Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Scrisoarea pastorală pentru noul an pastoral 2024-2025

Discipoli misionari ai lui Cristos

"Aduceți rod și fiți discipolii mei" (In 15,8)

În curând vom începe cel de-al treilea an din cadrul planului pastoral al diecezei noastre ce are drept temă generală: "Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei". Dacă în primul an (2022-2023) am căutat să fim mereu mai mult "uniți în Duhul Sfânt", iar în al doilea an (2023-2024) am redescoperit Biserica drept "familia lui Dumnezeu", în anul pastoral 2024-2025, sub motoul "Discipoli misionari ai lui Cristos", vom trăi și mai profund bucuria pe care ne-o oferă evanghelia Domnului nostru Isus Cristos. Dar ce înseamnă pentru un creștin a trăi bucuria evangheliei? Papa Francisc ne spune la începutul exortației apostolice Evangelii gaudium că întâlnirea personală cu Isus Cristos face mereu să se nască sau să renască în noi bucuria (EG 1). Bucuria evangheliei este bucuria mântuirii, fericirea de a fi eliberați prin moartea și învierea Mântuitorului de păcat, de tristețe, de golul interior și de izolare. Este bucuria întâlnirii cu iubirea lui Dumnezeu care ne transformă și redă sens și direcție vieții fiecăruia dintre noi. Într-adevăr, atât pe parcursul misiunii publice a lui Cristos, cât și după învierea și înălțarea sa la Tatăl, cei care s-au lăsat întâlniți de Domnul au fost transformați în discipoli la școala iubirii și, în același timp, au devenit misionari ai acestei iubiri.

Chemați să fim discipoli misionari

A trăi bucuria evangheliei înseamnă a experimenta tot mai mult identitatea primită de fiecare dintre noi la Botez: discipol misionar al iubirii lui Dumnezeu care ne mântuiește (EG 120). Aceasta va fi și tema noului an pastoral 2024-2025: "Discipoli misionari ai lui Cristos". Va fi un timp de har, în care ne dorim ca fiecare credincios al Bisericii noastre locale să redescopere bucuria evangheliei, experimentând și mai mult ce înseamnă a fi discipol al Cuvântului făcut trup și, în același timp, în ce constă propria misiune în Biserică și în lume. Papa Francisc a readus în lumină acest adevăr mereu valabil afirmând: "Fiecare creștin este misionar în măsura în care s-a întâlnit cu iubirea lui Dumnezeu în Cristos Isus; nu mai spunem că suntem «discipoli» și «misionari», ci că suntem mereu «discipoli-misionari». Dacă nu suntem convinși, să privim la primii discipoli care, imediat după ce au cunoscut privirea lui Isus, mergeau să-l proclame plini de bucurie" (EG 120).

E important să înțelegem că a fi discipoli misionari nu este un surplus sau un bonus de care se bucură doar unii dintre creștini, ci, dimpotrivă, înseamnă misiunea tuturor de a aduce roade de iubire și fraternitate în relațiile noastre zilnice. Înseamnă a lăsa ca seva vieții dumnezeiești să circule în toate acțiunile și întâlnirile, așa cum ne îndeamnă Isus în parabola viței-de-vie și a mlădițelor: "În aceasta a fost glorificat Tatăl meu, ca să aduceți rod și să fiți discipolii mei" (In 15,8). Acest citat - "aduceți rod și să fiți discipolii mei" - va însoți noul an pastoral pentru a deveni izvor de meditație personală și de acțiune comună. Vom înțelege prin trăire faptul că glorificarea Tatălui nostru ceresc constă în a deveni ucenicii Fiului, adică a învăța de la el cum să fim fii și frați. Primind cuvântul lui Dumnezeu cu o inimă înțeleaptă și capabilă să asculte (cf. 1Rg 3,9), Duhul Sfânt ne va inspira să trăim într-o manieră cât mai concretă misiunea primită la Botez (Iac 1,22-27). Hrănindu-ne des și vrednic cu Sfânta Euharistie, vom găsi putere pentru a-l urma pe Cristos și a-i fi martori acolo unde trăim.

Anul pastoral cu tema "Discipoli misionari ai lui Cristos" ne invită, așadar, pe toți să găsim căi noi și potrivite de a-l comunica pe Isus Cristos în situațiile concrete în care ne aflăm. Asumarea și trăirea cu bucurie și fidelitate a propriei misiuni este scopul principal al tuturor activităților care se vor desfășura în următoarea perioadă. Obiectivele concrete pe care vom căuta să le atingem sunt cele enunțate deja în planul pastoral: să însoțim persoanele în descoperirea și asumarea propriei misiuni în Biserică; să propunem itinerarii de formare pentru diferitele categorii de membri și pentru organismele pastorale ale Bisericii; să oferim modele de mărturisire a credinței în viața cotidiană. La fel ca în anii trecuți, vom avea la dispoziție 10 nuclee tematice care să însoțească activitățile catehetice și întâlnirile de formare din comunitățile noastre. Celelalte materiale pregătite de oficiile noastre diecezane ne vor ajuta să aprofundăm bucuria evangheliei și să oferim altora mărturia concretă a iubirii mântuitoare a Domnului.

Pelerini ai speranței

Identitatea noastră catolică se va aprofunda în acest an pastoral prin armonia dintre proiectul nostru pastoral și obiectivele propuse la nivelul întregii Biserici Catolice. Știm că Sfântul Părinte Papa Francisc a proclamat anul 2025 Jubileul Speranței, iar pregătirea acestui moment de har este încredințată anului 2024, dedicat rugăciunii. Vom fi și noi în comuniune cu întreaga Biserică atât prin rugăciune, cateheză, cât și prin participarea efectivă la unele evenimente ale anului jubiliar. Există, de fapt, o afinitate de fond între tema anului pregătitor și a anului jubiliar cu planul nostru pastoral, căci o adevărată ucenicie presupune o viață de rugăciune înrădăcinată în Duhul Sfânt, iar asumarea misiunii noastre implică, în primul rând, mărturisirea speranței noastre în Cristos cel înviat. Comuniunea noastră cu Sfântul Părinte și cu întreaga Biserică va fi, de asemenea, întărită și prin citirea, meditarea și aplicarea documentului principal al pontificatului Papei Francisc, exortația apostolică Evangelii gaudium. Dorim ca în acest an să ne hrănim atât la nivel comunitar, cât și individual din acest document pentru a ne reînnoi zelul evanghelizator.

Invit cordial toți preoții, persoanele consacrate, laicii și comunitățile să găsească cele mai potrivite căi pentru a promova experiența discipolatului și a imprima un nou elan misionar în sufletul și activitatea tuturor celor botezați.

Deschiderea anului pastoral

Vă invit să trăim într-o manieră și mai intensă decât în ceilalți ani deschiderea anului pastoral "Discipoli misionari ai lui Cristos", care va avea loc duminică, 29 septembrie. Această deschidere va fi precedată în ziua de 28 septembrie de întâlnirea Consiliului Pastoral Diecezan, unde reprezentanții credincioșilor laici, ai persoanelor consacrate, ai preoților, ai diferitelor asociații și ai oficiilor noastre diecezane vor avea parte de un moment formativ special. Deschiderea anului pastoral va fi celebrată la nivel diecezan în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și în fiecare comunitate a diecezei noastre. Vrem să marcăm într-o manieră deosebită acest început prin două inițiative: la nivelul fiecărei comunități parohiale, credincioșii vor primi la Sfintele Liturghii din ziua de 29 septembrie o imagine cu icoana și rugăciunea noului an pastoral; iar la nivel diecezan, îi invităm pe părinții parohi să delege câte doi reprezentanți laici din fiecare comunitate pentru a participa la Sfânta Liturghie de deschidere care va avea loc în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 29 septembrie. În toate bisericile din dieceza noastră va fi așezată într-un loc vizibil icoana reprezentându-l pe Cristos cel înviat care își trimite discipolii în misiune. Imaginea a fost realizată special pentru acest nou an pastoral la Mănăstirea Clariselor din Roman. Dorim să trăim astfel un eveniment profund eclezial care să înflăcăreze inimile tuturor participanților și să-i motiveze să devină în comunitățile proprii mărturisitori ai bucuriei evangheliei. Programul deschiderii la nivel diecezan, care va cuprinde Sfânta Liturghie, o agapă fraternă, un moment formativ la subsolul catedralei și discuții în grupuri, va fi comunicat ulterior și va fi transmis și prin mijloacele noastre de comunicare, în special prin radioul diecezei noastre, ERCIS FM.

Le mulțumesc tuturor colaboratorilor noștri, preoți, persoane consacrate și laici, care pe durata acestor ani și-au oferit disponibilitatea pentru a se implica activ în această muncă de evanghelizare. Împreună cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, invoc binecuvântarea lui Dumnezeu asupra tuturor credincioșilor, a preoților și a persoanelor consacrate, pentru a fi împreună un popor sfânt, care trăiește pe deplin drumul de ucenicie față de Mântuitorul și deschiderea misionară față de lume. Sfânta Fecioară Maria, steaua noii evanghelizări, să mijlocească pentru toți bucuria de a ne lăsa conduși de Duhul Sfânt și de a-l sluji pe Cristos în frații noștri. Cu binecuvântarea noastră, vă îndemnăm ca pe durata acestui an pastoral să rostiți această rugăciune atât la nivel comunitar, cât și în particular:

Rugăciunea pentru noul an pastoral

Doamne, Isuse Cristoase, prin moartea și învierea ta ai devenit speranța noastră!
Tu ne chemi să fim discipolii iubirii tale
și ne trimiți către semenii noștri pentru a aduce roade de convertire și fraternitate.
Creează, te rugăm, prin puterea Duhului Sfânt,
o inimă nouă în credincioșii Bisericii noastre,
astfel încât toți să devenim lucrători neobosiți în secerișul acestei lumi.
Învățătorule milostiv,
inspiră-ne gânduri și cuvinte înțelepte,
ca să transmitem tuturor bucuria evangheliei tale.
Ajută-ne să dăruim mângâiere și speranță
celor la care ne trimiți,
pentru ca tot mai mulți să te recunoască pe tine drept calea, adevărul și viața.
Dăruiește-ne lumina și curajul de care avem nevoie,
pentru a fi discipoli misionari după inima ta
și pentru a face să crească în lume familia copiilor lui Dumnezeu. Amin.

10 septembrie 2024

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat