Butea: In memoriam pr. Alois Dămoc
La 1 decembrie 2019, în Parohia "Sfânta Treime" din Butea, pe lângă sărbătoarea Ziua Națională a României, comunitatea din Butea a celebrat și amintirea fostului ei paroh, părintele Alois Dămoc de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 7 ani.
Părintele Alois Dămoc s-a născut la 22 octombrie 1939 la Săbăoani. A urmat cursurile Școlii Generale din Săbăoani, precum și pe cele ale Școlii de Cantori Iași, pe care a absolvit-o în anul 1959. În perioada 1959-1965 a urmat cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, fiind sfințit preot la 29 iunie 1965 la Alba Iulia, de către ep. Marton Aron. A activat ca vicar la Săbăoani (1 iunie 1965 - 31 august 1966), Tămășeni (1 noiembrie 1966 - 30 septembrie 1967), Butea (1 octombrie 1967 - 31 ianuarie 1972), paroh de Butea (1 februarie 1972 - 31 august 2003), preot pensionar la Sărata (1 septembrie 2003 - 15 noiembrie 2004).
"Mai bine de 30 de ani a slujit Parohia din Butea. Aici a păstorit comunitatea în timpuri grele, a coordonat ridicarea bisericii și a casei parohiale. Mulți tineri au plecat la seminar și au ajuns preoți în vremea când părintele a fost paroh. Rămâne în amintirea multora ca un preot primitor, plin de bucurie, unul care și-a împlinit cu dăruire misiunea încredințată de Cristos" (Almanahul "Presa Bună", 2013, p. 232).
La celebrare au fost prezenți 15 preoți, majoritatea dintre sfințiile lor cunoscându-l foarte bine pe părintele Alois, deoarece părintele a fost mereu înconjurat de seminariști (actuali preoți) de la care, așa cum se exprimau: "Am avut ce învăța".
Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit al Diecezei de Iași și fost coleg de seminar cu părintele Alois.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Dorcu (originar din Butea), actualmente paroh în Franța, la Lourdes în Parohia Bord?res-sur-l'Échez. În predica Sfinției Sale, pr. Iosif a schițat un scurt portret al pr. Alois: "Părintele a fost un om devotat lui Cristos și Bisericii sale. Un elev și un student strălucit, o capacitate intelectuală aparte. O fire muncitoare, un om practic, mâna dreaptă a pr. Trifaș (rectorul seminarului în acel timp). Biserica din Butea a construit-o riscându-și sănătatea și libertatea. Prezența surorilor din Butea este rodul insistențelor și a propunerilor sale. La Butea nu exista nici o congregație religioasă. El a fost care a vorbit cu Preasfințitul Petru Gherghel și i-a explicat necesitatea prezenței lor și episcopul a fost foarte încântat de această propunere".
Părintele Alois Dămoc rămâne în amintirea tuturor credincioșilor din Butea datorită dragostei părintești pe care le-a purtat-o, păstorindu-i timp de 36 de ani.
Pr. Lucian Simon
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
1 decembrie: Butea: In memoriam pr. Alois Dămoc
lecturi: 3045.