba ne-a vorbit despre "Bărbatul și femeia creați din iubirea lui Dumnezeu" și "Dacă am fost creați din iubire, ce facem cu pedeapsa?". O invitație în a redescoperi importanța iubirii atât ca dar al lui Dumnezeu, dar și ca motor principal al relației dintre un bărbat și o femeie, dintre soți, căci "Dumnezeu ne-a creat pe toți cu iubire, în mod excepțional pe soți care trebuie să iubească și să se iubească". O floare, o îmbrățișare, ținutul de mână, un zâmbet, o încurajare, sunt mici gesturi de tandrețe care pot schimba atitudinea și starea de spirit a celui de lângă noi, dar și a noastră. Un lucru, de asemenea, foarte important este să conștientizăm că, în viața de familie, "când unul greșește, amândoi greșesc" și că "fără efort nu se face nimic, în relație este nevoie de efort continuu, din ambele părți".

"Familia și crucea" și "Cristos și vocația familiei la bucurie" au fost cele două teme dezvoltate în ziua de sâmbătă. Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a dat astfel ocazia de a face un paralelism între Calea Sfintei Cruci și viața de familie, căci "viața e Cruce și Crucea e viață". Părintele Felician Tiba a parcurs astfel cele 14 stațiuni ale acestui "instrument ales de Dumnezeu Tatăl", ilustrând momentele vieții noastre:

1. Momentul conceperii pe care Isus și-l asumă

2. Momentul nașterii în care începem drumul vieții

3. Isus își asumă primele noastre căderi

4. Maria: nu întâmplător Maria apare la început în "viața/crucea" lui Isus: o simplă privire care îl face pe Isus să meargă mai departe denotă importanța rolului părinților în viața copilului pe care trebuie să îl încurajeze, nu să facă lucrurile în locul acestuia

5. Rolul bărbatului în această lume, mai ales în viața femeii: este cel care susține, care ajută fizic și material

6. Rolul femeii în această lume, mai ales în viața bărbatului: este cea care alintă, care alină, care mângâie

7. Isus își asumă păcatele adolescenței

8. Isus își asumă nevoia noastră de a iubi și de a fi iubiți, de a fi înțeleși în suferință și de a fi empatic

9. Criza vârstei de 40 de ani, când mulți soți se simți neînțeleși și chiar respinși

10. Demnitatea omului: noi suntem fii ai lui Dumnezeu

11. Momentele în care sunteți țintuiți la pat de o boală sau poate pur și simplu de o atitudine provocată de porecle sau bârfe

12. Isus moare pe cruce: și noi vom muri

13. Ritualul pregătirii înmormântării

14. Și noi vom fi înmormântați.

"Dumnezeu și-a asumat viața noastră în integritatea ei, până la cele mai mici detalii".

Iar bucuria în familie trebuie căutată în mod constant, după exemplul Nunții din Cana: "Mirii au rămas fără vin, simbol al bucuriei, al harului, iar transformarea apei (lichid incolor, inodor și fără gust) în vin (în har, în bucurie) trasează vocația familiei, aceea de a căuta adevăra bucurie, pace și liniște sufletească, în fidelitate (eu sunt acolo când tu ai nevoie), în rugăciune și prin actul conjugal".

După conferința de sâmbătă seară, Biserica "Madonna del Carmine" a fost gazda concertului de deschidere a celei de-a patra ediții a Festivalului Ospitalității. Am avut astfel marea bucurie și onoare de a asculta corul comunității noastre, "Jeremiae Cantores", condus cu măiestrie de către părintele diacon Octavian Matei.

Ziua de duminică ne-a oferit o nouă temă: "Familia, o continuă provocare", o provocare a vieții trăite zi de zi în familie, în continuă transformare, dar o viață din care nu trebuie să lipsească din cotidian: "Te iubesc!", "Ce frumos/frumoasă ești!", "Mai poți?", "Cu ce să te ajut?", pentru că esența vieții de familie este aceea de a avea grijă unul de celălalt chiar și în cele mai nesemnificative momente, mai ales pentru a oferi un bun exemplu copiilor care învață cel mai mult, nu atât din cuvintele noastre, cât din acțiunile și faptele noastre.

"De ce oferă Dumnezeu un bărbat unei femei și o femeie unui bărbat? Pentru ca cei doi să se susțină reciproc pe drumul mântuirii" este cu siguranță una dintre învățăturile importante cu care vom rămâne în sufletele și îi mulțumim părintelui Felician Tiba pentru bună-voința de a răspunde invitației părintelui paroh Iulian Herciu, pentru prezența constantă în mijlocul nostru de-a lungul acestor zile, pentru disponibilitatea sfinției sale, pentru cuvintele de învățătură și sfaturile publice dar și private, căci, așa cum ne învață și Sfântul părinte Papa Francisc: "Familia este primul loc unde învățăm a asculta, a împărtăși, a suporta, a respecta, a ajuta".

In memoriam Victor Ghiurca, n. 25 aprilie 1973, d. 7 septembrie 2024, soț și tată iubitor. Vei trăi veșnic în inimile noastre! Odihnește-te în pace!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-15 septembrie: Torino: Zilele Familiei împreună cu pr. Felician Tiba. Foto: Mihai Bursuc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat