Videomesaj al papei Francisc pentru sărbătoarea sfântului Caietan din Argentina
Sanctuarul sfântului Caietan (Sfântul Caietan de Thiene*), patron în Argentina al "Pâinii şi al Muncii" se află în cartierul Liniers din Buenos Aires, zona periferică a oraşului. În fiecare an, la 7 august, în comemorarea liturgică a sfântului, mii de credincioşi stau la coadă pentru ca să treacă prin faţa statuetei sfântului Caietan, să sărute sticla nişei mici în care se află şi să-şi facă semnul crucii. Coada se întinde pe 15 străzi ale oraşului şi durează toată ziua. Aşteptarea poate să dureze chiar şi 10 ore. În fiecare oră, în sanctuar, este celebrată sfânta Liturghie. Celebrarea principală este cea de la ora 11.00. Ca arhiepiscop de Buenos Aires, pe atunci cardinalul Bergoglio prezida celebrarea în sărbătoarea sfântului Caietan şi, la sfârşitul Liturghiei, parcurgea în sens invers coada de credincioşi pentru a vorbi cu ei, pentru a asculta istoriile lor şi pentru a-i binecuvânta pe copii. Anul acesta Liturghia de la ora 11.00 va fi prezidată de Mons. Mario Aurelio Poli, arhiepiscop de Buenos Aires şi primat al Argentinei. La sfârşitul celebrării, şi ES Mons. Poli îi va saluta pe pelerini. Tema sărbătorii din acest an este "Cu Isus şi cu sfântul Caietan să mergem în întâmpinarea celor mai nevoiaşi". Celebrările prevăd o novenă de rugăciune, de la 1 la 9 august, cu intenţii specifice în fiecare zi: familie, guvernanţi, suferinzi, răposaţi, şomeri, solidaritate.
Videomesajul papei este transmis ciclic de televiziunea catolică din Buenos Aires (Canal 21) şi pe ecrane mari la intrarea în sanctuar începând de la miezul nopţii (ora 6.00 azi dimineaţă în România) în aşa fel încât credincioşii care se apropie să-l poată vedea şi asculta. Prezentăm în continuare transcrierea videomesajului papei Francisc într-o traducere în limba română:
Bună seara!
Ca în toţi anii, după ce am parcurs coada, vorbesc cu voi. De data aceasta, coada am parcurs-o cu inima. Sunt un pic cam departe şi nu pot să împărtăşesc cu voi acest moment aşa de frumos. În acest moment voi mergeţi spre imaginea sfântului Caietan. Pentru ce motiv? Pentru a vă întâlni cu el, pentru a vă întâlni cu Isus. Însă astăzi, tema acestui pelerinaj - temă aleasă pentru voi, selecţionată dintre atâtea posibilităţi - astăzi tema vorbeşte despre o altă întâlnire şi spune: "Cu Isus şi cu sfântul Caietan să mergem în întâmpinarea celor mai nevoiaşi!". Vorbeşte despre întâlnirea persoanelor care au mai multă nevoie, a celor care au nevoie ca noi să le dăm o mână de ajutor, să-i privim cu iubire, să împărtăşim cu ei durerea lor şi necazurile lor, problemele lor. Însă lucrul important nu este să-i privim de departe sau să-i ajutăm de departe. Nu, nu! Este să mergem în întâmpinarea lor. Acest lucru este creştin! Acest lucru este ceea ce învaţă Isus: să mergem în întâmpinarea celor mai nevoiaşi. Ca Isus care mergea mereu în întâmpinarea oamenilor. El mergea ca să-i întâlnească. A merge în întâmpinarea celor mai nevoiaşi.
Uneori eu întreb pe unii:
"Dumneavoastră daţi de pomană?"
Îmi spun: "Da, părinte".
"Şi când daţi de pomană, îi priviţi în ochi pe cei cărora le daţi pomană?"
"Ah, nu ştiu, nu-mi dau seama de asta".
"Atunci dumneavoastră nu i-aţi întâlnim pe oameni. Dumneavoastră aţi dat pomana şi aţi plecat. Când dumneavoastră daţi pomană, atingeţi mâna sau aruncaţi moneda?"
"Nu, arunc moneda".
"Aşadar, nu l-ai atins. Şi dacă nu l-ai atins, nu l-ai întâlnit".
Ceea ce Isus ne învaţă, înainte de toate, este să ne întâlnim şi, întâlnind, să ajutăm. Trebuie să ştim să ne întâlnim. Trebuie să edificăm, să creăm, să construim o cultură a întâlnirii. Câte divergenţe, necazuri în familie, mereu! Necazuri în cartier, necazuri la muncă, necazuri peste tot. Şi divergenţele nu ajută. Cultura întâlnirii. A ieşi ca să ne întâlnim. Şi tema spune: "A ne întâlni cu cei mai nevoiaşi", adică aceia care au mai mare nevoie de mine. Cu aceia care trec printr-un moment urât, mai rău decât cel prin care trec eu. Există mereu căruia îi merge mai rău, nu-i aşa? Mereu! Există mereu cineva. Atunci eu mă gândesc: "Trec printr-un moment urât, stau la coadă pentru a mă întâlni cu sfântul Caietan şi cu Isus şi apoi ies ca să-i întâlnesc pe ceilalţi, pentru că mereu există cineva căruia îi merge mai rău decât mie". Cu aceste persoane, cu aceste persoane trebuie să ne întâlnim.
Mulţumesc pentru că mă ascultaţi, mulţumesc pentru că veniţi aici astăzi, mulţumesc pentru tot ceea ce purtaţi în inimă. Isus vă iubeşte mult! Sfântul Caietan vă iubeşte mult! Vă cere numai un lucru: ca să vă întâlniţi! Ca să mergeţi şi să căutaţi şi să întâlniţi pe cei mai nevoiaşi! Însă nu singuri, nu. Cu Isus şi cu sfântul Caietan! Mergi să convingi pe altul ca să devină catolic? Nu, nu, nu! Mergi să-l întâlneşti, este fratele tău! Şi acest lucru este suficient. Şi tu mergi ca să-l ajuţi, restul face Isus, face Duhul Sfânt. Aminteşte-ţi bine: cu sfântul Caietan, noi cei nevoiaşi mergem în întâmpinarea celor nevoiaşi. Cu Isus, noi cei nevoiaşi, care avem mai multă nevoie, mergem în întâmpinarea celor care au şi mai multă nevoie. Şi eventual Isus îţi va arăta drumul pentru a te întâlni cu acela care are mai multă nevoie.
Inima ta, când îl întâlneşti pe cel care are mai multă nevoie, va începe să se mărească, să se mărească, să se mărească! Pentru că întâlnirea înmulţeşte capacitatea de a iubi. Întâlnirea cu altul măreşte inima. Curaj! "Singur nu mă descurc". Nu, nu, nu! Cu Isus şi cu sfântul Caietan!
Dumnezeu să te binecuvânteze şi să închei bine ziua sfântului Caietan. Şi, te rog, nu uita să te rogi pentru mine. Mulţumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
Notă
* Sfântul Caietan, care aparţinea unei familii nobile, şi-a dedicat viaţa săracilor şi este foarte popular în Argentina. S-a născut la Vicenza, în 1480. A studiat filozofia şi teologia, a luat licenţa în drept civil şi ecleziastic şi apoi a devenit preot. A murit la 7 august 1547. A fost proclamat sfânt în 1671. După criza economică din 1929, a devenit patron al pâinii şi al muncii şi astăzi încă este sfântul cel mai venerat de muncitorii argentinieni.
lecturi: 14.