Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
S-a încheiat la Quito al 53-lea Congres Euharistic Internațional. Următorul se va ține la Sydney în 2028

Fraternitatea nu este o opțiune, ci un imperativ evanghelic

de Isabella Piro

Multele culori ale steagurilor din toată lumea, presărate de albul umbrelelor deschise pentru a se proteja de soare și însoțite de bucuria celor circa 25.000 de credincioși prezenți: Parque Bicentenario din Quito, în Ecuador, a primit ieri, duminică, 15 septembrie, celebrarea de încheiere a celui de-al 53-lea Congres Euharistic Internațional. Statio Orbis a fost prezidată de delegatul pontifical, cardinalul Baltazar Enrique Porras Cardozo, arhiepiscop emerit de Caracas, însoțit de o misiune compusă din ecleziasticii din Quito, părintele Wilson Posligua, călugăr de la Opus Spiritus Sancti, vicar pentru viața consacrată, și preotul Darwin Salazar Calderón, cancelar arhidiecezan.

La a 150-a aniversare a consacrării Ecuadorului la Preasfânta Inimă a lui Isus, de la 8 la 15 septembrie, Congresul a reflectat asupra temei "Fraternitate pentru a vindeca lumea". Și asupra acestui aspect deosebit cardinalul Porras a centrat omilia: "Pentru creștini - a spus el - fraternitatea nu este o opțiune, ci este un imperativ evanghelic, este legătura de unire între ființele umane ca expresie a unei filiații autentice, respectând demnitatea persoanei, egalitatea drepturilor și solidaritatea unora față de ceilalți, o familiaritate radicală cu paternitatea creativă și cu maternitatea mângâietoare".

De aici, referința delegatului pontifical la Euharistie nu ca "simplă comemorare, ci ca memorial" al Bunătății care ne atrage la sine. "Euharistia - a mai subliniat el - elimină foamea de lucruri materiale și aprinde dorința de a sluji, ne ridică din sedentarismul nostru comod și ne amintește că nu suntem numai guri de săturat, ci și mâini pentru a-l sătura pe aproapele nostru." În această optică, a reafirmat cardinalul, este deosebit de "urgent să ne ocupăm de cei cărora le este foame de hrană și de demnitate, de cei care nu au loc de muncă și cu greu își câștigă cele necesare traiului", pentru că "fraternitatea credinciosului care se hrănește din Euharistie reformulează raporturile cu ceilalți, dimensiunea iertării și a ajutorului samaritean".

Celebrantul a scos în evidență că și îngrijirea casei comune este rod al fraternității: "Din America Latină, un continent devastat de exploatarea irațională a naturii - a explicat el -, dimensiunea ecologică asumă «cetățenia» de virtute de construit, iar lucrările sinodale despre Amazonia, cu ocrotirea creației și a contextului în care trăim, capătă o dimensiune pe care n-o putem ignora".

În sfârșit, cardinalul i-a îndemnat pe credincioșii numeroși prezenți să plece de la Quito cu "un bagaj bogat în mărturii încărcate de speranță și cu certitudinea că Euharistia și devoțiunea către Inima lui Isus vor lărgi orizonturile vieților noastre pentru a sluji mai bine o lume contradictorie, rănită, dar răscumpărată în Cristos, cu misiunea de a o transfigura".

Înainte de binecuvântarea finală, delegatul pontifical a anunțat că următorul Congres Euharistic Internațional, al 54-lea în ordine cronologică, se va ține la Sydney în 2028. Știrea a fost primită cu entuziasm de delegația australiană prezentă la Quito și a fost urmată de proiecția unui material video pentru a explica modul în care țara se pregătește pentru evenimentul care va ajunge la o sută de ani de la primul Congres găzduit în Australia, în 1928.

La miile de credincioși prezenți a ajuns și mulțumirea arhiepiscopului de Quito și primat al Ecuadorului, Monseniorul Alfredo José Espinoza Mateus, care a făcut cunoscut unul dintre primele roade ale Congresului, adică demararea de mese comunitare, denumite "Pâinea fraternității".

Statio Orbis de ieri a fost precedată, sâmbătă, 14 septembrie, de Liturghia din Piața "Sfântul Francisc" urmată de procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul istoric al capitalei Ecuadorului. Celebrarea a fost prezidată de președintele Conferinței Episcopale locale și arhiepiscop de Guayaquil, Monseniorul Luis Gerardo Cabrera Herrera. Reflectând asupra textului din Evanghelia lui Ioan proclamat în timpul liturghiei (3,3-17), prelatul a aprofundat conceptul de iubire a lui Dumnezeu Tatăl față de lume, "o iubire gratuită, o iubire compătimitoare, o iubire fidelă care nu exclude pe nimeni din cauza status-ului său social, religios, moral, economic". "Dumnezeu iubește această lume - a adăugat el - cu mărețiile sale și mizeriile sale, cu succesele sale și greșelile sale, cu bucuriile sale și durerile sale. Dumnezeu iubește acest pământ, adesea poluat și exploatat, dar și animat de mari inițiative de îngrijire și de respect".

Apoi reluând cuvintele Papei Francisc, prelatul a amintit că Euharistia "nu este premiul sfinților, ci este pâinea păcătoșilor. Ea ne transformă într-o fraternitate pentru a îngriji rănile lumii personale și sociale, adesea provocate de abandonare, violență, boală și moarte". De aici, invitația concluzivă adresată credincioșilor de a fi ca bunul samaritean care se îngrijește de cel care este strivit de orice tip de suferință.

Procesiunea Preasfântului Sacrament, desfășurată printre tapetele florale pregătite pentru această ocazie cu motive care amintesc de Euharistie, a efectuat șapte opriri, în timpul cărora s-au făcut rugăciune pentru intențiile Sfântului Părinte, pentru Biserică, pentru țară, pentru oraș și autoritățile sale, precum și pentru viața călugărească, pentru familie, pentru pace, pentru copii și pentru tineri, și pentru lucrătorii pastorali.

(După L'Osservatore Romano, 16 septembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat