Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopul de Roma a dialogat îndelung cu preoții săi în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran"

Cu sprijinul milostivirii

Biserica nu se prăbușește pentru că și astăzi sfințenia atâtor femei și a atâtor bărbați este mai puternică decât orice scandal

Privirea milostivă a lui Isus îl susține pe preot în truda zilnică a misiunii sale. Așa este, de șaizeci de ani, pentru Jorge Mario Bergoglio. Devenit episcop de Roma în urmă cu șase luni, astăzi 16 septembrie a făcut un pas decisiv pentru a intra în inima diecezei sale. În bazilica Sfântul Ioan din Lateran, catedrala din Roma, Papa Francisc a dialogat îndelung cu clerul său.

"Mă simt preot" a destăinuit el. Și, reparcurgând și experiențele sale personale la Buenos Aires, a revelat că nu a avut niciodată ispita de a se simți mai important decât când este Papă. Clerului roman a cerut îndeosebi să se roage pentru el. Mai ales la 21 septembrie, sărbătoarea sfântului Matei. Deoarece chiar în ziua aceea, în urmă cu șaizeci de ani, a descoperit vocația la preoție.

În prima parte a întâlnirii - introdusă de Veni Creator Spiritus și de un text din Evanghelia lui Ioan - Papa a vorbit înainte de toate despre truda bună a preotului pentru misiunea în mijlocul poporului. A fi preot, a asigurat el, înseamnă a lucra mult, pentru că oamenii de astăzi au astăzi mai mult ca oricând atâtea exigențe. Și senzația oboselii, a adăugat el, cuprinde pentru preot și întrebări puternice despre el însuși, despre bunătatea vocației proprii și despre renunțările pe care ea le comportă, prima dintre toate paternitatea biologică. Dar este o oboseală pe care preotul o trăiește și o depășește cu toată ființa sa. Printre diferitele exemple biblice la care s-a referit, episcopul de Roma a indicat-o mai ales pe Maria care, așa cum spunea Ioan Paul al II-lea, avea o "specială trudă a inimii". De altfel, rugăciunea și apropierea de alții, începând de la propriul episcop, sunt pentru preot un antidot eficace în momentele de oboseală mai mare.

Apoi Papa Francisc a răspuns la întrebările a cinci reprezentanți ai clerului roman, tratând împreună cu ei câteva probleme centrale în viața Bisericii. Imediat i-a invitat pe preoți să fie curajoși, să aibă o creativitate justă, care să nu însemne a face ceva nou neapărat, pentru a ajunge la convertirea pastorală necesară. Parohiile, a recomandat el, trebuie să fie mereu deschise și primitoare, eventual cu un duhovnic la dispoziție. Și laicii care se ocupă de administrație trebuie să arate oamenilor chipul primitor al Bisericii. Este vorba, în bună măsură, de a găsi mereu noi căi pentru ca Evanghelia să fie vestită și mărturisită în realitățile vieții zilnice. Astfel este important a căuta noi căi, adaptate și adecvate la persoanele cărora ne adresăm: de exemplu, facilitând participarea la cursurile pre-baptismale și implicând laicii în misiuni de cartier. Într-un oraș mare ca Roma, a recunoscut Pontiful, primirea cordială nu este mereu ușor de organizat. Însă persoanele, a remarcat el cu putere, nu trebuie să aibă niciodată impresia că se află în fața unor funcționari cu interese economice și nu spirituale.

Episcopul de Roma a sugerat apoi să se țină vie amintirea nașterii propriei vocații, a primei iubiri față de Isus: este sentimentul propriu al unui îndrăgostit și preotul trebuie să fie un îndrăgostit mereu. O Biserică fără amintire, de altfel, nu are viață. Tocmai acest stil de amintire contribuie și la a nu cădea în riscul mondenității spirituale.

Un alt aspect decisiv este de a ști să se spună adevărul fără a lăsa niciodată singure persoanele aflate în dificultate. De fapt, adevărul lui Dumnezeu merge mereu în același pas cu însoțirea personală. Nu e vorba de a fi cu mânecă largă sau rigizi: nici una nici cealaltă nu sunt atitudini milostive. În schimb trebuie primit celălalt, trebuie însoțit, exact ca Isus cu cei doi discipoli de la Emaus.

Papa Francisc n-a ascuns desigur problemele și scandalurile chiar foarte grave, cum ar fi pedofilia, care ating Biserica. Însă Biserica nu se prăbușește, a asigurat el răspunzând unui preot care în intervenția sa s-a referit la visul lui Inocențiu al III-lea care l-a văzut pe Francisc de Assisi susținând edificiul înclinat al Bisericii. Și nu se prăbușește pentru că astăzi, ca întotdeauna, există atâta sfințenie zilnică: există multe femei și mulți bărbați care trăiesc credința în viața de fiecare zi. Și sfințenia este mai puternică decât scandalurile. În această privință, Papa a povestit dialogul telefonic, care a avut loc ieri, duminică 15 septembrie, cu o femeie din Buenos Aires care îi scrisese o scrisoare pe un șervețel de hârtie. Cel care a adus-o Pontifului vineri a fost directorul televiziunii catolice din arhidieceza de Buenos Aires. Femeia, care face curățenie în aeroportul din capitala argentiniană, are un fiu dependent de droguri și șomer. Și lucrează pentru el, sperând în viitorul tânărului. Aceasta este sfințenie, a comentat Papa.

Întâlnirea s-a încheiat cu trei întrebări despre periferiile existențiale. Înainte de toate Papa a repetat cuvintele rostite la centrul Astalli, elogiind generozitatea Romei, dar încurajând să se facă și mai mult. Și congregațiilor călugărești care au puține vocații le-a recomandat din nou să nu cadă în ispita de a se agăța de bani, ci să aibă curajul de a deschide celor nevoiași porțile.

În afară de asta, pentru Pontif realitatea se înțelege mai bine de la periferie și nu de la centru care, în schimb ne pune în pericol de atrofiere. Și periferiile nu sunt numai cele geografice. În sfârșit, episcopul de Roma a încheiat întâlnirea tratând problemele referitoare la nulitatea căsătoriei, o temă care este îndrăgită de Benedict al XVI-lea. și a făcut cunoscut că sunt propuneri, studii și aprofundări în desfășurare. Vor vorbi despre asta în octombrie grupul celor opt cardinali și următorul sinod al Episcopilor. Aceste situații, a adăugat el, sunt o adevărată periferie existențială care cere curaj pastoral, mereu în adevăr și în dreptate.

La sosirea sa, cu douăzeci de minute înainte de ora prevăzută, Papa a fost primit de cardinalul vicar Agostino Vallini, care în salutul său a povestit că această întâlnire a fost pusă în program de nouă episcop de Roma imediat ce a fost ales. Dieceza a dăruit episcopului său o icoană care-l reprezintă pe sfântul Francisc care susține Biserica, operă a preotului paroh Massimo Tellan. La sfârșit, înainte de a se întoarce în Vatican după peste două ore și zece minute, Pontiful i-a întâlnit pe frații minori care desfășoară slujirea de penitențiari în bazilica din Roma. Și i-a invitat să fie milostivi.

(după L'Osservatore romano, 16-17 septembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat