Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Exerciții spirituale pentru preoți

Un grup de aproximativ 35 de preoți din Dieceza de Iași, Arhidieceza de București și Dieceza de Chișinău au participat la exerciții spirituale în perioada 9-13 septembrie 2024, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Meditațiile au fost ținute de pr. Gabriel-Iulian Robu.

Deschiderea acestor zile de reculegere a avut loc luni, 9 septembrie, în capela Seminarului mare de pe Copou. Părintele Iulian i-a salutat pe cei prezenți și le-a prezentat temele despre care se va vorbi în aceste zile.

Prima zi de meditații a avut în centru tema fragilității. Pornind de la cuvintele lui Petru: "Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc" (In 21,17) predicatorul a scos în evidență faptul că în fața lui Dumnezeu preotul trebuie să se prezinte așa cum este, cu lipsurile și slăbiciunile lui, cu fragilitățile și temerile sale. Recunoscând și acceptând aceste fragilități și oferindu-le Domnului, preotul găsește tăria de a merge mai departe.

În cea de-a doua zi de reculegere predicatorul a pus accentul pe una dintre puterile pe care le are preotul, și anume rugăciunea. Pornind de la cuvintele lui Isus adresate lui Petru: "Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta" (Lc 22,32) și continuând cu exemplu lui Moise care s-a rugat pentru poporul israelit, pr. Iulian i-a invitat pe cei prezenți să se gândească pentru cine pot să se roage. Îndemnul părintelui predicator a fost acela de a deveni mijlocitori pentru poporul încredințat.

Ultima zi de reculegere a avut în centru tema iubirii. A simți că ești iubit este un element esențial în viața de creștin. Pentru a ajunge să simți această iubire este nevoie de un drum de interiorizare, de rugăciune, de sinceritate cu tine pentru a vedea cum lucrează Dumnezeu cu tine. "Simon, fiul lui Ioan, mă iubești?" (In 21,16). Când ajungem să simțim iubirea lui Dumnezeu, atunci auzim și întrebarea: "Mă iubești?" Reciprocitatea iubirii vine din întâlnirea cu Isus și nu din alegere personală.

În toate aceste zile, preoții participanți au celebrat Sfânta Liturghie, s-au rugat breviarul și au îngenunchiat în fața preasfântului sacrament pentru o oră de adorație. În fiecare seară, după meditațiile din timpul zilei, preoții au avut posibilitatea să împărtășească cu ceilalți realități din viața lor, referitoare la tema prezentată în acea zi.

Joi după-amiază, PS Petru Sescu, episcop auxiliar, a fost în mijlocul preoților, participând la programul obișnuit al exercițiilor spirituale.

Încheierea acestor exerciții spirituale a avut loc printr-o Sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Sescu în capela seminarului vineri, 13 septembrie, la ora 7.30. În cadrul cuvântului de învățătură PS Petru a adus și salutul PS Iosif Păuleț, le-a mulțumit preoților pentru slujirea pe care o fac în parohiile încredințate și i-a încurajat să lucreze frumos în continuare.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-13 septembrie: Iași: Exerciții spirituale pentru preoți




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat