Onești: Împlinirea a 100 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"
Marți, 15 septembrie 2020, Parohia Romano-Catolică "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești a trăit un moment istoric, un moment de mare sărbătoare, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a bisericii-mamă a Oneștiului catolic - Biserica Romano-Catolică "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Liturghia a fost prezidată de PS Iosif Păuleț.
În cuvântul de bun venit, pr. Gheorghe Cojocaru, parohul comunității și decan de Trotuș, a mulțumit Preasfințitului Iosif Păuleț, episcop de Iași, pentru bucuria pe care ne-a făcut-o participând la acest moment istoric, dând substanță și greutate acestui 15 septembrie. De asemenea, părintele paroh a menționat istoricul celor trei biserici catolice pe care comunitatea noastră le-a avut încă din negura istoriei (secolul al XVII-lea), numele părinților parohi, care au avut o contribuție deosebită în construcția și înfrumusețarea bisericii noastre parohiale, dar și ale acelor specialiști și credincioși care au făcut posibilă edificarea acestui sfânt lăcaș.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut episcopului și fostului nostru paroh, Preasfințitul Iosif Păuleț. Excelența Sa a pus în centrul predicii sale chipul îndurerat al Maicii Domnului. A vorbit despre suferință, ca dar al lui Dumnezeu pentru mântuirea omului, dar și ca încercare pentru păcatele noastre, ale tuturor. În fața acestei suferințe, orice creștin trebuie să știe că va găsi în Maica Îndurerată un real sprijin. "Norocul nostru, spunea Preasfințitul, este că, în această vale de lacrimi, nu suferim singuri. Așa cum Maica sa a stat sub Crucea lui Isus, tot așa stă alături de noi. Atunci când stăm «răstigniți» pe crucile din viața noastră, Maica Domnului ne însoțește ca un înger tămăduitor".
Celebrarea jertfei euharistice s-a bucurat de prezența pr. Alois Moraru (paroh al Parohiei "Sfânta Tereza" din Onești), a părintelui Leon Budău, custodele Fraților Capucini din România, a mai multor preoți din zonă, dar și a unui mare număr de credincioși care au participat în parte în biserică, în parte afară, respectând regulile impuse de pandemie.
O reală bucurie s-a simțit în glasul celor ce au proclamat Cuvântul Domnului, pe fețele celor ce au contribuit la ofertoriu, dar și în glasul membrilor corului "Caelestis", al bisericii parohiale, care a animat foarte frumos cântările Sfintei Liturghii.
În final, Preasfințitul Iosif Păuleț și-a exprimat recunoștința de a fi participat la un asemenea eveniment, cu adevărat istoric, îndemnându-i pe toți să prețuiască și să sprijine comunitatea parohială, celebrându-l pe Cristos, mort și înviat, în biserica ajunsă de acum la o vârstă venerabilă.
Celebrarea s-a încheiat cu un Requiem solemn în memoria preoților și credincioșilor care au contribuit la edificarea și menținerea în bune condiții a bisericii parohiale.
Prof. Cristian Scripcaru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 septembrie: Onești: Împlinirea a 100 de ani de la sfințirea pietrei de temelie a Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"
* * *
Reportaj video la televiziunea Acum TV:
* * *
Onești "Ss. Petru și Paul": Sfânta Liturghie la Centenarul bisericii (16 septembrie 2020):
lecturi: 1735.