Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Noi membri în "Armata Maicii Domnului"

Asociația Publică Internațională de Drept Pontifical "Armata Maicii Domnului" din România s-a îmbogățit cu 460 de noi membri, în ziua de 29 ianuarie 2012, în cadrul Liturghiei celebrate în biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești de pr. Pavel Bulai - asistent național al A.M.D. din România, concelebrant fiind părintele paroh Iosif Bisoc, la altar fiind prezent și pr. diac. Ovidiu Cojan.

După ce anul trecut s-a aniversat, la nivelul asociației mariane internaționale "Armata Maicii Domnului", împlinirea a 70 de ani de la sacrificiul oferit de bunăvoie în lagărul de la Auschwitz de către sfântul martir al carității Maximilian Maria Kolbe, aniversare marcată prin diferite inițiative luate în cele peste 45 de țări unde activează asociația, iată că anul acesta Armata Maicii Domnului din România este la ceas de mare comemorare: 80 de ani de prezență pe teritoriul român a acestei binecuvântate opere mariane.

Asociația a luat ființă în Cetatea Eternă, la 16 octombrie 1917, având ca fondator principal pe fratele franciscan polonez Maximilian Maria Kolbe împreună cu alți șase cofondatori: doi români - pr. Iosif Petru Maria Pal cu pr. Anton Glowinski și patru italieni. Ei au făcut în acea seară de 16 octombrie un pact sfânt: "să promoveze dragostea față de Neprihănita prin care să atragă cât mai multe suflete la inima preasfântă a lui Isus".

La întoarcerea în Polonia a pr. Maximilian Maria Kolbe și în România a pr. Iosif Petru Maria Pal, la cârma asociației la nivel internațional îl găsim pe regretatul și iubitul pr. Dumitru Lucaci, iar la cârma asociației din Roma pe pr. Ion Gârleanu.

Când ascultarea religioasă avea să-l cheme pe părintele Dumitru Lucaci în patria natală ca profesor la Colegiul teologic franciscan din Luizi-Călugăra, acesta avea să dezvolte și să răspândească cu zel neobosit, atât pe tărâm moldav, cât și transilvănean, spiritul Asociației "Armata Maicii Domnului", ce-și avea sediul canonic la conventul și biserica "Sfântul Nicolae" din Bacău, unde paroh și decan la acea vreme era fratele franciscan, cum avea să se semneze în registrul oficial al asociației, pr. Iosif Maria Tălmăcel, OFMConv.

Nu este nici locul și nici spațiul nu ne permite să enumerăm toată lucrarea înfăptuită de Domnul prin Maica Neprihănită aici în Grădina Maicii Domnului, după cum așa de frumos ne-a numit și fericitul papă Ioan Paul al II-lea în istorica vizită efectuată în țara noastră în anul 1999.

La aniversarea a 80 de ani de existență, inclusă și perioada de tăcere impusă de regimul totalitarist, dar care în catacombele caselor creștine, îngăduită-mi fie metafora, s-a adunat mierea cea duhovnicească, ca asistent național pentru Asociația Publică Internațională de Drept Pontifical "Armata Maicii Domnului" din România, îmi permit să o parafrazez pe Maica Neprihănită: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul... Căci mi-a făcut lucruri mari Cel atotputernic"(Cântul "Magnificat"). Într-adevăr, Domnul, prin Maica Neprihănită și această operă a sa, a săvârșit lucruri admirabile în poporul nostru binecredincios. Mărturiile sunt multiple și confirmă odată în plus că ceea ce vine de la Dumnezeu dăinuie în ciuda vremilor și a opreliștilor celor de multe feluri.

Au trecut 80 de ani și asociația, după perioada de primăvară creștină est-europeană, înflorește pe zi ce trece. Cea mai proaspătă ramură a acestui pom viguros a apărut în localitatea de pe malul stâng al râului Siret, Buruienești.

După o pregătire adecvată și o implicare pe măsură a pr. paroh Iosif Bisoc în colaborare cu frații din conventul "Sfântul Iosif Muncitorul", în ziua de 29 ianuarie 2012, ca prim rod al anului aniversar pe care tocmai îl parcurgem, au intrat să facă parte din asociație un număr de 460 de credincioși, care s-au consacrat Neprihănitei după modelul remarcabil al sfântului Maximilian Maria Kolbe. Sfânta Liturghie solemnă de la ora 11.00 din biserica din Buruienești a fost prezidată de pr. Pavel Bulai - asistent național al A.M.D. din România, concelebrant fiind părintele paroh Iosif Bisoc, iar pr. diac. Ovidiu Cojan ne-a asistat frumoasa celebrare.

A fost un moment foarte înălțător, o biserică plină de credincioși, un cor bine organizat, iar cei care și-au exprimat dorința de a face parte din asociație radiau de bucurie.

Cred că Maica Neprihănită în această zi măreață a fost foarte mulțumită de momentul celebrat și mai ales văzând cum și astăzi se mai găsesc suflete care ascultă și pun în practică invitația Fiului său preaiubit: "Fiule, iat-o pe mama ta!" (In 19,27).

Pr. Pavel Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 ianuarie: Buruienești: Noi membri în "Armata Maicii Domnului"


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat