Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranţei
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iaşi
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Vieţile sfinţilor


adevăratele modele de viaţă se găsesc aici


 VIAŢA DIECEZEI 

Gherăeşti: Întâlnire formativă pentru tineri - "Să reînnoim atitudinile noastre!"

Duminică, 18 ianuarie 2015, între orele 15.00 şi 17.30, va avea loc a treia întâlnire formativă pentru tineri organizată de Surorile Campostrini, la sediul din Gherăeşti, pe tema: "Să reînnoim atitudinile noastre!".

Câtă atenţie acordăm atitudinilor, atât ale noastre cât şi ale celorlalţi, în viaţa de zi cu zi? Care sunt consecinţele acestora în relaţiile interpersonale? În timp ce suntem atenţi la atitudinile pe care le adoptăm, devenim mult mai conştienţi de ceea ce ne defineşte, deoarece cunoaşterea pe care o dobândim ne iluminează mintea reuşind astfel să discernem între opţiunile diferite care ni se prezintă zilnic şi să alegem ceea ce corespunde exigenţelor noastre interioare de dezvoltare şi de maturizare, construind înţelepciune şi statornicie.

*

"1 Un răspuns blând întoarce furia, iar vorba aspră înalţă mânia. 2 Limba celor înţelepţi îmbunătăţeşte cunoaşterea, dar gura celor nesimţiţi face să se reverse nebunia. 3 Ochii Domnului sunt în orice loc: ei îi observă pe cei răi şi pe cei buni. 4 Limba calmă este un pom al vieţii, dar perversitatea ei zdrobeşte sufletul. 5 Nebunul dispreţuieşte disciplina tatălui său, dar cine ţine mustrarea devine isteţ. 6 În casa celui drept sunt multe comori, dar în venitul celui vinovat este tulburare. 7 Buzele celor înţelepţi răspândesc cunoaşterea, dar nu tot aşa inima celor nesimţiţi. [...] 23 Omul are bucurie la răspunsul gurii sale şi cât de bun este cuvântul la timpul său! [...] 28 Inima celui drept reflectează ca să răspundă, dar gura celor vinovaţi revarsă răutăţi. 29 Domnul se îndepărtează de cei vinovaţi, dar ascultă rugăciunea celor drepţi. 30 De lumina ochilor se înveseleşte inima şi vestea bună întăreşte oasele. 31 Urechea care ascultă mustrarea de viaţă va locui în mijlocul celor înţelepţi. 32 Cel ce lasă să treacă disciplina îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel care ascultă mustrarea dobândeşte inimă. 33 Teama de Domnul este o disciplină a înţelepciunii. Înainte de onoare este umilinţa". (Prov. 15,1-7,23,28-33)

*

Încă din fragedă copilărie suntem ajutaţi de către părinţi, educatori, învăţători şi de alte persoane prezente în viaţa noastră, prin continua lor atenţionare şi îndrumare, în vederea educării atitudinilor şi comportamentelor noastre. În copilărie şi adolescenţă nu conştientizăm importanţa relevantă ce o au în viaţa noastră atitudinile noastre zilnice şi schimbarea acestora, însă cu trecerea anilor ne dăm seama că relaţiile interpersonale ne interpelează să formăm în noi un echilibru între ceea ce gândim şi ceea ce facem în mod sincer şi armonios şi, în acelaşi timp, să adoptăm un comportament adecvat/matur în relaţie cu ceilalţi, cu lucrurile, regulile şi în tot mediul social în care trăim.

Textul propus spre reflecţie este foarte bogat în conţinut şi e imposibil să nu ne stimuleze conştiinţa şi să nu întrebăm unde ne aflăm faţă de aceste perle ale înţelepciunii. În faţa ochilor şi a inimii se prezintă în mod clar împreună binele şi răul, frumuseţea şi urâtul, înţelepciunea şi indolenţa. Sunt posibilităţi ce ne sunt oferite pentru a decide ce alegem şi în care direcţie vrem să o luăm: dacă vrem să alegem ceea ce edifică viaţa sau ceea ce aduce întuneric în existenţa şi relaţiile noastre.

În text se vorbeşte de ascultare şi acceptare a învăţăturilor disciplinei; de corectitudine şi transparenţă; de discernământ şi gustarea propriilor "fructe"; de o atitudine reflexivă faţă de viaţă şi de consecinţele unei atitudini imediate şi necumpătate; de singurătatea pe care o simte cel ce greşeşte cu voinţă; de puterea pe care o găsim înăuntrul nostru atunci când avem atitudine corectă şi sinceră faţă de noi şi faţă de ceilalţi; de înţelepciunea care creşte în noi atunci când avem o atitudine de ascultare umilă şi de recunoaşterea limitelor şi micimii noastre în faţa misterelor vieţii; de umilinţă, disciplină şi respect, înainte de orgoliu.

Atitudinile pe care le adoptăm reprezintă puntea dintre lumea noastră interioară şi cea exterioară, fiind o reflectare a ceea ce trăim în adâncul inimii. Ele iau viaţă din gândurile şi sentimentele pe care le simţim faţă de alţii, faţă de însăşi existenţa noastră primită în dar. Cu toate acestea, se întâmplă ca nu întotdeauna să existe corespondenţă între aceste două lumi ce ne caracterizează şi gândurile/sentimentele pot fi de multe ori în contradicţie cu atitudinile şi faptele noastre. Cum am putea reînnoi atitudinile noastre, astfel încât să devină pe deplin reflectarea a ceea ce suntem cu adevărat? Putem alege mai multe instrumente: ascultare, observare, interogare constantă asupra noastră, a ceea ce suntem, simţim, acţionăm. "Disciplina înţelepciunii" este teama de Dumnezeu - nu frica de pedeapsă sau altele asemenea, pentru că Dumnezeu este Tată bun şi iubitor, ci o teamă sănătoasă şi liniştită care ne determină să privim la noi cu ochi buni şi înţelegători şi care ne stimulează în acelaşi timp să fim corecţi, coerenţi, serioşi şi cu o singură "faţă", transparentă, care vrea să semene cât mai mult cu chipul Creatorului nostru. Adevărata înţelepciune se construieşte prin simplitatea şi corectitudinea vieţii zilnice. Şi omul înţelept este liber.

Vă aşteptăm!

Sr. Anişoara Şandru

* * *

Fundaţia "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăeşti (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăeşti şi Tămăşeni: Întâlniri formative pentru tineri (19 octombrie 2014 - 17 mai 2015)


 

lecturi: 7.



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat