Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Foto: National Eucharistic Revival
Ecouri după Congresul Euharistic Național din SUA

Printre cei care au urmărit online Congresul Euharistic Național care s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii între 17 și 21 iulie 2024 a fost și prof. Emilia Baciu, din Frumoasa (BC), care "a rămas profund impresionată de discursurile invitaților" și a scris "din inimă ceea ce a trăit în aceste zile de congres".

Congresul Euharistic Național din SUA s-a încheiat, însă ecoul acestui mare eveniment va răsuna mult timp de acum înainte, nu doar în Statele Unite, iar internetul ne ajută în acest sens, deoarece abundă în înregistrări video, imagini, mărturii, cateheze, discursuri ținute la congres. Trebuie doar să ne oprim puțin din rutina vieții și să ne îndreptăm atenția către ceea ce contează cu adevărat în această călătorie pământească. Dacă ar fi să adunăm la un loc și să punem pe cântar toate concertele din lume, toate meciurile de fotbal, toate dezbaterile politice, emisiunile de divertisment, filmele etc., greutatea acestora ar fi infimă, comparativ cu măreția, importanța, frumusețea și necesitatea unui astfel de eveniment care a avut ca temă centrală: Euharistia.

Congresul a durat cinci zile, între 17 și 21 iulie 2024, și au participat peste 50.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.000 de preoți, episcopi și cardinali din SUA. Acesta a fost primul Congres Euharistic organizat în Statele Unite de la al Doilea Război Mondial, iar scopul inițiativei pastorale a fost de a inspira oamenii și de a trezi în ei dorința reală să se întâlnească cu Isus în Sfânta Euharistie. Carlo Acutis obișnuia să spună: "Euharistia este autostrada mea spre cer", iar noi, în drumul nostru către cer, avem zilnic posibilitatea de a ne întâlni cu Isus prezent în Sfânta Euharistie.

"Congresul a fost ca o călătorie de vindecare, de pocăință, o reînnoire a credinței prin încurajarea unei relații vii cu Isus Cristos în Preasfânta Euharistie". Uitându-mă la imensa mulțime de oameni din sală, mi-a venit în minte pasajul evanghelic: "Dar când va veni Fiul omului, va găsi el credință pe pământ?" (Luca 18,8). Îndrăznesc să afirm: da, va găsi credință pe pământ. Pe fețele participanților se putea citi pacea, bucuria, credința. Cei care țineau discursuri (cardinali, episcopi, preoți, persoane consacrate și laici) radiau de lumină și fericire când vorbeau despre Sfânta Euharistie. Fiecare discurs rostit avea o imensă încărcătură spirituală. Invitații vorbeau liber, cu entuziasm până la lacrimi, unii, iar prezența Duhului Sfânt era evidentă.

Jonathan Roumie, actorul care interpretează rolul lui Isus în serialul "The Chosen", a fost aplaudat frenetic, minute în șir, când a apărut pe scenă. Ropote de aplauze au stârnit și cuvintele lui: "Primirea zilnică a Sfintei Împărtășanii mi-a schimbat viața. Pentru mine Euharistia este pace. Este vindecare. Este inima lui Isus în mine." Actorul povestea cum s-a confruntat cu anxietatea când urma să filmeze anumite scene din viața lui Isus, o misiune prea nobilă, prea mare pentru a putea fi dusă cu bine la îndeplinire.

Sora Olga a împărtășit în discursul său, într-un mod cu totul emoționant, patru minuni euharistice la care a fost prezentă, două vindecări fizice și două vindecări spirituale.

Pr. Mike Schmitz, creatorul podcastului "Biblia într-un an", într-un discurs plin de entuziasm, a spus: "Cunoașterea te poate face măreț, dar numai iubirea te poate face sfânt."

"În cer vom ști câți oameni au ajuns sfinți datorită modului în care ne-am trăit noi credința", a spus un alt preot.

O fostă jucătoare de tenis, mamă a cinci copii, imobilizată la pat din cauza unei boli neurologice, a vorbit despre vindecarea ei și a îndemnat auditoriul să repete: "Aleargă la Isus!" Să alergăm la Isus în toate situațiile dificile. Să alergăm la Isus să îi mulțumim, așa cum a făcut băiețelul ei când mama lui a putut să meargă din nou.

Foto: National Eucharistic Revival
Pr. Boniface Hicks a purtat ostensoriul cu Euharistia în mijlocul mulțimii adunate pe Lucas Oil Stadium și, îngenunchiat în fața Euharistiei, a vorbit despre iubirea imensă și eliberatoare a lui Isus pentru fiecare dintre noi. "El vă iubește. El v-a făcut. El v-a dorit. El v-a ales. V-a țesut cu iubire, cu propriile sale mâini, în pântecele mamelor voastre. Sunteți o capodoperă a creativității sale iubitoare. El vă vede. El vă privește acum cu iubire. Se bucură de voi. El vede, în întreaga viață, un fir de aur al bunătății. El v-a făcut după chipul său și nu ați pierdut niciodată aceasta. Acel fir de aur al bunătății a continuat chiar și prin cele mai adânci suferințe, prin cele mai întunecate momente. Chiar și în momentele de slăbiciune, în momentele de păcate și eșecuri, în momentele în care ați fost răniți și în momentele în care i-ați rănit pe alții, el vrea să aducă vindecare. Vindecare pentru rănile voastre, vindecare pentru eșecurile voastre. Așa că vă invit să vă deschideți inimile față de iubirea sa vindecătoare."

Episcopul Robert Barron a rostit, vizibil emoționat: "Sunt preot de 38 de ani și aceste zile constituie unul dintre cele mai mărețe momente ale preoției mele. Să vezi procesiunea de astăzi, entuziasmul și apoi acest devotament profund al tuturor, să vezi această adunare... Cum ai putea nega că Duhul Sfânt este aici, printre noi? Energia din această sală ar putea schimba țara noastră. Ce s-ar întâmpla dacă cei 70 de milioane de catolici din America, începând din această seară, ar începe să își trăiască credința în mod radical și dramatic, devenind trup oferit, sânge vărsat? Am schimba lumea! De la Conciliul Vatican II s-a vorbit mult despre drepturile și privilegiile laicilor, și pe bună dreptate, dar aș adăuga, ca o provocare, că nu au fost subliniate obligațiile laicilor." Așadar, noi, laicii, avem și obligații, nu doar drepturi. Avem obligația de a da mărturie cu viața noastră despre Isus prezent în Sfânta Euharistie.

Antonia Salzano, mama Fericitului Carlo Acutis, într-un interviu acordat lui John Emmanuel, vorbea despre această implicare a laicilor în viața Bisericii și importanța Euharistiei: "Îi criticăm pe semenii noștri, pe preoți, dar vă întreb: Ce este Biserica? Biserica suntem noi toți, uniți, împreună. Ce fac eu acum pentru Biserică? Răspândesc eu evanghelia în lume, așa cum ne-a îndemnat Isus? Sunt eu sarea pământului? Sunt eu lumina lumii? Ce fac eu pentru împărăția lui Dumnezeu? Și eu trebuie să fac ceva." Nu mai mergem la biserică, nu ne mai spovedim, nu ne mai împărtășim și aceasta este capcana diavolului care vrea să ne pierdem credința și să nu beneficiem de harurile primite prin sfintele sacramente."

Cum ar fi dacă, în fiecare țară, s-ar organiza un astfel de congres euharistic? Parafrazând întrebarea episcopului Barron, ce s-ar întâmpla dacă cei peste 1,27 miliarde de catolici din lume ar începe să își trăiască credința în mod radical, autentic? Am schimba lumea, iar când va veni Fiul omului pe pământ, va găsi credință.

Prof. Emilia Baciu

*

Surse:

https://www.eucharisticcongress.org/

https://www.cristofori.ro/miracolele-euharistice-sunt-reale/

https://www.cristofori.ro/spiritualitatea-laicilor/

https://www.facebook.com/reel/468924532752407

https://www.facebook.com/cristinel.gal/videos/794235492795457




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat