Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Decret al Penitențiariei Apostolice cu ocazia celei de-a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor (18 iulie 2024)

DECRET

Penitențiaria Apostolică, pentru a mări devoțiunea credincioșilor și a procura mântuirea sufletelor, în virtutea facultăților atribuite ei de suveranul pontif Papa Francisc prin Providența Divină, primind cererea recentă prezentată de Eminența Sa cardinal Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, cu ocazia celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor, instituită deja de suveranul pontif în a patra duminică din luna iulie și care în acest an se va desfășura cu tema "La bătrânețe să nu mă părăsești" (cf. Ps 71,9), acordă cu bunăvoință din comorile cerești ale Bisericii indulgența plenară cu obișnuitele condiții (spovadă sacramentală, împărtășanie euharistică și rugăciune după intențiile suveranului pontif) bunicilor, bătrânilor și tuturor credincioșilor care, motivați de adevăratul spirit de pocăință și caritate, vor participa la 28 iulie 2024, cu ocazia celei de-a patra Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor, la diferitele funcțiuni care se vor desfășura în toată lumea, indulgență plenară care va putea fi aplicată și pentru sufletele din purgator.

Acest Tribunal al Milostivirii acordă la fel indulgența plenară în aceeași zi credincioșilor care vor dedica timp corespunzător ca să viziteze frații bătrâni nevoiași sau aflați în dificultate (cum sunt bolnavii, persoanele singure, cei cu dizabilități...).

La fel vor putea obține indulgența plenară, având sufletul dezlipit de orice păcat și cu intenția de a îndeplini, imediat ce va fi posibil, cele trei condiții obișnuite, bătrânii bolnavi și toți cei care, neputând să iasă din propria casă din motiv grav, se vor uni spiritual la funcțiunile sacre din Ziua Mondială, oferind lui Dumnezeu Milostiv rugăciunile lor, durerile și suferințele din propria viață, mai ales în timp ce diferitele celebrări vor fi transmise prin mijloacele de comunicare.

Așadar, pentru ca această oportunitate de a obține harul divin prin puterea cheilor Bisericii să se realizeze mai ușor prin intermediul carității pastorale, această Penitențiarie cere cu fermitate preoților, înzestrați cu facultățile corespunzătoare pentru a asculta spovezile, să fie disponibili, să se ofere cu suflet prompt și generos pentru celebrarea sacramentului Pocăinței.

Acest decret este valabil pentru a patra Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor. În pofida oricărei dispoziții contrare.

Dat la Roma, din sediul Penitențiariei Apostolice, 9 iulie 2024.

Cardinal Angelo De Donatis
penitențiar major

ES Mons. Krysztof Józef Nykiel
episcop tit. de Velia, regent

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

"La bătrânețe să nu mă părăsești". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a IV-a Zi Mondială a Bunicilor și a Bătrânilor (28 iulie 2024)




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat