Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Butea: Cerc pedagogic şi missio canonica pentru profesorii din zona Iaşi

Vineri, 19 mai 2017, s-a desfăşurat în Parohia Butea, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Butea, cercul pedagogic şi acordarea missio canonica pentru profesorii de religie din zona Iaşi. Tema întâlnirii a fost Activităţile extraşcolare, interdisciplinare şi transdisciplinare la disciplina religie în contextul actual.

Echipa de organizare a activităţilor a fost formată din prof. Maria Dumea (propunător), prof. Greta Predoi, director Şcoala Gimnazială Butea, pr. Petru Blaj, paroh de Butea, pr. Mihai Androşcă, vicar, sora Giosepina Barollo şi stavrofora Mihaela Stroescu, stareţa mănăstirii Miclăuşeni.

Programul propus de organizatori a constat în vizitarea Casei de bătrâni şi bolnavi "Sfântul Ioan Paul al II-lea" unde elevii au pregătit un scurt moment artistic, vizitarea bisericii romano-catolice "Sfânta Treime" unde părintele paroh Petru Blaj a prezentat istoria înfiinţării Parohiei din Butea, oferind profesorilor spre o documentare mai profundă cartea Butea - monografie. Elevii şi profesorii au participat la sfânta Liturghie. Lecturile, intenţiile şi cântecele minunat interpretate au fost proclamate şi pregătite de elevi.

La omilie, prof. pr. Petru Sebastian Tamaş, inspector diecezan pentru disciplina religie, a subliniat importanţa muncii, a credinţei şi a iubirii în dezvoltarea armonioasă a copiilor şi a adolescenţilor în plan profesional, cultural şi religios.

După-amiază, prof. Greta Predoi a prezentat proiectul european Erasmus KA2 "Europe - Powered by nature", derulat de Şcoala Gimnazială Butea în perioada 2014-2017 cu scopul de a descoperi şi conştientiza de către elevi importanţa surselor regenerabile de energie, cum ar fi: energia geotermală, energia eoliană, energia solară, biomasa.

Un timp aparte a fost rezervat colocviului între profesori, prof. pr. Petru Tamaş şi prof. metodist Fulvina Blînda, în vederea acordării missio canonica pentru anul şcolar 2017-2018.

Activitatea s-a încheiat cu vizitarea atelierului de pictură, a atelierului de broderie din cadrul mănăstirii Miclăuşeni.

Felicitări şi mulţumiri cordiale pentru preoţii, surorile, elevii şi profesorii din Butea care s-au remarcat prin ospitalitate, bucurie şi credinţă!

Impresii

"O zi în care m-am bucurat de clipele minunate petrecute împreună. Am văzut la Butea o comunitate în care şcoala, Biserica şi măicuţele de la căminul de bătrâni fac lucruri deosebite împreună, demne de toată lauda şi cinstea. Felicitări!" (Prof. Cristina Ghercă).

"Ziua de vineri, 19 mai 2017, a fost una specială, pot spune că a fost o zi a vocaţiilor. Vizita făcută de dimineaţă la căminul de bătrâni m-a făcut să înţeleg că Dumnezeu îşi trimite ambasadorii acolo unde este nevoie; am văzut în sora Elisabeta un trimis al Domnului, care să aline bătrâneţile şi suferinţele celor înaintaţi în vârstă, chiar ne spunea sora: «Am simţit chemarea lui Dumnezeu, altfel nu aş fi putut să fac ceea ce am făcut». Sfânta Liturghie la care am participat împreună cu un număr foarte mare de copii ne-a arătat vocaţia pe care o au preoţii, aceea de avea grijă de turma care le-a fost încredinţată. Apoi am regăsit vocaţia profesorilor, care sunt ajutoare de nădejde ale preoţilor, prin educaţia pe care o fac la catedră. Toată ziua am fost înconjuraţi de o căldură sufletească venită din inima gazdelor noastre, care ne-au primit în mod tradiţional românesc, reuşind să menţină această atmosferă pe tot parcursul zilei. Vreau să felicit din toată inima pe colega noastră, Maria Dumea, şi în mod special pe doamna director pentru rezultatele deosebite pe care le au în scoală si totodată pentru această zi superbă!" (Prof. Camelia Bejan).

"Creştini implicaţi, păstrători ai tradiţiilor populare, inimi deschise şi dăruite pentru formarea tinerelor generaţii într-un mod adaptat contextului social actual - asta am văzut la Butea, locul unde educaţia din mediul şcolar se întrepătrunde cu trăirea valorilor sacre transmise de Biserică şi astfel, împreună, dau rod în slujirea aproapelui. Astfel de momente sunt ocazii de cunoaştere şi îmbogăţire reciprocă prin care devenim mai conştienţi de bogăţia darurilor pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră" (Prof. Celina Romila).

"Cine a spus ca omul sfinţeşte locul? Pentru toţi cei care au fost părtaşi la activitatea de vineri, 10 mai 2017, întrebarea de mai sus îşi găseşte răspunsul deplin. O activitate de cerc pedagogic pare, poate, o pierdere de timp. La Butea nu a fost aşa: o zi însorită completată de o activitate bogată. Profesorul de religie a fost în centrul atenţiei tuturor: a elevilor, a profesorilor de religie, a cadrelor didactice de la Şcoala din Butea, a preoţilor din localitate, a personalului Centrului de îngrijire «Sfântul Ioan Paul al II-lea», pentru că a ştiut să modereze şi să direcţioneze energiile, informaţiile, activităţile. Merită pe deplin prof. Maria Dumea felicitări pentru ca a pus în contextul potrivit personalitatea profesorului de religie. Cercul pedagogic a fost un adevărat «pelerinaj» în aria de interes a profesorului: caritate, Liturghie, act didactic" (Prof. metodist Fulvina Blînda).

Prof. Lăcrămioara Boroş

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 19 mai: Butea: Cerc pedagogic şi missio canonica pentru profesorii din zona Iaşi
 


lecturi: 47.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat