Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Cardinalul Parolin: Ucraina este în ora întunecată a Calvarului, să invocăm miracolul păcii

de Antonella Palermo

Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin face să răsune strigătul de pace al papei și al poporului ucrainean din sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, la Berdicev, unul din centrele spirituale ale comunității catolice din țară, îndrăgit de cei care practică ritul latin care încheie celebrările pelerinajului lor. La Liturghie, foarte îngrijită cu cântece sugestive și podoabe decorative unde ies în evidență culorile alb și albastru, se repetă ritul unei primiri călduroase și intime pentru delegatul lui Francisc. Aici se înalță, prin mijlocirea Mariei, invocația pentru darul atât de așteptat al păcii pentru cei care sunt încercați de aproape doi ani și jumătate de război. Nimic nu este imposibil la Dumnezeu, repetă reprezentantul vatican, asigurând poporul că pontiful este aproape și împărtășește durerea ucrainenilor de care se strânge "cu îmbrățișarea sa paternă".

Nimic nu este imposibil la Dumnezeu

În omilie, rostită aproape în întregime în limba locală de Monseniorul Edward Kawa, auxiliar al Arhidiecezei de Lvov a latinilor - cu excepția salutului inițial și a rugăciunii finale către Sfânta Fecioară de pe Muntele Carmel recitată de Parolin - amintirea primului miracol care a marcat istoria acestui loc de cult. Era anul 1627, când Janusz Tyszkiewicz, guvernatorul ținuturilor Kiev și Jitomir, a fost închis într-o bătălie împotriva tătarilor. Înlănțuit, a promis să facă vreo operă bună în cinstea lui Dumnezeu și a Fecioarei dacă va obține libertatea. În timp ce dormea, i-au apărut niște frați necunoscuți care îl rugau pe Dumnezeu și pe Sfânta Fecioară Maria pentru eliberarea sa. Odată eliberat, a decis să construiască o mănăstire la Berdicev pentru călugării pe care i-a văzut în vis și pe care i-a recunoscut în carmelitanii de la Lublin, după trei ani. Biserica a fost consacrată în 1642: la altarul major a fost pusă icoana Sfintei Fecioare Maria a Zăpezii, copie a celei păstrate în bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma, cunoscută ca Salus Populi Romani. Reproducerea a fost dăruit de însuși Tyszkiewicz, care mai înainte o păstra în familia sa, iar în 1647 a fost declarată miraculoasă de fostul episcop de Kiev, care a fost vindecat după ce s-a rugat în fața ei.

Dumnezeu să convertească pe cei care seamănă violență și calcă în picioare demnitatea

Sunt reparcurse evenimentele relatate în prima lectură, din Prima Carte a Regilor, cele despre episodul cunoscut ca jertfa profetului Ilie pe Muntele Carmel. În lumina acestei relatări, invitația adresată Bisericii ucrainene de a fi "profetică". Ea trebuie, subliniază delegatul Pontifului, să cheme la o "rugăciune neîncetată, pentru ca Dumnezeu să convertească inimile celor care, îndepărtându-se de căile sale și deveniți sclavi ai propriului orgoliu, seamănă violență și moarte, călcând în picioare în ceilalți demnitatea de fii ai lui Dumnezeu". Furia și mânia, războaiele și crimele, scria anticul autor Marcu Ascetul, orbesc intelectul omului. "Cu adevărat trebuie să-i cerem Domnului, el care este medicul ceresc, să ne vindece de aceste boli letale și să pună în locul inimii de piatră o inimă de carne!", mai afirmă cardinalul.

Când nu mai este forța pentru a ne ruga, să ne încredem în Dumnezeu

"Să nu pierdem niciodată încrederea și speranța în Dumnezeu, mai ales astăzi, când pare că răul pare că are izbândă, când ororile războiului și durerea datorită numeroaselor victime și a distrugerilor masive pun în criză credința în bunătatea divină, când brațele noastre cad și nu mai avem nici măcar forță pentru a ne ruga". Așa continuă omilia în care se invită să se privească la Cristos răstignit: în acea Vineri Sfântă, când păcatul părea că a triumfat, iar misiunea mântuitoare a lui Dumnezeu a eșuat, chiar atunci, au explodat zorii strălucitori ai Paștelui. Moartea nu va avea ultimul cuvânt, este subliniat, chiar dacă cu greu se vede orizontul Învierii.

Sfânta Fecioară Maria să mijlocească: un viitor senin și sigur pentru Ucraina

Ultima parte a omiliei cardinalului este dedicată în mod deosebit Fecioarei, Născătoarei de Dumnezeu care este alături de noi în truda crucilor noastre personale și "ne însoțește cu dulceață spre învierea sa glorioasă". Invitația de a contempla icoana Născătoarei de Dumnezeu de la Berdicev, reprezentată ca Odighitria, adică aceea care conduce. Simbol de duioșie și iubire, "este vestitoare a zorilor", a lui Isus, care este Lumina. Este mângâiere în tristețe, gata să ofere un refugiu sigur. "Către Fiul său dumnezeiesc rugăciunile noastre pentru martirizatul popor ucrainean", este rugăciunea cu care cardinalul Parolin care reia cuvântul și încheie cu această invocație:

"O, Mamă Preasfântă, fă ca pruncii și tinerii să aibă un viitor senin și sigur, ca familiile să fie focare ale iubirii, ca bătrânii și bolnavii să primească întărire și alinare în suferință, ca aceia care apără patria lor să fie ocrotiți de atacurile răului, ca prizonierii de război să îmbrățișeze din nou pe cei dragi ai lor și ca victimele să fie primite în Împărăția cerurilor".

În sfârșit, cardinalul reia una din secvențele cele mai importante și cunoscute dedicate Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel: "Flos Carmeli" (Floare a Carmelului), care conform tradiției este atribuită sfântului eremit englez Simon Stock.

"Floare a Carmelului, viță înfloritoare, splendoare a cerului, numai tu ești fecioară Mamă. Armură puternică a luptătorilor, războiul se întețește: pune ca apărare scapularul. O, cheie și poartă a paradisului, fă ca să ajungem acolo unde ești încoronată de glorie!". Amin.

© Vatican Media
Act de consacrare către Maria, rugăciune către Sfântul Mihail

După binecuvântarea finală, Monseniorul Pavlo Honcharuk, episcop de Kharkiv-Zaporizhzhia al latinilor, a proclamat Actul de consacrare a Ucrainei către Inima Neprihănită a Mariei, invocând convertirea și inspirația pentru "toți conducătorii să ia decizii înțelepte". Se cere darul de a spori eforturile pacificatorilor. Legatul papal i-a înmânat apoi, din partea papei, un rozariu rectorului sanctuarului, părintele Vitaliy Kozak, ca un dar care va rămâne în acest loc ca un "angajament al nostru al tuturor de a continua să ne rugăm pentru ca Fecioara Maria să răspundă intențiilor, nevoilor și cerințelor noastre", a spus cardinalul Parolin. În curtea sanctuarului, cardinalul a binecuvântat statui ale Sfântului Arhanghel Mihail, aduse de episcopul Skomarovskyj de la Sanctuarul Sfântului Arhanghel Mihail de pe Muntele Gargano din Italia și destinate fiecărei eparhii ucrainene. "Le las ca o proclamație de speranță și putere în lupta împotriva răului dusă de Biserica voastră, încercată de cruzimea războiului", sunt cuvintele cardinalului. "Fie ca pacea să domnească în voi pentru ca ea să domnească în patria voastră. Dumnezeule Atotputernic, binecuvântează Ucraina și dă-i pace".

(După Vatican News, 21 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat