Buruienești: O școală altfel, o zi altfel
"A respira și a dăinui întru credință și cultură înseamnă a împlini o chemare, a împărtăși o misiune; înseamnă a-i orienta pe ceilalți în eventuale ezitări la răspântii științifice, morale, estetice și existențiale", spunea prof. Dumitru Matei, secretar de stat MTEC.
În virtutea misiunii sale de a educa omul, școala cultivă cu grijă statornică facultățile intelectuale, dezvoltă judecata, pune în contact patrimoniul cultural, moștenit de la generațiile trecute, promovează simțul valorilor, pregătește pentru viața profesională și, generând relații de prietenie între elevii și profesori de firi și condiții diferite, favorizează spiritul de bună înțelegere în contexte diferite.
Prin activitățile derulate în cadrul programului Școala altfel (2-6 aprilie 2012) se urmărește centrarea pe valoarea fundamentală a persoanei umane, oferind exemple concrete de colaborare în salvarea și promovarea binelui integral al ființei umane.
Una din marile provocări ale școlii de astăzi este lecția solidarității, valoarea sacrificiului personal, trăirea și imitarea jertfei lui Isus Cristos pentru alții, ca aspect important pentru a intra în lumea virtuților morale.
În acest sens, în ziua de miercuri, 4 aprilie 2012, elevii și profesorii de la Școala "Gheorghe Patrașcu" din localitatea Buruienești, județul Neamț, împreună cu părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv., au meditat Patima Domnului nostru Isus Cristos, în cadrul activității educative Pe Golgota sub Cruce! Împreună, pe un traseu anevoios, am urcat dealul numit La Calvar, meditând cele 14 stațiuni de la Calea Crucii, iar la coborâre am meditat misterele sfântului Rozariu, fiind alături de sfânta Maria, așa cum și ea a fost alături de Fiul ei Isus. Activitatea s-a finalizat cu sfânta Liturghie, unde un număr considerabil de elevi și profesori catolici s-au împărtășit.
Astfel, conștientă de îndatorirea deosebit de importantă de a veghea continuu la educația morală și religioasă a tuturor fiilor săi, Biserica este prezentă cu afecțiune și ajutor deosebit față de elevi și profesori.
Dezvoltarea integrală a persoanei și societății, progresul cultural și spiritual sunt bine întemeiate dacă sunt centrate pe valorile evanghelice.
Educația poate să îmbogățească ființa umană cu condiția ca școala și Biserica să se bucure de prestigiu și autoritate în fața elevilor, a părinților și autorităților statului.
Prof. Maria Tereza Ciuraru,
profesor de religie
și coordonatorul proiectului "Pe Golgota sub Cruce!"
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 aprilie: Buruienești: O școală altfel, o zi altfel
lecturi: 8.