Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj video pentru întâlnirea zonei Mediteraneene (MED24) cu tema "Pelerini de speranță și constructori de pace" (Tirana, 15-20 septembrie 2024)

Dragi prieteni, dragi tineri albanezi și din zona Mediteraneană,

Este o mare bucurie pentru mine să vă știu reuniți la Tirana, la zece ani după vizita mea în iubita voastră țară în 2014. Îmi amintesc de acea călătorie de neuitat în care am putut întâlni poporul vostru, un popor cu fețe multiple, dar unit de curaj. Cum le spuneam atunci tinerilor, "voi sunteți noua generație a Albaniei" (Angelus, Tirana 21 septembrie 2014). Adaug astăzi, dragi tineri de pe cele cinci maluri ale Mediteranei: voi, noua generație, sunteți viitorul regiunii mediteraneene.

Toți suntem pelerini ai speranței, mergând în căutarea adevărului și trăind credința noastră construind pacea. Dumnezeu îi iubește pe toți oamenii și nu face distincție între noi. Fraternitatea între cele cinci maluri ale Mediteranei pe care construiți este răspunsul cel mai bun pe care-l putem oferi la conflictele și la indiferențele care ucid.

Învățați împreună să citiți semnele timpurilor. Contemplați diversitatea tradițiilor voastre ca o bogăție voită de Dumnezeu. Unitatea nu este uniformitate, și diversitatea identităților noastre culturale și religioase este un dar al lui Dumnezeu. Lăsați-vă să creșteți în stima reciprocă, așa cum mărturisesc strămoșii voștri.

Puneți în centru glasul celor care nu sunt ascultați. Mă gândesc la cei mai săraci care suferă faptul de a fi considerați ca o povară sau ca un deranj. Mă gândesc la cei care, adesea foarte tinerei, trebuie să părăsească țara lor pentru un viitor mai bun. Îngrijiți-vă de fiecare. Nu este vorba de numere, ci de persoane, de fețe, a căror demnitate trebuie să fie promovată și protejată. Să renunțăm la cultura fricii pentru a deschide poarta primirii și a prieteniei.

Ca un mare lac al Tiberiadei încredințat îngrijirilor voastre, voi locuiți pe malurile acestui mare bazin, care vă unește, ca o grădină frumoasă de cultivat. Păziți spiritul de slujire în orice împrejurare, îngrijiți-vă de fiecare creatură încredințată mâinilor voastre.

Să știți să mergeți pe urmele martirilor voștri. Curajul lor este o mărturie vie care poate să inspire angajarea voastră în a rezista la toate violențele care desfigurează umanitatea noastră, așa cum a făcut la numai douăzeci și doi de ani Fericita Maria Tuci.

Vă încredințez Mariei, Maica Bunului Sfat, care din totdeauna își îndreaptă privirea sa maternă de iubire și de durere spre evenimentele din țara voastră. Învățați de la Inima sa Neprihănită să fiți pelerini neobosiți ai speranței și să urmați semnele lui Dumnezeu, pentru ca Mediterana să regăsească fața sa cea mai frumoasă: cea a fraternității și a păcii.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat