Buruienești: Campus estiv al copiilor și vizita Excelenței sale Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova
În perioada 9-15 iulie 2018, în cadrul Parohiei "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești, județul Neamț, a avut loc campusul estiv dedicat copiilor cu tema "Isus în lumea piticilor". Activitatea educativă, de divertisment și recreativă i-a avut ca promotori și coordonatori pe păstorii și frații franciscani ai parohiei, sr. Angela și sr. Tereza din Congregația "Surorilor Franciscane Misionare de Assisi", 60 de animatori și un număr de aproximativ 200 de copii.
Tematica acestui campus, "Isus în lumea piticilor", a fost inspirată din celebra poveste "Alba ca Zăpada și cei șapte pitici" de Frații Grimm, adaptată prin inserarea unor referințe la viața și exemplul lui Isus, pe care protagonista poveștii noastre le trăia în mod concret, valori precum iubirea, credința, bunătatea, gratuitatea, sinceritatea, simplitatea, modestia, ascultarea, hărnicia, care au fost expuse și propuse copiilor în această săptămână.
Deschiderea oficială a acestui frumos, educativ și recreativ campus a avut loc duminică, 8 iulie 2018, după sfânta Liturghie de seară, și a fost constituită de un frumos moment de rugăciune condus de părintele paroh, pr. Iosif Bisoc, OFMConv., unde, încrezători și entuziaști, toții cei prezenți i-au încredințat lui Dumnezeu întreaga săptămână care va urma, activitate precedată de sfințirea și înmânarea tricourilor personalizate fiecărui animator.
Programul zilnic, cu mici excepții, a fost unul destul de complex. Timp de șapte zile copii s-au bucurat de o bogată și frumoasă activitate, mai exact, acesta se desfășura în intervalul orar 9.30-12.00, respectiv 15.30-21.00. Deschiderea fiecărei zile era marcată printr-un scurt moment de rugăciune, precedat apoi de un moment de "înviorare" prin cântec și bans, avându-l ca responsabil direct pe părintele Iosif Dancă, OFMConv., vicar parohial, care modera și se îngrijea de buna desfășurarea a tuturor evenimentelor, ajutat fiind atât de sr. Angela, sr. Tereza și frații Marius-Nicolea Sasva, Adrian Cobzaru, Iulian Robert Tîmpu, cât și de animatori.
La ora 10.00 cu toții participau la activitatea artistică a acestei povești, după care fiecare grup împreună, cu responsabilii lor, realizau un scurt moment catehetic centrat asupra piesei de teatru care a avut loc, precedată apoi de o concretă activitate catehetică (desen, pictură, colaje), expunere pe hârtie a celor discutate anterior, edificate mai apoi de o scurtă gustare pentru trup, grație atenției pr. Cezar Nanea, OFMConv., vicar parohial. Prima parte a zilei se încheia cu bansuri realizate de animatorii comunității noastre și, în cele din urmă, cu recitarea rugăciunii "Îngerul Domnului".
După amiaza, începând cu orele 15.30, copii participau la un moment recreativ concretizat prin cântece și bansuri, pentru ca mai apoi începând cu orele 16.00 să aibă loc în mod sistematic diferite ore de atelier, motiv de stimulare a creativității, a dobândirii de noi talente, dar și jocuri, răcorite în fiecare după-amiază de o delicioasă înghețată.
La orele 18.00 în biserica parohială avea loc pregătirea cântecelor, darurilor pentru ofertoriu (creații proprii) pentru sfânta Liturghie care avea loc la orele 19.00. Tot ei proclamau Cuvântul Domnului și compuneau pentru fiecare zi rugăciunea credincioșilor. După aceasta, fiecare participant la celebrarea euharistică, indiferent de vârstă, era invitat în fața bisericii pentru un moment artistic și de divertisment prin prezentarea a numeroase bansuri și cântece populare și nu numai, unde fiecare era invitat să-și manifeste bucuria și prin dans.
De asemenea, joi 12 iulie, ziua de campus a avut loc la pădurea din apropierea localității, unde cu toții ne-am putut bucurat de frumusețile creației, de diversele activități recreative specifice, de lauda lui Dumnezeu adusă prin celebrarea Sfintei Liturghii.
Sâmbătă, 14 iulie, ziua a fost marcată de repetiția generală a spectacolului de încheiere a campusului, precedată apoi și de un moment de evaluare finală a acestor zile la care au participat frații conventului, surorile și animatorii comunității noastre, avându-l ca moderator pe pr. Iosif Dancă, OFMConv., care ne-a invitat să ne exprimăm cu libertate impresia acestor zile binecuvântate cu scopul unor ulterioare îmbunătățiri în viitor acolo unde era cazul.
Duminică, 15 iulie 2018, comunitatea din Buruienești a fost din nou în sărbătoare, deoarece s-a bucurat de vizita Excelenței sale Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, care a dorit să participe la sfânta Liturghie de încheiere a campusului. La ora 16.30 întreaga comunitate s-a adunat în fața bisericii, împreună cu părintele paroh pr. Iosif Bisoc, OFMConv. pentru a-i oferi distinsului oaspete un bun venit în mijlocul comunității, iar la ora 17.00 acesta a celebrat sfânta Liturghie pontificală în prezența unui număr mare de copii, tineri și credincioși.
În cadrul omiliei Excelența Sa a subliniat faptul că credința se moștenește în și din familie, iar părinții au rolul primordial în transmiterea credinței copiilor lor, credință alimentată ulterior de instituția Bisericii și a școlii. În acest sens, Preasfințitul Nunțiu s-a adresat părinților și bunicilor prezenți că, înainte de a asculta învățătura lor, mai întâi copii imită exemplul lor de trăire a credinței, îndemnând totodată la asumarea rolului de mici apostoli pentru copii lor în cadrul familiei. În încheiere, Excelența sa a invocat exemplul Sfintei Fecioare Maria, umilă slujitoare a Domnului, care să ne ajute să imităm exemplul său autentic de credință și să mijlocească pentru noi la Fiul său harurile de care avem mai mare nevoie.
La final, părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv. și-a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea Excelenței Sale de a veni în parohia noastră și de a celebra sfânta Liturghie de încheiere a campusului estiv, asigurându-l totodată de rugăciunile comunității noastre. După celebrarea euharistică, în ciuda vremii schimbătoare, în fața bisericii copii au pregătit și un spectacol unde fiecare a fost invitat să-și reamintească bucuria și entuziasmul de a fi copil.
Dorim să-i mulțumim bunului și milostivului Dumnezeu pentru această săptămână binecuvântată, de asemenea, aducem mulțumiri atât tuturor persoanelor de bună credință care s-au implicat și participat la acest moment educativ-recreativ în special fraților conventului, surorilor, animatorilor și copiilor, cât și totodată tuturor binefăcătorilor care au dăruit din generozitatea lor spre a ne bucura în Domnul, promițându-le și asigurându-i în rugăciunile noastre.
Fr. Adrian Cobzaru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
9-15 iulie: Buruienești: Campus estiv al copiilor și vizita Excelenței sale Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova
lecturi: 65.