Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj la început de an școlar - "Privim cu speranță către elevi și studenți"

Educația umanizează societatea. Prin educație se pot transmite acele valori care fac lumea mai frumoasă: solidaritatea, binele comun, respectul, compasiunea, empatia. Prin educație se creează acea legătură între generații, care permite transmiterea patrimoniului cultural către copii și tineri. De aceea, Biserica acordă o atenție deosebită educației, persoanelor și structurilor implicate în actul educativ: familia, școala, instituțiile de învățământ, cultura contemporană.

Acum, la început de an școlar, pașii multora se îndreaptă către școli și universități. Zilele premergătoare au fost zile încărcate. Au fost zile în care profesorii au avut ședințe pregătitoare, iar părinții și copiii s-au ocupat de achiziționarea ghiozdanelor, a rechizitelor, a hainelor pentru școală. Toată această preocupare reflectă conștiința faptului că educația ocupă un loc determinant în viața omului. Educația influențează destinul. Chiar dacă toată viața rămânem învățăcei și avem tot timpul câte ceva de învățat, anii de școală reprezintă un timp privilegiat, în care se acumulează cunoștințe și se formează caractere. De aceea, ca societate, ca Biserică, dar și ca familie, merită să investim în educație. Dacă cunoașteți persoane care au nevoie de ajutor financiar pentru a urma o școală, vă rog să le ajutați cu dragă inimă. Fără niciun dubiu, educația, cercetarea merită orice ban, orice efort. Din păcate, mulți puternici ai lumii de azi investesc miliarde în armament. Lumea însă are nevoie de o educație autentică. Ea poate aduce mai multă pace și empatie între oameni.

Dragi copii și tineri, în calitate de episcop al diecezei, împreună cu PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, vă încurajez la început de an școlar și academic. Voi sunteți o speranță pentru societate și Biserică. Fiecare carte citită de voi, fiecare materie asimilată la școală reprezintă un bine pe care vi-l faceți vouă, dar și lumii din jurul vostru. Societatea de mâine se construiește în școlile de azi. Căutați să vă formați bine, integral, iar pe lângă cunoștințele teoretice să asimilați și acele valori morale și religioase care vor permite să strălucească în voi umanitatea și educația voastră. Desigur, pe durata anului vor fi și dificultăți, și examene de susținut, de aceea îmi exprim încurajarea părintească față de voi.

Dragi părinți, educatori și profesori, apreciem toată dedicarea de care dați dovadă în educarea copiilor și a tinerilor. Voi experimentați adesea că educarea lor cere timp, dăruire, sacrificiu. A educa este o vocație. A educa este o artă. Vă încurajez să fiți modele pentru tânăra generație: modele de știință, modele morale, modele de speranță și credință. Să ne vadă pe noi pasionați de știință, pentru ca și ei să capete drag de studiu. Să ne vadă pe noi oameni ai credinței, pentru a percepe cât bine face credința în viața unui om. Copiii și tinerii au nevoie de repere, de exemple. Exemplele atrag. Exemplele inspiră. Exemplele rămân.

Așadar, la început de an școlar privim cu speranță către elevi și studenți. La speranță îndemna Papa Francisc, la o întâlnire cu studenții și lumea academică. Ce frumos ar fi ca fiecare școală să fie un atelier al speranței! "Cât de frumos ar fi ca aulele universităților să fie șantiere de speranță, ateliere unde se lucrează la un viitor mai bun, unde se învață a fi responsabili de sine și de lume! A simți responsabilitatea pentru viitorul casei noastre, care este casă comună."

Sfânta Fecioară Maria, a cărei naștere o sărbătorim în această lună septembrie, să vegheze asupra tuturor fiilor ei, a noastră a tuturor, a copiilor, a tinerilor și a persoanelor implicate în învățământ.

2 septembrie 2024

✠ Iosif Păuleț,
episcop de Iași

("Lumina creștinului", nr. 9/2024, p. 3)

* * *

Rugăciuni la început de an școlar propuse de Oficiul pentru Pastorație Școlară și Predarea Religiei în Școli




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat