Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus din 29 iunie 2013

Iubiți frați și surori,

Astăzi, 29 iunie, este sărbătoarea solemnă a Sfinților Petru și Paul. Este în mod special sărbătoarea Bisericii din Roma, întemeiată pe martiriul acestor doi apostoli. Dar și o mare sărbătoare pentru Biserica universală, pentru că tot poporului lui Dumnezeu este debitor față de ei pentru darul credinței. Petru a fost primul care a mărturisit că Isus este Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Paul a răspândit această veste în lumea greco-romană. Și Providența a voit ca amândoi să ajungă aici la Roma și aici să-și verse sângele pentru credință. Pentru aceasta Biserica din Roma a devenit, imediat, în mod spontan, punctul de referință pentru toate Bisericile răspândite în lume. Nu datorită puterii Imperiului, ci datorită forței martiriului, a mărturiei date lui Cristos! În fond, mereu și numai iubirea lui Cristos dă naștere la credință și poară înainte Biserica.

Să ne gândim la Petru. Când a mărturisit credința sa în Isus, n-a făcut asta datorită capacităților sale umane, ci pentru că fusese cucerit de harul pe care Isus îl dădea, de iubirea pe care o simțea în cuvintele sale și o vedea în gesturile sale: Isus era iubirea lui Dumnezeu în persoană!

Și același lucru i s-a întâmplat lui Paul, chiar dacă în mod diferit. Paul când era tânăr era dușman al creștinilor și când Cristos înviat l-a chemat pe drumul Damascului viața sa a fost transformată: a înțeles că Isus nu era mort, ci viu, și îl iubea și pe el, care era dușmanul său! Iată experiența milostivirii, a iertării lui Dumnezeu în Isus Cristos: aceasta este vestea bună, evanghelia pe care Petru și Paul au experimentat-o în ei înșiși și pentru care și-au dat viața. Milostivire, iertare! Domnul mereu ne iartă, Domnul are milostivire, este milostiv, are o inimă milostivă și ne așteaptă mereu.

Iubiți frați, ce bucurie a crede într-un Dumnezeu care este în întregime iubire, în întregime har! Aceasta este credința pe care Petru și Paul au primit-o de la Cristos și au transmis-o Bisericii. Să-l lăudăm pe Domnul pentru acești doi martori glorioși și, asemenea lor, să ne lăsăm cuceriți de Cristos, de milostivirea lui Cristos.

Să ne amintim și că Simon Petru avea un frate, pe Andrei, care a împărtășit cu el experiența credinței în Isus. Mai mult, Andrei l-a întâlnit pe Isus înaintea lui Simon și imediat a vorbit despre aceasta fratelui și l-a dus la Isus. Îmi place să amintesc asta și pentru că astăzi, conform frumoasei tradiții, este prezentă la Roma delegația Patriarhiei de Constantinopol, care are ca patron tocmai pe apostolul Andrei. Cu toții împreună îi trimitem salutul nostru cordial patriarhului Bartolomeu I și ne rugăm pentru el și pentru Biserica aceea. Vă invit să ne rugăm cu toții un Bucură-te Marie și pentru patriarhul Bartolomeu I; cu toții împreună: Bucură-te Marie...

Să ne rugăm și pentru arhiepiscopii mitropoliți din diferite Biserici din lume cărora puțin mai înainte le-am încredințat Pallium, simbol de comuniune și de unitate.

Să ne însoțească și să ne susțină pe toți iubita noastră Mamă, preasfânta Maria.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat