Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă de prezentare a anului dedicat vieții consacrate 2015

Vineri, 31 ianuarie 2014, în aula "Ioan Paul al II-lea" a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferința de presă de prezentare a anului dedicat vieții consacrate care va fi celebrat în 2015. Au intervenit cardinalul João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, și ES Mons. José Rodríguez Carballo, OFM, secretar al aceleiași congregații. Publicăm în continuare intervențiile:

Intervenția cardinalului João Braz de Aviz

Bună ziua tuturor!

Vă salut și vă mulțumesc tuturor, dragi jurnaliști, pentru prezența voastră și pentru atenția pe care o acordați vieții consacrate; după cum mulțumesc și Sălii de Presă Vaticane pentru primirea foarte favorabilă a acestei "conferințe de presă" pe care ne-am gândit s-o desfășurăm drept Congregație pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică. Cu această ocazie vă aducem și salutul tuturor celor care lucrează în această congregație (circa patruzeci de persoane) și, cu siguranță, al tuturor consacratelor și consacraților răspândiți în lumea întreagă.

În ziua 29 noiembrie 2013, Sfântul Părinte Francisc, la sfârșitul întâlnirii cu 120 de superiori generali ai Institutelor masculine în Aula Sinodului, în Vatican, desfășurată într-un climat de bucurie și de mare spontaneitate - papa Francisc a vorbit "liber" răspunzând la câteva întrebări -, a anunțat că anul 2015 va fi dedicat vieții consacrate. Vestea, primită cu aplauze lungi de adunare, a fost comunicată de Secretariatul de Stat congregației noastre cu câteva zile înainte. Papa Francisc primea astfel o sugestie pe care prefectul și secretarul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, după ce a ascultat mulți consacrați, i-o prezentase cu câteva zile înainte, în timpul unei audiențe private. Cu acea ocazie aprobase deja această propunere viva voce.

Urmând mandatul Sfântului Părinte transmis de Secretariatul de Stat, dicasterul nostru se ocupă de pregătirea acestui an. În acest moment suntem în măsură să vă comunicăm obiectivele acestui an, pe care-l considerăm un timp de har pentru viața consacrată și pentru Biserică, și câteva inițiative care vor fi realizate în cursul desfășurării sale.

Înainte de toate ținem să spunem că acest an al vieții consacrate a fost gândit în contextul celor 50 de ani ai Conciliului al II-lea din Vatican și mai special în aniversarea a 50 de ani de la publicarea decretului conciliar Perfectae caritatis despre reînnoirea vieții consacrate.

Considerăm că acest Conciliu a reprezentat un suflu al Duhului nu numai pentru întreaga Biserică dar, probabil în mod deosebit, pentru viața consacrată. Suntem convinși că în acești 50 de ani viața consacrată a parcurs un rodnic drum de reînnoire, nefiind scutită desigur de dificultăți și trude, în angajarea de a urma ceea ce Conciliul a cerut consacraților: fidelitate față de Domnul, față de Biserică, față de propria carismă și față de omul de astăzi (cf. PC 2).

Tocmai pentru că recunoaștem în acești 50 de ani care ne despart de Conciliu un moment de har pentru viața consacrată, deoarece sunt marcați de prezența Duhului care ne face să trăim și slăbiciunile și infidelitățile ca experiență a milostivirii și a iubirii lui Dumnezeu, vrem ca acest an să fie o ocazie pentru a face "comemorare recunoscătoare" a acestui trecut recent. Iată primul obiectiv al vieții consacrate.

Viața consacrată, așa cum amintea papa Francisc la întâlnirea cu superiorii generali, "este complexă, este formată din păcat și din har". În acest an vrem să recunoaștem și să mărturisim slăbiciunea noastre, dar vrem și "să strigăm" lumii cu putere și cu bucurie sfințenia și vitalitatea care sunt prezente în viața consacrată. Câtă sfințenie, de atâtea ori ascunsă, dar pentru asta nu mai puțin rodnică, în mănăstiri, în conventuri, în casele consacraților, care îi face pe acești bărbați și femei să fie "icoane vii" ale Dumnezeului "de trei ori sfânt"! Această convingere ne face să mărturisim cu apostolul că "unde s-a înmulțit păcatul, a prisosit harul". Vă invităm și pe voi toți păstori, preoți și laici, să vă uniți cu mulțumirea noastră pentru darul vieții consacrate oferit lumii și Bisericii însăși.

Cu privirea pozitivă asupra acestui timp de har care merge de la Conciliu până astăzi, vrem - și iată al doilea obiectiv - "să îmbrățișăm viitorul cu speranță". Suntem foarte conștienți că momentul prezent este "delicat și obositor", așa cum afirma Ioan Paul al II-lea în Vita consecrata (cf. VC 13) și că criza prin care trece societatea și Biserica însăși atinge pe deplin viața consacrată. Dar vrem să asumăm această criză nu ca anticamera morții, ci ca un kairos, o ocazie favorabilă pentru creșterea în profunzime și, apoi, de speranță, motivată de certitudinea că viața consacrată nu va putea dispare niciodată în Biserică, pentru că "a fost voită de însuși Isus ca parte de neînlăturat a Bisericii sale" (Benedict al XVI-lea către episcopii brazilieni în Vizita ad limina, 5 noiembrie 2010). În fața atâtor "profeți de nenorocire" vrem să rămânem bărbați și femei de speranță; o speranță care nu se bazează pe "carele și călăreții" noștri, adică pe forțele noastre, pe numerele noastre, ci pe cel în care ne-am pus încrederea. În el nimeni nu ne va fura speranța noastră.

Această speranță nu ne scutește, și de acest lucru sunt foarte conștienți consacrații, să trăim prezentul cu pasiune - al treilea obiectiv al acestui an al vieții consacrate. Pasiunea vorbește despre îndrăgostire, despre adevărată prietenie, despre comuniune profundă... Despre toate acestea este vorba când vorbim de viața consacrată și acest lucru dă frumusețe atâtor bărbați și femei care mărturisesc sfaturile evanghelice și-l urmează "mai îndeaproape" pe Cristos în această stare de viață. Anul vieții consacrate va fi un moment important pentru "a evangheliza" propria vocație și a mărturisi frumusețea lui sequela Christi în multiplele forme în care se exprimă viața noastră. Consacrații primesc ștafeta lăsată lor de respectivii fondatori și fondatoare. Stimulați și de papa Francisc, în acest an vor "să trezească lumea" cu mărturia lor profetică, îndeosebi cu prezența lor în periferiile existențiale ale sărăciei și gândirii, așa cum a cerut papa Francisc superiorilor generali.

Consacrații și consacratele sunt conștienți că, în afară de a relata marea istorie pe care au scris-o în trecut, sunt chemați să scrie în viitor o istorie nu mai puțin frumoasă și mare (cf. VC 110). Toate acestea îi va face pe călugări și pe consacrați să continue reînnoirea propusă de Conciliu, potențând relația lor cu Domnul, viața fraternă în comunitate, misiunea și îngrijindu-se de o formare adecvată provocărilor din timpul nostru, în așa fel încât "să repropună cu curaj" și cu "fidelitate dinamică" și creativă (cf. VC 37) experiența fondatorilor și fondatoarelor lor.

Iată obiectivele principale ale acestui an al vieții consacrate, pentru care îi mulțumim din inimă Sfântului Părinte Francisc.

Dau acum cuvântul secretarului congregației, ES Mons. José Rodríguez Carballo, care va prezenta câteva inițiative pentru acest an.

*

Intervenția ES Mons. José Rodríguez Carballo

Vă salut și eu pe voi toți și vă mulțumesc pentru ceea ce veți face pentru a ne însoți în acest an dedicat vieții consacrate pe care-l vom celebra în 2015, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a promulgării decretului conciliar Perfectae caritatis, care pentru noi continuă să fie un punct de referință obligatoriu.

În această intervenție a mea, înainte de toate, vreau să vă comunic că vom propune Sfântului Părinte ca anul vieții consacrate să înceapă în luna octombrie, în același timp cu publicarea constituției conciliare Lumen gentium, cu referință deosebită la capitolul VI, care vorbește despre viața consacrată. Vom propune de asemenea ca anul vieții consacrate să se încheie în luna noiembrie 2015.

Activitățile principale prevăzute pentru acest an, pe care nu am îndoieli să-l definesc un an de har pentru Biserică și îndeosebi pentru viața consacrată sunt: "

Începerea oficială a anului vieții consacrate cu o solemnă concelebrare în bazilica "Sfântul Petru", prezidată dacă este posibil de Sfântul Părinte. Această celebrare, depinzând de agenda Sfântului Părinte, ar putea să fie în ziua de 21 noiembrie 2014, Ziua mondială "Pro orantibus". "

Adunarea plenară a Congregației, care se va ține în luna noiembrie și care, pornind de la cuvintele lui Isus "vin nou în burdufuri noi", va avea ca temă: Novum în viața consacrată pornind de la Conciliul al II-lea din Vatican. "

Diferite întâlniri internaționale la Roma. Între acestea sunt prevăzute următoarele:

- Întâlnire pentru tineri călugări și călugărițe: novici, cei cu voturi temporare și cei cu voturi perpetue cu mai puțin de 10 ani de voturi;

- Întâlnirea formatorilor și formatoarelor;

- Congresul internațional de teologie a vieții consacrate, organizat de dicasterul nostru, de USG și de UISG și cu colaborarea Universităților Pontificale, cu tema: "Reînnoirea vieții consacrate în lumina Conciliului și perspective de viitor";

- Expoziție internațională despre: "Viața consacrată Evanghelie în istoria umană", cu diferite stands după diferitele carisme.

Toate aceste întâlniri se vor face în strânsă colaborare cu USG și cu UISG, și este prevăzut ca să dureze o săptămână. La sfârșitul fiecăreia se va cere o audiență cu Sfântul Părinte.

Pentru încheierea anului vieții consacrate ne gândim și la o solemnă concelebrare prezidată de Sfântul Părinte. Ar putea să fie, tot în acord cu el, în ziua de 21 noiembrie 2015, la 50 de ani ai decretului Perfectae caritatis.

Pentru a pregăti acest an, dicasterul își propune să publice la fiecare patru luni o scrisoare circulară despre teme care se referă la viața consacrată. Prima din aceste scrisori circulare va ieși cu data de 2 februarie din acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Vieții Consacrate, și va fi dedicată Magisteriului Papei Francisc despre viața consacrată. Va avea ca titlu: "Bucurați-vă".

Tot ca pregătire pentru anul vieții consacrate, dicasterul nostru, răspunzând la dorința Sfântului Părinte, a organizat un symposium despre gestiunea bunurilor economice și patrimoniale din partea călugărilor. Aceste symposium, gândit îndeosebi pentru superiorii generali și pentru economii generali și provinciali, se va celebra în zilele de 8-9 martie din acest an la auditorium din Universitatea "Antonianum" la Roma.

Și pentru surorile contemplative vom propune câteva inițiative pentru anul vieții consacrate respectând forma lor specifică de viață. Una dintre acestea va fi un "Lanț mondial de rugăciune între mănăstiri".

La toate aceste inițiative vrem să dăm un aspect îndeosebi formativ, știind că în formare ne jucăm prezentul și viitorul caracterului semnificativ evanghelic al vieții consacrate.

O a doua informație pe care vrem să v-o oferim se referă la câteva documente pe care le pregătește dicasterul.

În strânsă colaborare cu Congregația pentru Episcopi, prin mandatul Sfântului Părinte, se fac primii pași pentru revizuirea documentului Mutuae relationes despre raporturile dintre episcopi și călugări în Biserică.

Tot din mandatul Sfântului Părinte se va trece la actualizarea instrucțiunii Verbi sponsa, care tratează despre autonomia și despre claustrarea surorilor complet contemplative.

Prevedem să putem încheia în scurt timp elaborarea documentului despre viața și misiunea călugărilor frați.

Tot în scurt timp prevedem să oferim diferitelor institute de viață consacrată linii directoare și orientări cu privire la gestiunea bunurilor.

Un prim text în elaborare se referă la vocația și misiunea fraților care aparțin institutelor laicale. Este un document asupra căruia a fost făcută o mare muncă, în strânsă colaborare cu institutele interesate și care sperăm că va putea fi publicat în curând.

O altă lucrare pe care dicasterul o duce înainte, chiar dacă într-adevăr suntem la începuturi, este revizuirea lui Verbi sponsa despre viața contemplativă, cu atenție specială față de autonomia mănăstirilor și față de claustrare. Actualul document care sprijină aceste două elemente caracteristice ale formei de viață complet contemplative, Verbi sponsa, este relativ recent, fiind publicat la 13 mai 1999. Însă evoluția vieții contemplative în acești ultimi ani face în așa fel încât să fie necesară o revizuire a actualei discipline a claustrării și a autonomiei, făcând referință specială și la formare. Această revizuire se va face în strânsă colaborare cu contemplativele.

În timpul anului vieții consacrate se așteaptă de la Sfântul Părinte o nouă constituție apostolică despre viața contemplativă în locul actualei Sponsa Christi promulgată de papa Pius al XII-lea în 1950.

Un al treilea document asupra căruia dicasterul nostru, în colaborare cu Congregația pentru Episcopi, va începe în scurt timp să lucreze este Mutuae relationes. Deja în urmă cu peste 10 ani, un Sinod ceruse revizuirea acestui document care călăuzește relațiile dintre episcopi și călugări. Așa cum este cerut din mai multe părți, astăzi această revizuire devine urgentă. Sfântul Părinte a dat mandat celor două Congregații interesate să înceapă această revizuire.

Un ultim document în șantier este despre gestiunea bunurilor din partea consacraților. Aceasta este o temă care apare des în munca din dicasterul nostru. Documentul este destul de elaborat și credem că poate să fie publicat în următoarele luni. Cu acest document vrem să le oferim călugărilor linii directoare și orientări de care trebuie ținut cont în fața situațiilor complexe care se prezintă în acest domeniu.

Închei această intervenție a mea invitând diferitele conferințe de călugări și Uniunile Superiorilor Majori să programeze bine acest an și să ne furnizeze orice tip de sugestie care poate să ne ajute să planificăm și să trăim acest an al vieții consacrate în așa fel încât să devină cu adevărat un "an de har".

Mulțumesc pentru atenția dumneavoastră.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat