Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: 133 de ani de la aducerea statuii Maicii Domnului de la Lourdes

În cadrul celebrărilor liturgice din biserica din Butea, în ziua de 12 octombrie 2019, s-a rememorat momentul istoric petrecut în urmă cu 133 de ani, când aici a fost adusă prima statuie a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, grație inițiativei parohului de atunci, Giuseppe Corradini, cu binecuvântarea și încurajarea episcopului de Iași, Preasfințitul Nicolae Iosif Camilli. Prin această acțiune de credință și curaj a început cultul "Neprihănitei" în Dieceza de Iași, urmând imediat și parohiile Răchiteni și Târgu Trotuș.

Inițiativa părintelui Giuseppe Corradini a fost sugerată de episcopul Nicolae Iosif Camilli, care i-a cerut parohului de Butea ca, în loc să facă un pelerinaj la Lourdes pentru a-i mulțumi "Tămăduitoarei bolnavilor" pentru vindecarea miraculoasă de care s-a bucurat, să propage cultul marian, să pregătească un altar, să aducă o statuie a "Neprihănitei" și să răspândească mesajele și faptele minunate care s-au întâmplat la Lourdes. Ajutat de confratele Daniel Pietrobono, părintele Corradini a obținut statuia dorită, a pregătit altarul în biserica din Butea și a fixat ziua de 12 octombrie 1886 pentru a face întronizarea solemnă a statuii de la Lourdes. Sărbătoarea a fost impresionantă, participând mii de credincioși din Butea și din satele învecinate.

Evenimentul care a avut loc la Butea în urmă cu 133 de ani a fost bine pregătit, binecuvântarea statuii fiind oficiată de episcopul Nicolae Iosif Camilli, devenind astfel începutul unui cult special adus Maicii Domnului de la Lourdes, construindu-se treptat în Dieceza de Iași altare și grote asemănătoare cu cele din sudul Franței. Cultul față de Sfânta Fecioară Maria a luat amploare și prin răspândirea publicațiilor catolice, care inserau deseori mesaje și știri referitoare la aparițiile și pelerinajele de la Lourdes. Mai mult, au luat ființă mai multe grupări de preoți și laici care promovau devoțiuni către Maica Domnului.

Același paroh Giuseppe Corradini a avut o nouă inițiativă inedită câteva luni mai târziu, la începutul anului 1887, când a cerut superiorilor permisiunea de a organiza în biserica din Butea câteva zile de adorație euharistică, cu celebrări speciale, pentru a-i ajuta pe enoriași să înlocuiască petrecerile și obiceiurile lumești care prefațau Miercurea Cenușii cu acțiuni demne unor creștini adevărați. Despre această inițiativă se va scrie mai mult în lunile care urmează, când Departamentul de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei de Iași va pregăti cărți, simpozioane și celebrări dedicate cultului euharistic promovat de părintele Giuseppe Corradini.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 2618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat