Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Wikipedia
Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Jocurile Olimpice (26 iulie - 11 august 2024)

Excelenței Sale Monsenior Laurent Ulrich,
arhiepiscop de Paris

Mă unesc cu intențiile de la Liturghia pe care o celebrați dumneavoastră, Excelență, în vederea Jocurilor Olimpice care se vor desfășura în curând în orașul dumneavoastră. Îi cer Domnului să umple cu darurile sale pe toți cei care vor participa într-un mod sau altul - fie ei sportivi sau spectatori - precum și să susțină și să binecuvânteze pe cei care îi vor primi, îndeosebi pe credincioșii din Paris și din alte locuri.

De fapt, știu că comunitățile creștine se pregătesc să deschidă larg ușile bisericilor lor, ale școlilor lor, ale caselor lor. Fie ca să deschidă mai ales ușile inimii lor, mărturisind, cu gratuitatea și generozitatea primirii lor față de toți, pe Cristos care locuiește în ei și care le comunică bucuria sa. Apreciez în mod călduros că n-ați uitat persoanele mai vulnerabile, îndeosebi acelea care se află în situație de mare precaritate și ca să le fie facilitat accesul la sărbătoare. Mai în general, formulez auspiciul ca organizarea acestor jocuri să fie pentru tot poporul din Franța o ocazie frumoasă de înțelegere fraternă, permițând, dincolo de diferențe și de contrapoziții, să întărească unitatea națiunii.

Mă bucur cu voi pentru desfășurarea acestei competiții sportive prestigioase de însemnătate internațională. Sportul este un limbaj universal care transcende granițele, limbile, rasele, naționalitățile și religiile; are capacitatea de a uni persoanele, de a favoriza dialogul și primirea reciprocă; stimulează depășirea de sine, formează la spiritul de sacrificiu, favorizează lealitatea în raporturile interpersonale; invită la recunoașterea propriilor limite și a valorii celorlalți. Jocurile Olimpice, dacă rămân cu adevărat "jocuri", pot să fie așadar un loc excepțional de întâlnire între popoare, chiar și cele mai ostile. Cele cinci inele împletite reprezintă acest spirit de fraternitate care trebuie să caracterizeze evenimentul olimpic și competiția sportivă în general.

Așadar, doresc ca Olimpiada de la Paris să fie pentru toți cei care vor veni din toate țările din lume o ocazie care nu trebuie pierdută pentru a se descoperi și a se aprecia, pentru a dărâma prejudecățile, pentru a face să se nască stima acolo unde este disprețul și neîncrederea, prietenia acolo unde este ura. Jocurile Olimpice sunt, prin natură, purtătoare de pace și nu de război.

În acest spirit antichitatea, cu înțelepciune, a instaurat o încetare a războiului în timpul jocurilor și epoca modernă încearcă în mod obișnuit să reia această tradiție fericită. În această perioadă turbulentă, în care pacea mondială este serios amenințată, este dorința mea ferventă ca fiecare să aibă la inimă să respecte această încetare a războaielor în speranța unei rezolvări a conflictelor și a întoarcerii la înțelegere. Fie ca Dumnezeu să aibă milă de noi! Ca să lumineze conștiințele guvernanților cu privire la responsabilitățile grave care le revin, ca să acorde artizanilor de pace succesul în inițiativele lor și ca să-i binecuvânteze.

Încredințând Sfintei Genoveva și Sfântului Dionis, patroni ai Parisului, și Stăpânei Noastre a Asumpțiunii, patroana Franței, desfășurarea fericită a acestor Jocuri, împart din toată inima dumneavoastră, Excelență, precum și tuturor care vor participa, binecuvântarea mea.

De la Sfântul Ioan din Lateran, 27 iunie 2024

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat