Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
SUA, nunțiul Pierre:
Trezire euharistică înseamnă unitate și a-l vedea pe Cristos în ceilalți

de Christopher Wells și Tiziana Campisi

Euharistia este un dar imens pentru unitatea Bisericii și este izvorul acestei unități: a spus asta cardinalul Christophe Pierre, nunțiu apostolic în Statele Unite ale Americii la deschiderea celui de-al zecelea Congres Euharistic Național început miercuri, 17 iulie 2024, la Indianapolis, și care se va încheia duminică. "Sunt aici ca reprezentant personal al Sfântului Părinte în Statele Unite. Ca atare, prezența mea este un mod pentru a exprima apropierea spirituală a papei de voi și unitatea sa cu voi și cu această țară", a afirmat cardinalul care a cerut să se roage, în timpul congresului, pentru ca Biserica nord-americană să poată crește în unitate, pentru a fi mai rodnici în misiunea eclezială.

Renașterea euharistică

Pentru a realiza unitatea, a explicat cardinalul Pierre, este util să ne întrebăm: "Ce este renașterea euharistică?". Și, probabil, în mod mai specific: "Cum putem ști dacă se experimentează o trezire euharistică?". Adevărata trezire euharistică, deși "însoțită mereu de devoțiunea sacramentală" - adorație, binecuvântări, cateheze, procesiuni -, a clarificat nunțiul, "trebuie să se extindă dincolo de practicile devoționale"; adevărată trezire euharistică înseamnă a-l vedea pe Cristos în ceilalți, nu numai în propria familie, în proprii prieteni și în propriile comunități, dar și în cei pe care-i simțim distanți, pentru că sunt dintr-o rasă sau dintr-o condiție socială diferită, sau în cei care provoacă modurile noastre de a gândi, sau care au opinii diferite de ale noastre. "Când întâlnim aceste persoane - a evidențiat cardinalul -, Cristos este prezent pentru a fi o punte", unind toate popoarele, care sunt fii ai aceluiași Tată ceresc și chemați la același destin veșnic.

Stimulent spre unitate

A ne strădui mai mult pentru a construi punți de unitate este semn al unei adevărate reînnoiri euharistice, a continuat nunțiul, specificând că atunci când celebrăm Euharistia, avem experiență cu Isus, care a construit prima punte făcându-se om chiar și atunci când omenirea era separată de el. Pentru aceasta, a crede în prezența sa reală nu înseamnă numai a crede că Isus este prezent în sacrament sub speciile pâinii și ale vinului, "ci și în adunarea poporului credincios" și în cei "care luptă pentru a se conecta cu el din cauza rănilor, a fricii sau a păcatului". În afară de asta, cardinalul Pierre a remarcat că adorația este esențială pentru propriul raport cu Cristos și este important s-o înțelegem tocmai ca o relație: să nu vedem preasfântul sacrament pur și simplu ca "un obiect de admirat", ci să ne relaționăm cu Isus prezent în Euharistie și astfel să învățăm "să ne relaționăm cu ceilalți într-un mod care salută cu respect prezența lui Dumnezeu în ei". Asta "înseamnă a trăi o adevărată «viață euharistică»", a insistat cardinalul, "adorația se revarsă în viața noastră zilnică: în viața noastră de relație cu ceilalți, în modul nostru de a-i vedea pe ceilalți. Atunci când suntem reînsuflețiți realmente de Euharistie - să spunem transformați de Euharistie - nu rămânem cei care eram".

Chemarea la convertirea pastorală

În sfârșit, cardinalul Pierre a avertizat că problemele "misiunii de evanghelizare" - inclusiv problemele modernității, a învăța să-i iubim pe cei care gândesc diferit, a depăși diviziunile, a răspunde la suferință - nu pot să fie rezolvate cu eforturile noastre, ci numai prin puterea lui Dumnezeu". Și a concluzionat discursul său îndemnându-i pe toți "să se roage pentru o adevărată reînnoire euharistică", așa încât ochii noștri să se deschidă și să învățăm să gândim în mod diferit. Pentru că trezirea euharistică trebuie să ducă la "convertirea pastorală", pentru aceasta trebuie să-i cerem Domnului să ne reveleze locurile de rezistență, pentru a ne lăsa conduși de el, cu scopul de "a deveni adevărați apostoli ai Împărăției sale".

(După Vatican News, 18 iulie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat