Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Bunicul și unitatea credinței

Pe genunchii bunicului stăteau cei doi nepoți mai măricei.

Și fiindcă nu înțelegeau cum se poate ca bunicul să-i iubească la fel pe amândoi, cu nesfârșita sa iubire, s-au hotărât ca fiecare să arate bunicului că el îl iubește cel mai mult și, prin urmare, merită să fie iubit mai mult și mai mult decât celălalt. Zis și făcut. Au împărțit barba lungă și albă a bunicului, mustățile sale, lungi și ele și albe colilie, obrajii, ochii, sprâncenele și fiecare nepoțel se întrecea în mângâieri. Dar bunicul îi iubea în continuare la fel, pe amândoi, cu iubirea lui desăvârșită. Atunci nepoții au început să-și laude fiecare jumătatea lui de chip - dar bunicul îi iubea la fel, cu iubirea sa desăvârșită, pe amândoi. Nepoții s-au luat la harță și, ca să arate fiecare că jumătatea de chip a bunicului pe care pusese el stăpânire e mai frumoasă, au început s-o ponegrească pe cealaltă și, fiindcă bunicul surâdea cu lacrimi în ochi, continuând să-i iubească desăvârșit pe amândoi, au început fiecare să pălmuiască jumătatea celuilalt, să-l chinuiască în fel și chip cu ocări și sudalme, arătând că jumătatea lui e mai bună, iar a celuilalt nu valorează nimic și prin urmare trebuie desființată, adică ucisă - pentru că oricum, bunicul trebuie să-l iubească numai pe unul dintre ei.

La fel ca și nepoții din poveste, nici noi nu putem înțelege iubirea desăvârșită a lui Dumnezeu pentru fiecare dintre creaturile sale și credem că ne putem manifesta prin ură față de frații noștri iubirea pentru Dumnezeu. "Cine îl iubește pe Dumnezeu, să-l iubească și pe fratele său"(1In 4,21) - acesta e, poate, cuvântul cel mai greu de împlinit din Evanghelie. Chiar și cu dușmanii noștri ne putem eventual împăca, ba chiar să nutrim față de ei dacă nu iubire, măcar bunăvoință - dar ura față de frații noștri e cel mai greu de smuls din suflet, ca să plantăm în locul ei iubirea. Iar atunci când încercăm s-o facem, accentuăm în special asupra lucrurilor care ne despart, nu asupra celor care ne apropie. De fapt, intoleranța, încrâncenarea, ura, agresivitatea manifestată fățiș sau în ascuns sunt boli ale copilăriei credinței - la fel cum boli ale copilăriei sunt pojarul, vărsatul de vânt, oreionul. Numai că, făcute la vârsta adultă, bolile copilăriei pot fi mortale. Iar creștinismul are demult vârsta deplinei sale maturități.

De fapt, la fel ca nepoții bunicului, stând în brațele Creatorului, uităm că lovim prin ura noastră același chip. Chipul iubirii desăvârșite, Dumnezeu.

Ce-ar fi ca, unul lângă celălalt, strângându-ne mâinile plini de iubire, să rostim toți împreună "Tatăl nostru"?! Împreună și în aceeași casă - adică în Casa Tatălui nostru.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat