Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
În armata sfinților a fost soldat valoros, dar a rămas "mică"

Dubla bătălie a Terezei de Lisieux

de Jean de Saint-Cheron

Publicăm aici un extras din noua carte a lui Jean de Saint-Cheron, "Elogiu al unei războinice. Tereza de Lisieux, sfânta care a luptat" (Libreria Editrice Vaticana, Città del Vaticano, 2024, 160 de pagini), în librărie în această săptămână. Saint-Cheron, scriitor și nuvelist francez, a obținut în aceste zile grație ediției franceze a acestui text Premiul François-Victor Noury de la Institut de France la propunerea Academiei Franceze. Autor al unui alt volum apreciat deja de critică și de cititori. "Cine crede nu este un burghez" (Libreria Editrice Vaticana, 2023), cu care a obținut Premiul Giuseppe Toniolo, Saint-Cheron va fi la următoarea întâlnire pentru prietenia dintre popoare de la Rimini, protagonist al unui dialog cu părintele Paolo Prosperi pornind de la un citat din Charles Péguy ("Nu mai există creștini liniștiți!") prevăzut pentru miercuri, 21 august.

Iat-o, așadar, pe Tereza. Ne poate inspira evlavie, admirație, neîncredere, mânie sau indiferență. Putem cunoaște sau nu istoria sa, putem să-i ignorăm și numele. Dar am văzut-o cu toții. Este acea tânără din ghips, albă sau policromă, buchet de trandafiri și crucifix în mâini, voal pe cap și văl de călugăriță care-i încadrează fața. Se găsește în toate bisericile din lume, cu o întindere de lumânări roșii la picioarele sale. Și bătrânele care murmură rugăciuni implorând-o cu privirea. Atunci când se face mai mică, este pusă în nișe în magazine, în cafenele, în spatele seifului sau printre sticlele de pe raft. Pretutindeni o vedem, o recunoaștem după îmbrăcămintea austeră, după obrăjorii săi și după zâmbetul blând, un pic grav. Nu trebuie confundată cu altcineva, care nu este niciodată prea departe, în haina sa albă cu brâu albastru: Sfânta Fecioară Maria de Lourdes. Au mai mult sau mai puțin aceeași clientelă.

Tereza este mica soră cu buchetul de flori. Și putem decide să ne oprim la asta. Dar, dacă vrem să întâlnim femeia de carne născută la Alençon în 1873, decedată la Lisieux în 1897, canonizată în 1925 și proclamată al treizeci și treilea învățător al Bisericii în 1997, trebuie să dăm la parte acel sentiment de dulcegărie transmis nouă de statuile de ghips colorat sau de unele formule celebre care îi sunt atribuite. Pentru că Tereza nu este o tânără bravă, liniștită. Într-un prim moment nu este ușor să ne convingem de acest lucru. Eroismul lui Ioana d'Arc este mai îndrăzneț. Desigur, statuile ecvestre - coif și stindard fluturând - nu sunt treburi de tinere. Tereza poartă povara atitudinii sale pudice și al acelei limbi din secolul al XIX-lea care ni se pare diluat. Dar trebuie să ne scufundăm în manuscrisele autobiografice ale sfintei din Lisieux, să examinăm corespondența sa, să consultăm mărturiile celui care a cunoscut-o, pentru a fi cuprinși de sfințenia sa, "așa de stranie, așa de rezervată, implorată de antreprenori și de simoniaci, cu zâmbetul său de neînțeles" (Georges Bernanos), și a ne da seama că și ea a petrecut viața sa pe un câmp de bătălie.

Desigur pentru că este sfântă. Raportul intrinsec care leagă sfințenia de arta militară nu va surprinde niciun cititor serios al Bibliei sau al vieților sfinților: în mod global, în tot creștinismul nu există decât război. Și în seara vieții sale de douăzeci și patru de ani, dintre care nouă petrecuți în mica mănăstire în care a intrat adolescentă (și, desigur, a luptat pentru a intra acolo așa de tânără), Tereza nu va înceta, între o criză de tuberculoză și alta, să amintească îndârjirea sa de luptătoare: "Nu am spus că voi muri cu armele în mână?"; "Eu, care sunt un soldat așa de valoros!". Va strânge sabia în mână până la ultima respirație, amestecată cu sânge, în fața morții.

Petru și Paul au fost primii generali ai unei armate care n-a coborât niciodată armele. Armata sfinților. Așadar, nu mai puțin decât ceilalți, Sfânta Tereza este o soldată din aceeași armată. Și programul bătăliei (programul sfințeniei), expus cu amănunțime în Biblie, n-ar putea să fie mai clar: "Să-l iubești pe aproapele tău".

Acest război permanent căruia Tereza îi datorează gloria sa are în creștinism numele de "luptă spirituală". A fost soarta tuturor sfinților. La scară individuală, este lupta fiecăruia împotriva sa pentru a face binele. Tereza va face din ea obiect de meditație toată viața sa mergând pe urma Imitațiunii lui Cristos, tratat mistic din secolul al XV-lea care adună esențialul doctrinei despre lupta spirituală. Cunoaște pe de rost numeroase texte din el, pe care le presară în caietele sale.

În creștinism, așa cum amintește papa eventualilor dezertori, lupta sfințeniei nu este rezervată trupelor de elită: este vocația universală, unica aventură demnă de acest nume, în afara căreia este imposibilă orice fericire adevărată. Iată, așadar, sensul războiului în creștinism. Iată lupta sfinților. Dar ceea ce face din Tereza o luptătoare genială printre miile de canonizați este că nu numai că s-a sustras de la determinismele psihologice, sociale și religioase care voiau să facă din ea o tânără supusă, paralizată de scrupule și terorizată de un Dumnezeu pedepsitor, ci, și mai mult, că a dus la extrem mai mult decât oricine paradoxul evangheliei: în timp ce se proclamă războinică, ea caută să (re)devină o copilă. Ideea îi vine direct de la Isus: "Adevăr vă spun: dacă nu vă veți converti și nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor". A înțeles că acolo era cheia istoriei: a accepta să fie un copil mic, care își trage puterea din ceea ce îi dau tatăl și mama și căreia nu-i este rușine să ceară cu voce tare. Dublă bătălie, așadar: să ceri cu voce tare și fără încetare puterea de a iubi, să te străduiești să iubești. Aceasta este ceea ce trebuie să elogiem.

(După L'Osservatore Romano, 26 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat