Caritas: Liturghie de mulțumire în comunitatea Butea
Duminică, 28 februarie 2021 a avut loc Sfânta Liturghie dedicată activităților Caritas în comunitatea din Butea. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași este recunoscătoare membrilor comunității din Butea și tuturor binefăcătorilor care susțin activitatea Centrului de Îngrijire la Domiciliu. Cu această ocazie, s-a celebrat Sfânta Liturghie de către părintele Iosif Iacob, director general al asociației noastre, și de către părintele Marcel Blaj, parohul comunității Butea. Am amintit în rugăciune toate persoanele care suferă și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei bolnavi. După Sfânta Liturghie, prin disponibilitatea surorilor, ne-am bucurat de un moment de comuniune.
Centrul de Îngrijire la Domiciliu (CID) Butea a fost înființat pe 1 februarie 2021, în cadrul parteneriatului public-privat dintre Consiliul Local Butea și Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.
Echipa Centrului de Îngrijire la Domiciliu Butea este formată din: asistent medical - Camelia Blaj, asistent social - Irina Frenț și îngrijitoare bătrâni la domiciliu - Angela Pitirici.
Suntem alături de persoanele vârstnice, oferind asistență socio-medicală la domiciliu și servicii de îngrijire pentru persoanele imobilizate la pat sau la domiciliu, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora. Pe parcursul anului 2021 vor beneficia de serviciile de îngrijire la domiciliu un număr minim de 25 de persoane vârstnice, bolnave sau care se află in dificultate.
Dorim să mulțumim părintelui paroh Blaj Marcel pentru colaborare și sprijin, tuturor credincioșilor din comuna Butea pentru că au răspuns de fiecare dată inițiativelor care s-au desfășurat în comunitate. Dumnezeu să-i binecuvânteze cu sănătate și multe haruri!
Un sprijin important pentru înființarea și funcționarea CID Butea a fost din partea Consiliului Local Butea și a domnului primar Anton Anti, cărora le mulțumim pentru frumoasa colaborare. Cu sprijinul lor vom reuși să acoperim integral costurile salariale pentru personalul CID Butea.
De asemenea, mulțumim surorilor din Butea - Congregația "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", care cu multă dăruire sunt alături de cei bolnavi și vârstnici. Încă de la primii pași s-au implicat în activitățile centrului, oferind suport în toate activitățile.
De ce continuăm să luptăm pentru menținerea și funcționarea acestor Centre de Îngrijire la Domiciliu? Dorim să redăm șansa la o viață demnă pentru vârstnicii din România. Peste 20% din populația vârstnică a României (65+) are nevoie de îngrijire la domiciliu și numai 0,23% beneficiază concret de aceste servicii.
Multe persoane vârstnice dependente sunt izolate în prezent în gospodăriile lor, fără sprijin pentru nevoile elementare ale vieții cotidiene, în condiții de viață extrem de dificile și cu încălcarea unor drepturi fundamentale. În cele mai multe dintre situații, acestor persoane li se încalcă dreptul la o viață demnă și la un trai decent, după o viață de muncă și un număr semnificativ de ani de contribuție la bugetul de stat.
Nevoia de îngrijire și suport a populației vârstnice din România a crescut progresiv în ultimii 20 de ani. Un element important este și acela că persoanele vârstnice din România se confruntă cu efectele dramatice ale migrației economice. În satele și în orașele mici ale României, un număr mare de bătrâni trăiesc singuri, fără sprijinul familiei sau al copiilor, care sunt plecați la muncă în orașele mari sau în străinătate.
Mulțumim echipelor de îngrijire la domiciliu care zi de zi aduc alinare persoanelor vârstnice. Disponibilitatea, curajul și implicarea lor aduc multe roade și speranță în viața acestor persoane.
Antonina Dogariu,
coordonator diecezan
Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu"
al Caritas Iași
lecturi: 1827.