Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileul, primele lovituri de ciocan la Poarta Sfântă

De Andrea Tornielli

În seara zilei de marți, 17 noiembrie 2015, primele lovituri de ciocan au lovit zidul care închide Poarta Sfântă a bazilicii "Sfântul Petru". De fapt, a avut loc la 18.30 - informează un comunicat al Sălii de Presă a Vaticanului - ceremonia "Recognitio" a Porții Sfinte. "După o rugăciune a cardinalului Angelo Comastri, care a condus procesiunea capitulului bazilicii, și anunțul unui ceremonier, patru «sânpetrii» au găurit cu lovituri de ciocan zidul care sigilează Poarta Sfântă în interiorul bazilicii, scoțând caseta metalică păstrată din momentul închiderii Marelui Jubileu al Anului 2000 și care conține «documentele» ultimului An Sfânt, între care cheia care va permite să se deschidă Poarta Sfântă, clanțele, în afară de pergamentul actului, cărămizi și medalii comemorative".

Tot acest material a fost sigilat în interiorul zidului de cărămizi construit pentru a sigila Poarta Sfântă, închisă ultima dată în timpul sărbătorii Epifaniei, la 6 ianuarie 2001, la încheierea Jubileului. "După ce s-a făcut rugăciune la altarul Mărturisirii - se mai citește în nota Vaticanului - cortegiul a ajuns în procesiune în Sala capitulară unde caseta metalică scoasă din poartă a fost deschisă cu aparatul de sudură. În afară de maestrul ceremoniilor liturgice ale Sfântului Părinte, Monseniorul Guido Marini, care a «luat în primire» documentele și obiectele de la Recognitio, era prezent arhiepiscopul Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări".

Până în Anul Sfânt din 1975, zidul care închide Poarta Sfântă, după ce a fost tăiat cum se cuvine și pus pe troliu, era dărâmat și coborât lent după cele trei lovituri ale ciocanului de argint cu care Pontiful bătea în zid spunând: "Aperite mihi portas iustitiae... Haec porta Domini... Introibo in domum tuam, Domine". Cu acea ocazie, în noaptea de Crăciun 1974, s-a întâmplat un mic incident imortalizat de telecamere: Paul al VI-lea a fost atins de câteva bucăți de moloz căzute din vârful zidului. În momentul închiderii Porții Sfinte ceremonia a fost simplificată de atunci: papa nu mai folosea canciocul, mortarul și cărămizile pentru a sigila o porțiune de zid, ci pur și simplu încuia Poarta cu cheia, lăsând în întregime "sânpetrilor" construirea zidului.

După 1975, Poarta Sfântă, care până atunci fusese în interiorul bazilicii, a ajuns să fie în exterior așa cum se poate vedea astăzi.

Și în cele două jubilee celebrate de Ioan Paul al II-lea - cel extraordinar al Răscumpărării în 1983 și cel ordinar al anului 2000 - Poarta Sfântă a fost deschisă și închisă fără prezența zidului și a cărămizilor.

Însă poarta pe care Francisc o va deschide la 8 decembrie nu va fi prima poartă sfântă jubiliară străbătută de pontif. De fapt, este în program la Bangui, capitala martirizată a Republicii Centrafricane, o deschidere anticipată a Jubileului, prevăzută pentru duminică, 29 noiembrie 2015.

(După Vatican Insider, 17 noiembrie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat