Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (15 septembrie 2013)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În liturgia de astăzi se citește capitolul 15 din Evanghelia lui Luca și conține cele trei parabole ale milostivirii: aceea a oii rătăcite, aceea a monedei pierdute și apoi, cea mai lungă dintre toate parabolele, tipică a sfântului Luca, aceea a tatălui și a celor doi fii, fiul "risipitor" și fiul care se crede "drept", care se crede sfânt. Toate aceste trei parabole vorbesc despre bucuria lui Dumnezeu. Dumnezeu este bucuros. Este interesant acest lucru: Dumnezeu este bucuros! Și care este bucuria lui Dumnezeu? Bucuria lui Dumnezeu este a ierta, bucuria lui Dumnezeu este a ierta! Este bucuria unui păstor care regăsește oița sa; bucuria unei femei care regăsește moneda sa; este bucuria unui tată care reprimește în casa sa pe fiul care se pierduse, era ca mort și s-a întors la viață, s-a întors acasă. Aici este toată evanghelia! Aici! Aici este toate evanghelia, aici este tot creștinismul! Dar vedeți că nu este sentiment, nu este "cumsecădenie"! Dimpotrivă, milostivirea este adevărata forță care poate să-l mântuiască pe om și lumea de "cancerul" care este păcatul, răul moral, răul spiritual. Numai iubirea umple golurile, vârtejurile negative, pe care răul le deschide în inimă și în istorie. Numai iubirea poate face asta, și asta este bucuria lui Dumnezeu!

Isus este în întregime milostivire, Isus este în întregime iubire: este Dumnezeu făcut om. Fiecare dintre noi, fiecare dintre noi, este acea oaie rătăcită, acea monedă pierdută; fiecare dintre noi este acel fiu care a irosit propria libertate urmând idoli falși, miraje de fericire, și a pierdut totul. Însă Dumnezeu nu ne uită, Tatăl nu ne părăsește niciodată. Este un tată răbdător, ne așteaptă mereu! Respectă libertatea noastră, dar rămâne mereu fidel. Și atunci când ne întoarcem la el, ne primește ca fii, în casa sa, pentru că nu încetează niciodată, nici măcar pentru un moment, să ne aștepte cu iubire. Și inima sa este în sărbătoare pentru orice fiu care se întoarce. Este în sărbătoare pentru că este bucurie. Dumnezeu are această bucurie, când unul dintre noi, păcătos, merge la el și cere iertarea sa.

Pericolul care este? Este ca noi să presupunem că suntem drepți și să-i judecăm pe ceilalți. Îl judecăm și pe Dumnezeu, pentru că noi credem că ar trebui să-i pedepsească pe păcătoși, să-i condamne la moarte, în loc să-i ierte. Atunci, e adevărat, riscăm să rămânem în afara casei Tatălui! Ca fratele mai mare din parabolă, care în loc să fie mulțumit pentru că fratele său s-a întors, se supără pe tatăl său care l-a primit și face sărbătoare. Dacă în inima noastră nu este milostivirea, bucuria iertării, nu suntem în comuniune cu Dumnezeu, chiar dacă respectăm toate preceptele, pentru că iubirea este cea care mântuiește, nu numai practicarea preceptelor. Iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele este cea care dă împlinire tuturor poruncilor. Și aceasta este iubirea lui Dumnezeu, bucuria sa: a ierta. Ne așteaptă mereu! Probabil cineva în inima sa are ceva apăsător: "Dar am făcut asta, am făcut aia..." El te așteaptă! El este tată: mereu ne așteaptă.

Dacă noi trăim după legea "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", niciodată nu ieșim din vârtejul răului. Cel Rău este viclean și ne înșală, că noi, cu dreptatea noastră umană, putem să ne mântuim și să mântuim lumea. În realitate, numai dreptatea lui Dumnezeu ne poate mântui! Și dreptatea lui Dumnezeu s-a revelat în cruce: Crucea este judecata lui Dumnezeu cu privire la noi toți și cu privire la această lume. Dar cum ne judecă Dumnezeu? Dându-și viața pentru noi! Iată actul suprem de dreptate care a înfrânt o dată pentru totdeauna pe principele acestei lumi; și acest act suprem de dreptate este tocmai și actul suprem de milostivire. Isus ne cheamă pe toți să urmăm acest drum: "Fiți milostivi după cum Tatăl vostru este milostiv" (Lc 6,36). Eu vă cer un lucru, acum. În tăcere, toți, să ne gândim... fiecare să se gândească la o persoană cu care nu ne avem bine, pe care ne-am supărat, pe care n-o iubim. Să ne gândim la acea persoană și în tăcere, în acest moment, să ne rugăm pentru acea persoană și să devenim milostivi față de această persoană. [tăcere de rugăciune]

Acum să invocăm mijlocirea Mariei, Mama milostivirii.

*

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, în Argentina, a fost proclamat fericitul José Gabriel Brochero, preot din Dieceza de Cordoba, născut în anul 1840 și mort în anul 1914. Determinat de iubirea lui Cristos s-a dedicat în întregime turmei sale, pentru a-i duce pe toți în împărăția lui Dumnezeu, cu imensă milostivire și zel pentru suflete. Stătea cu oamenii și încerca să ducă pe mulți la exercițiile spirituale. Mergea kilometri și kilometri, mergând călare, pe drumuri de munte, cu măgărița sa, care se numea "Față urâtă", pentru că nu era frumoasă. Mergea și pe ploaie, era curajos! Dar și voi, cu această ploaie, sunteți aici, sunteți curajoși. Bravo! La sfârșit, acest fericit era orb și lepros, dar plin de bucurie, bucuria Bunului Păstor, bucuria Păstorului milostiv!

Doresc să mă unesc cu bucuria Bisericii din Argentina pentru beatificarea acestui păstor exemplar, care călare pe măgăriță a parcurs neobosit drumurile aride din parohia sa, căutând, din casă în casă, persoanele care i-au fost încredințate ca să le ducă la Dumnezeu. Să-i cerem lui Cristos, prin mijlocirea noului fericit, ca să fie cât mai mulți preoții care, imitându-l pe parohul Brochero, să-și ofere viața lor în slujba evanghelizării, atât în genunchi în fața crucifixului, cât și dând mărturie peste tot despre iubirea și milostivirea lui Dumnezeu.

Astăzi, la Torino, se încheie Săptămâna Socială a Catolicilor Italieni, cu tema "Familia, speranță și viitor pentru societatea italiană". Îi salut pe toți participanții și mă bucur pentru marea angajare care există în Biserica din Italia cu familiile și față de familii și care este un puternic stimulent și pentru instituții și pentru întreaga țară. Curaj! Înainte pe acest drum al familiei!

Salut cu afecțiune pe toți pelerinii prezenți astăzi aici: familiile, grupurile parohiale, tinerii. Îndeosebi salut pe credincioșii din Dresano, Tagg? di Sotto și Torre Canne di Fasano; UNITALSI din Ogiastra, pe copiii din Trento, care în curând vor primi prima Împărtășanie, pe tinerii din Firenze și "Spider Club Italia".

Tuturor le doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat