Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Tagle: Pentru a fi misionari trebuie să avem în inimă gratuitatea

La Lucas Oil Stadium din Indianapolis, cardinalul proprefect al Dicasterului pentru Evanghelizare a celebrat Sfânta Liturghie de încheiere a Congresului Euharistic Național din SUA în calitate de trimis al papei: dacă orizontul nostru este doar cel al succesului și profitului, riscăm să preferăm relațiile "cu «prieteni» sau «întâlniri» generate de inteligența artificială" și să nu vedem "darurile în oameni în carne și oase".

"Înainte de a veni aici, l-am întrebat pe Sfântul Părinte dacă avea un mesaj pentru voi. El a spus: "convertire la Euharistie". Cardinalul Luis Antonio Tagle începe astfel omilia care pecetluiește Congresul Euharistic Național în Statele Unite, celebrat la Lucas Oil Stadium din Indianapolis prin mandatul papei. Cardinalul se inspiră din invitația Papei Francisc pentru a reflecta asupra legăturii dintre convertirea euharistică și convertirea misionară, de vreme ce, afirmă el, congresul "va fi urmat de trimiterea de misionari euharistici".

Relații artificiale

Cu primul punct, pe care-l definește "Misiune și Dar", pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare se oprește asupra paginilor din evanghelie în care Isus vorbește despre misiunea sa. Cristos, afirmă el, "are o profundă conștiință că a fost trimis" de Tatăl, "trimis pentru a fi dăruit". Misionarul, subliniază cardinalul Tagle, "este un dar" și probabil că, observă el, "unde lipsește zelul misionar, probabil că în parte este datorat unei slăbiri a aprecierii față de daruri și față de gratuitate". Dacă acest orizont dispare, continuă el, "dacă orizontul nostru este numai cel al succesului și al profitului, nu există spațiu pentru a vedea și a primi daruri gratuite". Unele persoane, spune cardinalul, "preferă să se relaționeze cu «prieteni» sau «întâlniri» generate de inteligența artificială pentru că nu văd daruri în persoanele în carne și oase". Și după această subliniere continuă cu o serie de întrebări adresate conștiinței bărbaților, femeilor, preoților și laicilor, episcopilor și taților și mamelor de familie, îndemnându-i să se dăruiască asemenea lui Isus.

Să nu pierdem inima

Dar "Isus este un dar sau o problemă", continuă cardinalul filipinez trecând la al doilea punct. Când a spus discipolilor că a-l primi "înseamnă mai întâi a crede în el, și în al doilea rând a mânca trupul său și a bea sângele său", aceștia "au început să se îndoiască" și mulți l-au părăsit. Și aici cardinalul Tagle pune o serie de întrebări care ajung direct la inimă: "Este posibil ca noi, discipolii, să contribuim la plecarea altora de la Isus", la îndepărtarea lor de credință? "Comunitățile noastre parohiale oferă o experiență de apropiere și grijă a lui Isus? Familiile noastre sunt încă principalii educatori și transmițători ai credinței? Tinerii se simt ascultați și înțeleși în căutarea lui Isus?". Atâția din așa-numiții "ascunși" - săraci, migranți, bătrâni, cei fără adăpost, indigeni - "ar putea să se simtă străini". Dar, este invitația, "să nu pierdem inima. Isus nu va înceta să vină la noi cu dăruirea de sine, și atunci când este rănit".

Isus nu se impune nimănui

Vorbind la al treilea punct despre aspectul misiunii, mai bine zis despre "misionarii euharistici", cardinalul Tagle se întoarce la momentul în care Isus îi întreabă pe apostoli dacă vor să plece și ei. Sper, este auspiciul cardinalului, "că putem răspunde ca Sfântul Petru: «Voi rămâne cu tine. Refuzăm să trăim departe de prezența ta». Dar acestea - susține el - nu trebuie să fie cuvinte goale. Ca Sfântul Petru, trebuie să credem cu convingere. Isus nu se impune nimănui. El face apel la libertatea noastră interioară". Pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare le cere misionarilor să meargă și să împărtășească "iubirea duioasă a lui Isus" cu persoanele obosite, cu aceia care au nevoie de compasiune. "În scrisoarea sa adresată mie, revelează cardinalul Tagle, Papa Francisc a exprimat speranța «ca participanții la Congres, conștienți pe deplin de darurile universale pe care le primesc din hrana cerească, să le poată transmite celorlalți»".

O experiență

Cardinalul Tagle conclude împărtășind o experiență. Ca paroh a observat o femeie "extraordinar de devotată Bisericii", care duminica ajungea devreme pentru a ajuta la toate Liturghiile și la celelalte activități și pleca acasă numai atunci când biserica era curată și ușile erau închise. Într-o zi, amintește el, "i-am mulțumit pentru dedicarea sa și am mulțumit familiei sale pentru că i-au permis să slujească. Răspunsul său m-a surprins: «Părinte, nu vă preocupați de familia mea. Rămân aici în biserică și particip la toate Liturghiile pentru că nu vreau să-i văd pe soțul meu și pe copiii mei. Aș vrea ca fiecare zi să fie o duminică, astfel aș putea evita familia mea»". Dragi prieteni, este concluzia cardinalului, "când preotul sau diaconul spune: «Liturghia s-a sfârșit. Mergeți în pace», vă rog mergeți! Mergeți! Ceea ce ați ascultat, ați atins și ați gustat, trebuie să împărtășiți cu ceilalți" pentru "viața lumii".

(După Vatican News, 21 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat