Caritas: Înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Butea
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași anunță înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Butea, județul Iași, începând cu 1 februarie 2021.
Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Butea este un proiect integrat al programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități. Este înființat în cadrul parteneriatului public-privat cu Primăria Butea și vom colabora cu Biroul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Butea, Parohia Romano-Catolică "Preasfânta Treime" și cu surorile din cadrul Congregației "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus" din Butea.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași este o asociație fără scop patrimonial, de utilitate publică, non-profit, de tip umanitar care acționează de 30 de ani în domeniul serviciilor sociale comunitare, având drept scop caritatea creștină. Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași este furnizor de servicii sociale acreditat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în conformitate cu prevederile HG Nr. 118/2014, respectiv ordinul MMJS nr. 29/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice.
Misiunea asociației este aceea de a promova caritatea și dreptatea socială prin programele de asistență socială complexă sub formă de: ajutoare sociale directe, programe cu și pentru copii, tineri, familii, programe pentru îngrijirea vârstnicilor, sprijin în caz de dezastre naturale, furnizare de formare profesională.
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași este constituit dintr-o rețea de centre regionale de Îngrijire la Domiciliu situate în: jud. Iași - mun. Iași, com. Mircești, com. Oțeleni, com. Hălăucești, com. Stolniceni-Prăjescu, com. Tansa, orașul Târgu-Frumos, com. Butea; jud. Neamț - mun. Roman, com. Tămășeni, com. Săbăoani, com. Sagna; jud. Suceava - mun. Suceava, com. Preutești; jud. Vaslui - mun. Huși, com. Berezeni, com. Dodești, jud. Bacău - com. Pârgărești, com. Faraoani.
În 21 ani de la înființarea primului centru, îngrijirea la domiciliu a presupus implicare și responsabilitate socială, angajare și devotament pentru oameni și sănătatea lor, o misiune presărată cu multă dăruire și pasiune pentru slujirea aproapelui. Anual, personalul centrelor, format din aproximativ 60 de angajați asistă peste 1300 de beneficiari cu grade diferite de dependență, ce suferă din cauza vârstei, a bolilor, a singurătății și a stării materiale precare.
Serviciile de îngrijire acordate:
Serviciile acordate sunt reprezentate de îngrijire medicală la domiciliu, și anume: injecții, pansamente, tratamentul și profilaxia escarelor, perfuzii, monitorizări tensiune arterială, puls, glicemie, recoltări de analize, acordarea de materiale sanitare și dispozitive medicale executate la stricta indicație și supraveghere a medicului curant al beneficiarului.
Serviciile socio-medicale constau în ajutor în realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin la deplasarea în interior, ajutor în alimentație, comunicare.
Serviciile sociale constau în ajutor la cumpărături, ajutor în activitățile vieții zilnice. La acestea se adaugă și alte servicii, cum ar fi: consiliere juridică și administrativă, sfaturi în îngrijire, acordarea de mijloace de îngrijire, organizarea de activități și serbări pentru asistați.
Centrele de Îngrijire la Domiciliu colaborează cu Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Serviciile de Asistență Socială din cadrul primăriilor, Parohiile Romano-Catolice și Ortodoxe, spitale, cabinete medicale, Casele de Asigurări de Sănătate Județene, precum și alte instituții implicate în activități de asistență socială.
Criteriile de selecționare a persoanelor asistate sunt următoarele:
persoane vârstnice - peste 65 de ani;
imobilizarea la pat sau la domiciliu din cauza vârstei/situației medicale dificile;
singurătatea, gradul de izolare socială;
starea materială precară.
În perioada februarie - decembrie 2021 vor fi selectați minim 25 de beneficiari care corespund criteriilor de selecție. Aceștia vor fi asistați de o echipă formată din asistent social, asistent medical, îngrijitor bătrâni la domiciliu.
Mulțumim Primăriei Butea, respectiv Consiliului Local pentru sprijinul și deschiderea acordată, dar și tuturor celor care s-au implicat și au depus eforturi mari pentru ca persoanele vârstnice din această comunitate să simtă iubirea aproapelui.
Petronela Maftei
lecturi: 820.