Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor din 28 iulie 2024

Ne aducem aminte cu drag de vizita Papei Francisc la Iași de acum cinci ani. În mulțimea care l-a întâmpinat pe Sfântul Părinte, o bunică surâzătoare ridica în brațe un copilaș, pentru a-l arăta Papei Francisc. Scena l-a mișcat într-atât de mult pe papa, încât a simțit nevoia de a dezvălui mulțimii sentimentele trăite atunci. Emoționat, papa spunea: "Vreau să vă povestesc o experiență pe care am trăit-o în timp ce intram în piață. Era o femeie înaintată în vârstă, destul de vârstnică, o bunică. Avea în brațe un nepoțel de vreo două luni, n-avea mai mult. Când am trecut, mi l-a arătat. Surâdea. Și surâdea cu un surâs de complicitate, ca și cum mi-ar fi spus: Priviți, acum pot visa! M-am emoționat pe moment și n-am avut curajul să merg și s-o aduc aici, în față. De aceea vă povestesc". Într-adevăr, ce frumos sublinia papa: bunicii visează atunci când nepoții lor cresc, când merg înainte, iar nepoții au curaj atunci când își trag rădăcinile de la bunici.

Ziua Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor ne amintește de rădăcinile noastre, de cei care au contribuit la existența și la creșterea noastră. Bunicii și bunicuțele, vârstnicii, seniorii reprezintă o bogăție ce trebuie prețuită în familii și în parohii. La nivel pastoral, dorim să nu îi uităm nicidecum pe vârstnici. Se pot face multe lucruri frumoase pentru ei: vizite la domiciliu sau în centrele de îngrijire, implicarea copiilor și a tinerilor în grija față de ei, cateheze pentru vârstnici, pelerinaje și activități de socializare, organizarea de grupuri de rugăciune. Este esențial să nu îi uităm, așa cum ne amintește Papa Francisc în mesajul său pentru acest an: "În această a IV-a Zi Mondială dedicată lor, să facem să nu le lipsească duioșia noastră bunicilor și bătrânilor din familiile noastre, să-i vizităm pe cei care sunt descurajați și nu mai speră că un viitor diferit este posibil. Atitudinii egoiste care duce la rebutare și la singurătate să îi contrapunem inima deschisă și fața fericită a celui care are curajul de a spune: Nu te voi părăsi".

Unii vârstnici se simt atât de singuri. Unora nu le mai deschide nimeni poarta. Unora le lipsesc cele necesare pentru trai și pentru îngrijirea sănătății. Să ne implicăm pentru ei, să îi ajutăm, să le oferim iubire. Astfel ei vor simți empatia noastră umană, dar și apartenența lor la Biserică. Îmbătrânirea multor comunități a devenit un fapt evident în dieceza noastră. Mai ales în acest context, reamintim că bătrânii noștri nu sunt o povară, ci sunt un dar. Să le arătăm prețuire și recunoștință pentru tot ce au făcut pentru noi.

În calitate de episcop, îmi exprim gândul de apropiere față de toți vârstnicii și bunicii din dieceza noastră. Ocupați un loc special în rugăciunile mele. Rugați-vă și pentru mine! Un gând special de apropiere și rugăciune îl îndrept către vârstnicii singuri, săraci sau suferinzi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!

Iași, 24 iulie 2024

Iosif Păuleț,
episcop de Iași

* * *

Papa Francisc: O societate fraternă se construiește cu alianța dintre tineri și bătrâni

Decret al Penitențiariei Apostolice cu ocazia celei de-a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (18 iulie)

"La bătrânețe să nu mă părăsești". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor (28 iulie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat