Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMT de la Rio: Papa venit "de la capătul lumii" se întoarce în America Latină

De Salvatore Cernuzio

Încă cinci zile și de la Fiumicino va pleca avionul care-l va duce pe Papa Francisc la Rio de Janeiro pentru prima sa călătorie internațională, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului 2013. "Toți suntem emoționați pentru această mare călătorie", a declarat părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, ilustrând astăzi jurnaliștilor programul săptămânii lui Bergoglio în Brazilia, de la 22 la 29 iulie. Un program care pare să sintetizeze punctele cheie ale pontificatului său: evlavia mariană; atenția față de cei bolnavi, față de săraci și față de deținuți; mesajele puternice adresate episcopilor, cardinalilor și politicienilor. Totul în continuitate perfectă cu Benedict al XVI-lea.

Itinerarul călătoriei pe care-l va urma Francisc este, de fapt, cel decis deja pentru Ratzinger, a subliniat părintele Lombardi. În timp ce în prima schiță a fost definit un program "mai lejer" (potrivit și pentru forțele fizice ale Papei emerit), cu schimbarea de pontificat, au rămas neschimbate datele prevăzute, însă proiectul a fost "intensificat și îmbogățit cu evenimente ulterioare". Între acestea: pelerinajul la Sanctuarul de la Aparecida, vizita la favela Varginha și la spitalul franciscan care se ocupă de tineri lipsiți sau dependenți de alcool și droguri, întâlnirea cu Comitetul CELAM și cu clasele conducătoare ale țării.

"Papa Francisc, făcând această călătorie, preia moștenirea Papei Benedict", a subliniat Lombardi: de fapt, Ratzinger "confirmase Ziua Mondială a Tineretului la Rio și prezența «Papei», ca în toate ZMT, chiar dacă Papa nu avea să fie el". Și nici ca să facă înadins Pontiful argentinian trebuie să se întoarcă "la capătul lumii", în America Latină, continentul său, ceea ce "dă un ton foarte special de așteptare și de participare acestei vizite".

Cam cum s-a întâmplat cu ZMT din 2005, a observat Lombardi făcând un "paralelism simpatic". Cu ocazia aceea, Papa nou-ales Benedict al XVI-lea a făcut prima sa călătorie "în patria sa, în Germania, la Köln, pentru Ziua Mondială a Tineretului decisă de predecesorul său Ioan Paul al II-lea". Între altele, Francisc - a amintit directorul Sălii de Presă vaticane - este al treilea Papă care merge în Brazilia: Wojtyla a fost de patru ori, "trei pentru călătorii consistente și a patra ca etapă de aterizare spre Argentina". Benedict al XVI-lea a mers acolo o singură dată pentru Conferința generală a episcopatului latinoamerican la Aparecida și pentru canonizarea sfântului Frei Galvão la Sao Paolo.

Tocmai vizita la Aparecida este evenimentul care iese mai mult în evidență în itinerarul lui Bergoglio, ocupând întreaga zi de miercuri 24 iulie, "zi care în schimb ar fi putut să fie de odihnă într-o schiță precedentă de program". Vizita în Sanctuarul care în fiecare an atrage milioane de pelerini, a explicat părintele Lombardi, a fost "puternic voită de Sfântul Părinte, fie din motiv de evlavie mariană personală", fie datorită faptului că el este locul în care s-a desfășurat marea adunare a episcopatului latinoamerican care a dat naștere documentului omonim "a cărui redactare a fost condusă de cardinalul de atunci Bergoglio".

Documentul, a subliniat iezuitul, "este ceva ce Papa are foarte prezent" și "exprimă perspectivele sale despre caracterul misionar al Bisericii în timpul nostru și în continentul latinoamerican". Astfel că la sfârșitul fiecărei audiențe cu un președinte din America Latină, Sfântul Părinte "îi dă o bună lectură oferindu-i Documentul de la Aparecida și sugerându-i să-l citească în timpul călătoriei de întoarcere", a spus purtătorul de cuvânt.

Apoi a adăugat că Papa Francisc "a fost desigur invitat de episcopii organizatori și promotori ai Zilei Mondiale a Tineretului", adică mons. Orani Tempesta, arhiepiscop de Rio de Janeiro, și cardinalul Damasceno Assis, președinte al Conferinței Episcopale din Brazilia. Și președintele Dilma Roussef, venită în Vatican pentru inaugurarea Pontificatului, "l-a întâlnit pe Papa în ziua următoare invitându-l în mod explicit să meargă în Brazilia". "Papa Francisc a confirmat imediat, la puține zile după alegerea sa", permițând deci întregii organizări "să se miște rapid fără incertitudini", a spus Lombardi. În afară de asta, este știre recentă că Roussef i-a invitat și pe președinții din diferite Regiuni braziliene să participe la marele eveniment.

Anticipând întrebările jurnaliștilor, directorul Sălii de Presă a făcut referință la protestele care agită țara în aceste zile. "Mulți - a spus el - se vor întreba dacă vor fi proteste și cu ocazia vizitei Papei: vom vedea...". În orice caz - a continuat - autoritățile vaticane nutresc "încredere totală în capacitatea autorităților locale de a gestiona cu autoritate situațiile", deci "plecăm cu seninătate totală, știind că aceste manifestații n-au nimic specific față de Papa și față de Biserică și că vizita în Brazilia va fi cu siguranță o ocazie foarte frumoasă".

Printre întâlnirile "clasice" ale oricărei Zile Mondiale a Tineretului va fi apoi întâlnirea Papei cu jurnaliștii în timpul traversării în avion, o practică demarată de fericitul Wojtyla și continuată apoi de Benedict al XVI-lea. Ca în atâtea alte ocazii, Francisc rămâne legat de tradițiile predecesorilor săi, dar le citește în cheie personală, mai adaptate stilului său și comunicării sale. De fapt, întâlnirea nu va urma schima obișnuită a interviului pregătit, a explicat părintele Lombardi: "Papa mi-a spus că va veni în mijlocul jurnaliștilor și îi va saluta pe toți", deci va fi o întâlnire "amplă, cordială, spontană".

Același principiu explică alegerea Sfântului Părinte de a folosi pentru drumurile sale prin oraș jeepul descoperit. Pentru distanțele mai lungi va fi folosită oricum o mașină acoperită, dar pentru cele mai scurte Pontiful va urca în îndrăgita sa Papamobil de la Mercedes (transportată deja de la Roma la Rio), "aceeași pe care o vedem la toate audiențele de miercuri, din care Papa coboară, urcă și face ceea ce vrea", a spus Lombardi. "Nu este maximul de siguranță", a observat cineva. De altfel, ați reuși să vi-l imaginați pe Papa Francisc care, în fața milionului de persoane prevăzut pentru sărbătoarea de primire la Copacabana, se limitează să facă un semn cu mâna de la fereastră?

(După Zenit, 17 iulie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat