Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 70-a aniversare a deportării evreilor din Roma, 16 octombrie 1943

Stimate rabin șef,

Stimați membri ai comunității ebraice din Roma,

Doresc să mă unesc, cu apropierea spirituală și rugăciunea, la comemorarea celei de-a 70-a aniversări a deportării evreilor din Roma. În timp ce ne întoarcem cu amintirea la acele ore tragice din octombrie 1943, este datoria noastră să avem în fața ochilor noștri destinul acelor deportați, să percepem frica lor, durerea lor, disperarea lor, pentru a nu-i uita, pentru a-i menține vii, în amintirea noastră și în rugăciunea noastră, împreună cu familiile lor, cu rudele și prietenii lor, care au plâns moartea lor și au rămas uluiți în fața barbariilor la care poate să ajungă ființa umană.

Însă a comemora un eveniment nu înseamnă pur și simplu a avea o amintire despre el; înseamnă mai ales și a ne strădui să înțelegem care este mesajul pe care el îl reprezintă pentru prezentul nostru, așa încât amintirea trecutului să poată învăța prezentul și să devină lumină care luminează drumul viitorului. Fericitul Ioan Paul al II-lea scria că amintirea este chemată să desfășoare un rol necesar "în procesul de construire a unui viitor în care fărădelegea de nedescris a lui Shoah să nu mai fie posibilă" (Scrisoare introductivă la documentul: Comisie pentru Raporturi Religioase cu Ebraismul, Noi ne amintim. O reflecție despre Shoah, 16 martie 1998) și Benedict al XVI-lea în lagărul de concentrare de la Auschwitz afirma că "trecutul nu este niciodată numai trecut. El ne privește și pe noi și ne arată căile care nu trebuie urmate și cele care trebuie urmate" (Discurs, 28 mai 2006).

Comemorarea de astăzi ar putea să fie definită deci ca o memoria futuri, un apel adresat noilor generații să nu aplatizeze propria existență, să nu se lase târâte de ideologii, să nu justifice niciodată răul pe care-l întâlnim, să nu coboare garda împotriva antisemitismului și împotriva rasismului, oricare ar fi proveniența lor. Doresc ca din inițiative ca aceasta să se poată împleti și alimenta rețele de prietenie și de fraternitate între evrei și catolici în acest iubit oraș al nostru Roma.

Spune Domnul prin gura profetului Ieremia: "Eu știu gândurile pe care le am față de voi, gânduri de pace, nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o speranță" (Ier 29,11). Amintirea tragediilor din trecut să devină pentru toți angajare de a adera cu toate forțele noastre la viitorul pe care Dumnezeu vrea să-l pregătească și să-l construiască pentru noi și cu noi.

Shalom!

Din Vatican, 11 octombrie 2013

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat