Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Liturghie și deschiderea Porții Sfinte (8 decembrie 2015)

Peste puțin timp voi avea bucuria de a deschide Poarta Sfântă a Milostivirii. Facem acest gest - așa cum am făcut la Bangui - pe atât de simplu pe cât de puternic simbolic, în lumina Cuvântului lui Dumnezeu pe care l-am ascultat și care pune în prim plan primatul harului. De fapt, ceea ce revine de mai multe ori în aceste lecturi face trimitere la acea expresie pe care îngerul Gabriel a adresat-o unei tinere fete, surprinsă și tulburată, indicând misterul care o va învălui: "Bucură-te, tu cea plină de har" (Lc 1,28).

Fecioara Maria este chemată înainte de toate să se bucure pentru ceea ce Domnul a săvârșit în ea. Harul lui Dumnezeu a învăluit-o, făcând-o vrednică să devină mamă a lui Cristos. Când Gabriel intră în casa ei, chiar și misterul cele mai profund, care merge dincolo de orice capacitate a rațiunii, devine pentru ea motiv de bucurie, motiv de credință, motiv de abandonare în cuvântul care îi este revelat. Plinătatea harului este în măsură să transforme inima și o face capabilă să facă un act așa de mare încât să schimbe istoria omenirii.

Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri exprimă măreția iubirii lui Dumnezeu. El nu este numai Cel care iartă păcatul, ci în Maria ajunge până acolo să prevină păcatul strămoșesc, pe care fiecare om îl poartă cu sine intrând în lume. Este iubirea lui Dumnezeu care previne, care anticipă și care mântuiește. Începutul istoriei păcatului în grădina Edenului se rezolvă în proiectul unei iubiri care mântuiește. Cuvintele din Geneză prezintă experiența zilnică pe care o descoperim în existența noastră personală. Există mereu ispita neascultării, care se exprimă în a voi să proiectăm viața noastră independent de voința lui Dumnezeu. Această dușmănie atentează încontinuu viața oamenilor pentru a-i contrapune planului lui Dumnezeu. Și totuși, și istoria păcatului este comprehensibilă numai în lumina iubirii care iartă. Păcatul se înțelege numai sub această lumină. Dacă totul ar rămâne izolat la păcat am fi cei mai disperați dintre creaturi, în timp ce promisiunea victoriei iubirii lui Cristos cuprinde totul în milostivirea Tatălui. Cuvântul lui Dumnezeu pe care l-am ascultat nu lasă îndoieli în această privință. Fecioara Neprihănită este în fața noastră martoră privilegiată a acestei promisiuni și a împlinirii sale.

Acest An Extraordinar este și el dar al harului. A intra prin acea Poartă înseamnă a descoperi profunzimea milostivirii Tatălui care-i primește pe toți și merge personal în întâmpinarea fiecăruia. El este cel care ne caută! El este cel care vine în întâmpinarea noastră! Va fi un An în care să creștem în convingerea milostivirii. Cât se greșește împotriva lui Dumnezeu și a harului său atunci când se afirmă înainte de toate că păcatele sunt pedepsit de judecata sa, fără a pune în schimb înainte de asta că sunt iertate de milostivirea sa (cf. Augustin, De praedestinatione sanctorum, 12, 24)! Da, este chiar așa. Trebuie să punem milostivirea înaintea judecății și în orice caz judecata lui Dumnezeu va fi mereu în lumina milostivirii sale. Așadar, a trece prin Poarta Sfântă să ne facă să ne simțim părtași de acest mister de iubire, de duioșie. Să abandonăm orice formă de frică și de teamă, pentru că nu se potrivește celui care este iubit; mai degrabă să trăim bucuria întâlnirii cu harul care transformă totul.

Astăzi, aici la Roma și în toate diecezele din lume, trecând prin Poarta Sfântă vrem să amintim și o altă poartă pe care, în urmă cu cincizeci de ani, părinții Conciliului al II-lea din Vatican au deschis-o larg spre lume. Această aniversare nu poate să fie amintită numai datorită bogăției documentelor produse, care până în zilele noastre permit să aibă loc marele progres făcut în credință. Însă, în primul rând, Conciliul a fost o întâlnire. O adevărată întâlnire dintre Biserică și oamenii din timpul nostru. O întâlnire marcată de forța Duhului care determina Biserica sa să iasă din uscăciunile care timp de mulți ani au închis-o în ea însăși, pentru a relua cu entuziasm drumul misionar. Era reluarea unui parcurs pentru a merge în întâmpinarea fiecărui om acolo unde trăiește: în orașul său, în casa sa, la locul de muncă... oriunde există o persoană, acolo Biserica este chemată să ajungă la ea pentru a duce bucuria Evangheliei și a duce milostivirea și iertarea lui Dumnezeu. Așadar, un stimulent misionar, pe care după aceste decenii îl reluăm cu aceeași forță și același entuziasm. Jubileul ne provoacă la această deschidere și ne obligă să nu neglijăm spiritul reieșit de la Conciliul al II-lea din Vatican, acela al samariteanului, așa cum a amintit fericitul Paul al VI-lea la încheierea Conciliului. Trecerea prin Poarta Sfântă astăzi să ne angajeze să ne însușim milostivirea samariteanului milostiv.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat