Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea papei cu jurnaliștii în timpul zborului spre Rio

"Aceasta primă călătorie chiar este pentru a-i întâlni pe tineri"

La 22 iulie 2013, în cursul zborului către Brazilia cu ocazia ZMT din Rio de Janeiro, Sfântul Părinte Francisc i-a întâlnit pe lucrătorii din comunicație. Publicăm în continuare transcrierea dialogului papei cu jurnaliștii la bordul avionului, introdus de directorul Sălii de Presă, pr. Federico Lombardi.

Părintele Lombardi: Sfinte Părinte Francisc, bine ați venit în mijlocul acestei comunități de jurnaliști, de lucrători din comunicații. Noi suntem foarte emoționați să vă însoțim în prima călătorie intercontinentală, internațională, după ce v-am însoțit la Lampedusa cu multă emoție! Între altele, este prima călătorie în continentul dumneavoastră, la capătul lumii. Este o călătorie cu tinerii. Deci este un mare interes. Așa cum vedeți, am ocupat toate locurile disponibile pentru jurnaliști în acest zbor. Suntem peste 70 de persoane și acest grup este compus cu criterii de mare varietate, adică sunt reprezentanți ai televiziunilor - fie redactori, fie cameramen - sunt reprezentanți ai presei scrise, ai agențiilor de presă, ai radioului, operatori din internet... Deci, practic, toate mijloacele mass-media sunt reprezentate în mod calificat. Și sunt reprezentate și culturi, și limbi diferite. Avem, în acest avion, un frumos grup de italieni, apoi sunt desigur brazilieni care au venit și din Brazilia pentru a zbura împreună cu dumneavoastră: sunt zece brazilieni care au venit chiar pentru asta. Apoi sunt zece din Statele Unite ale Americii, nouă din Franța, șase din Spania; apoi sunt englezi, mexicani, germani; și Japonia, Argentina - desigur -, Polonia, Portugalia și Rusia sunt reprezentate. Deci este o comunitate foarte variată. Mulți dintre cei prezenți urmăresc adesea călătoriile Papei în străinătate, deci nu sunt la prima lor experiență, ba chiar sunt foarte umblați, cunosc aceste călătorii mult mai bine decât dumneavoastră. În schimb, alții sunt aici pentru prima dată, pentru că, de exemplu brazilienii, urmăresc în mod specific această călătorie. Așadar, noi ne-am gândit să vă primim în acest grup, și cu vocea unuia dintre noi, sau mai bine zis a uneia dintre noi, care a fost aleasă - cred fără probleme deosebite de concurență - pentru că este cu siguranță persoana care a făcut mai multe călătorii în străinătate cu Sfântul Părinte: face întrecere cu doctorul Gasbarri și în privința numărului de călătorii făcute. Apoi, este o persoană care vine din continentul dumneavoastră, deci poate să vă vorbească în spaniolă, în limba dumneavoastră; și este o persoană - printre altele - care este o femeie, deci este corect să-i dăm cuvântul. Deci, eu îi dau imediat cuvântul lui Valentina Alazraki, care este corespondentă de la Televisa de mulți ani și este, însă, mereu tânără, așa cum se vede, și pe care printre altele suntem mulțumiți să o avem cu noi pentru că în urmă cu câteva săptămâni și-a rupt un picior și ne era teamă că nu va putea veni. În schimb, a rezolvat această problemă la timp, și-a scos ghipsul în urmă cu două-trei zile și acum este deja în avion. Deci ea este cea care interpretează sentimentele comunității care zboară cu dumneavoastră.

Valentina Alazraki: [în spaniolă] Papa Francisc, bună ziua! Singurul merit pe care îl am pentru a avea privilegiul de a vă adresa bun-venit este numărul foarte mare de ore de zbor. Am participat în primul zbor al lui Ioan Paul al II-lea în Mexic, țara mea. Atunci eu eram mascotte, acum sunt decană: după 34 de ani și jumătate! Pentru aceasta, am privilegiul de a vă adresa bun-venit. Știm de la prietenii și colaboratorii dumneavoastră din Argentina că jurnaliștii nu sunt chiar "sfinți ai evlaviei dumneavoastră". Poate că v-ați gândit că părintele Lombardi v-a adus în țarcul leilor... Însă adevărul că noi nu suntem așa de fioroși și avem o mare plăcere să fim colegii dumneavoastră de călătorie. Ne-ar plăcea ca dumneavoastră să ne vedeți așa, ca însoțitori de călătorie în aceasta și multe alte încă. Desigur suntem jurnaliști și dacă astăzi, mâine sau în zilele următoare doriți să răspundeți la întrebări, nu vom spune nu, pentru că suntem jurnaliști. Am văzut că ați încredințat această călătorie a dumneavoastră Mariei, mergând la Santa Maria Maggiore, veți merge la Aparecida, m-am gândit să vă ofer un mic cadou, o foarte mică Fecioară pelerină pentru ca să vă însoțească în acest pelerinaj și în multe alte încă. Întâmplător este vorba despre Fecioara de Guadalupe, însă nu pentru că este Regina Mexicului, ci pentru că este Patroana Americii, așa încât nicio Fecioară nu se va simți jignită, nici cea argentiniană, nici cea de la Aparecida, nici alta. Eu v-o dăruiesc cu foarte mare afect din partea noastră a tuturor și cu speranța ca să vă ocrotească în această călătorie și în multe alte încă.

Părintele Lombardi: Și acum să dăm cuvântul Sfântului Părinte, desigur, pentru ca să ne spună măcar câteva cuvinte de introducere la această călătorie.

Papa Francisc: Bună ziua. Bună ziua vouă tuturor. Au spus - am auzit - lucruri un pic stranii: "Nu sunteți sfinți ai evlaviei mele", "Eu sunt aici printre lei...", dar nu atât de fioroși, ehei! Mulțumesc. Într-adevăr, eu nu dau interviuri, dar pentru că nu știu, nu pot, este așa. Pentru mine este un pic obositor să fac asta, dar mulțumesc pentru această companie. Această primă călătorie este chiar pentru a-i întâlni pe tineri, dar pentru a-i întâlni nu izolați de viața lor, eu aș vrea să-i întâlnesc chiar în țesutul social, în societate. Pentru că atunci când noi îi izolăm pe tineri, facem o nedreptate; le luăm apartenența. Tinerii au o apartenență, o apartenență la o familie, la o patrie, la o cultură, la o credință... Au o apartenență și noi nu trebuie să-i izolăm! Dar, mai ales, nu trebuie să-i izolăm din toată societatea! Ei - cu adevărat! - sunt viitorul unui popor: acest lucru este adevărat! Dar nu numai ei: ei sunt viitorul pentru că au forța, sunt tineri, vor merge înainte. Dar și cealaltă extremă a vieții, bătrânii, sunt viitorul unui popor. Un popor are viitor dacă merge înainte cu amândouă punctele: cu tinerii, cu forța, pentru că-l duc merge înainte; și cu bătrânii pentru că ei sunt cei care dau înțelepciunea vieții. Și eu de atâtea ori m-am gândit că noi facem o nedreptate față de bătrâni, îi lăsăm deoparte ca și cum ei n-ar avea nimic să ne spună; ei au înțelepciunea, înțelepciunea vieții, înțelepciunea istoriei, înțelepciunea patriei, înțelepciunea familiei. Și de acest lucru noi avem nevoie! Pentru aceasta eu spun că merg să-i întâlnesc pe tineri, dar în țesutul lor social, îndeosebi cu bătrânii. Este adevărat că criza mondială nu face lucruri bune față de tineri. Am citit săptămâna trecută procentajul de tineri fără loc de muncă. Gândiți-vă că noi riscăm să avem o generație care nu a avut loc de muncă și din locul de muncă vine demnitatea persoanei de a-și câștiga pâinea. În acest moment tinerii sunt în criză. Noi suntem un pic obișnuiți cu această cultură a desconsiderării: cu bătrânii se face asta prea des! Dar acum și cu acești mulți tineri fără loc de muncă, și la ei ajunge cultura desconsiderării. Trebuie să eliminăm această obișnuință de a desconsidera! Nu! Cultura includerii, cultura întâlnirii, a face un efor pentru a-i duce pe tiți la societate! Cam acesta este sensul pe care vreau să-l dau acestei vizite la tineri, la tinerii din societate.

Vă mulțumesc mult, preaiubiților, "sfinții ai non-evlaviei" și "lei nu atât de fioroși". Dar multe mulțumiri, multe mulțumiri. Și aș vrea să vă salut pe fiecare. Mulțumesc.

Părintele Lombardi: Mii de mulțumiri, Sanctitate, pentru această introducere așa de expresivă. Și acum trec toți ca să vă salute: trec pe aici, astfel pot să vină și fiecare dintre ei pot să vă cunoască, să se prezinte; fiecare să spună de la ce agenție, de la ce televiziune, ziar vine. Astfel Papa îl salută și îl cunoaște...

Papa Francisc: Avem zece ore...

Jurnaliștii trec unul câte unul ca să-l întâlnească pe Sfântul Părinte...

Părintele Lombardi: Ați terminat toți cu adevărat? Da? Foarte frumos! Îi mulțumim cu adevărat din inimă Papei Francisc pentru că a fost, cred, pentru noi toți un moment de neuitat și cred că este o mare introducere la această călătorie. Cred că Dumneavoastră ați câștigat un pic inima acestor "lei", în așa fel încât în timpul călătoriei să fie colaboratorii dumneavoastră, adică să înțeleagă mesajul dumneavoastră și să-l difuzeze cu multă eficacitate. Mulțumim, Sanctitate!

Papa Francisc: Vă mulțumesc cu adevărat și vă cer să mă ajutați și să colaborați în această călătorie, pentru bine, pentru bine; binele societății, binele tinerilor și binele bătrânilor; ambii împreună, nu uitați! Și eu rămân un pic ca profetul Daniel: un pic trist, pentru că am văzut că leii nu erau atât de fioroși! Multe mulțumiri, multe mulțumiri! O îmbrățișare tuturor! Mulțumesc!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat