Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Hramul parohiei

Comunitatea din Buruienești a trăit bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe PS Petru Gherghel cu ocazia hramului bisericii "Sfântul Iosif Muncitorul", celebrat vineri, 1 mai 2009, la ora 11.00. La Liturghia de hram au mai participat: 45 de preoți, autorități civile centrale, județene și locale, reprezentanți ai unor instituții de binefacere, foarte multe persoane consacrate și seminariști, numeroși credincioși din Buruienești, dar și rude ale acestora, atât din comunitățile învecinate, cât și din alte comunități mai îndepărtate.

"N-am mai văzut așa ceva de când mă știu", a declarat o bătrânică din Buruienești în vârstă de 77 de ani. Într-adevăr, comunitatea din Buruienești a avut parte de numeroase evenimente festive, însă niciodată nu a trăit o bucurie atât de mare cum a fost cea din ziua de hram de anul acesta. Pentru cei din Buruienești a fost pentru prima oară când păstorul diecezei s-a aflat în mijlocul lor în ziua în care ei își sărbătoresc patronul comunității, pe sfântul Iosif Muncitorul.

Bucuria credincioșilor din Buruienești a fost cu atât mai mare cu cât aceștia au avut ocazia de a-i transmite un călduros "La mulți ani" Preasfințitului Petru, care în aceeași zi, 1 mai, a celebrat 19 ani de episcopat. De asemenea, buruieneștenii au avut ocazia de a adresa un cuvânt de mulțumire celor care au fost alături de ei în urma calamităților din vara anului 2008, când apele Siretului au inundat satul, provocând numeroase daune pentru aproximativ 500 de familii. Deja cu o oră înainte de sfânta Liturghie o buna parte din băncile din biserică erau ocupate de credincioși veniți din alte comunități. Când Liturghia a început, biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că foarte mulți dintre cei care au participat la această celebrare au fost nevoiți să stea pe afară.

A fost o mulțime de credincioși, dar și mulțime de preoți, în frunte cu episcopul Petru Gherghel, care a răspuns cu bucurie invitației păstorilor și credincioșilor din Buruienești de a participa la sărbătoarea comunității buruieneștene. Din cei 45 de preoți prezenți la altar, opt erau dintre fiii satului, iar restul din parohiile din împrejurimi.

În cuvântul de bun venit, pr. Cristian Pal, parohul comunității din Buruienești, a salutat prezența edificatoare a păstorului diecezei, care în ziua în care celebra aniversarul întru episcopat a ținut totuși să fie în mijlocul credincioșilor din Buruienești. Apoi a salutat grupul de preoți care se afla în prezbiter, autoritățile civile și pe toți ceilalți credincioși. Totodată, părintele paroh a salutat prezența reprezentanților instituțiilor și persoanelor care s-au implicat în reconstrucția Buruieneștiului și a precizat că Liturghia de hram constituie o ocazie deosebită pentru ca Buruieneștiul să aducă mulțumire acestora. Tot în acest cuvânt introductiv, pr. Cristian a ilustrat figura sfântului Iosif, protectorul comunității, mulțumind în același timp lui Dumnezeu pentru că a învrednicit comunitatea din Buruienești să beneficieze de ajutorul și protecția tatălui purtător de grijă a lui Isus, model de virtute pentru toți credincioșii.

Predica, proclamată de pr. Petru Tamaș, vicar în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași, a fost o evocare a personalității sfântului Iosif, tată și soț muncitor. Părintele predicator a pus în lumină sfințenia și virtutea sfântului Iosif, plecând de la două teme de mare actualitate: Munca între exces și lene în contextul crizei actuale și Sfântul Iosif a fost un om al succesului?

La ofertoriu, printre darurile aduse la altarul de jertfă, s-a aflat și statuia sfântului Iosif, care ilustra un moment din activitatea laborioasă din viața sa. Statuia simboliza modelul muncitorului desăvârșit, care a lucrat toată viața în tăcere, ajungând în cele din urmă un om al succesului deplin.

Un moment deosebit în cadrul celebrării hramului l-a constituit intervenția primarului comunei Doljești, Gheorghe Cojocaru, care, în numele tuturor familiilor care au avut de suferit în urma inundațiilor, a nominalizat și a mulțumit tuturor instituțiilor publice și private și tuturor persoanelor care s-au implicat în susținerea și ajutorarea sinistraților din Buruienești. În mod special a mulțumit PS Petru Gherghel pentru că a fost alături de buruieneșteni în momentele dificile de după inundații, mergând pe străzile satului pentru a-i încuraja și întări pe toți cei afectați.

Preasfințitul Petru, la rândul său, a evocat momentele de încercare prin care au trecut buruieneștenii și a ținut să specifice faptul că lacrimile de durere care s-au vărsat în acele momente s-au transformat în lacrimi de bucurie. Ceea ce s-a petrecut la Buruienești, sprijinul și ajutorul pe care l-au acordat nenumăratele instituții și persoane de bunăvoință, ne dezvăluie ce înseamnă comuniunea tuturor sfinților, un adevăr de credință de care se bucură Biserica întreagă.

La sfârșitul Liturghiei, pr. Cristian a mulțumit mai întâi lui Dumnezeu pentru toate darurile cu care binecuvântează comunitatea pe care o păstorește, apoi a transmis un cuvânt de mulțumire și de prețuire episcopului și tuturor celor care au participat la bucuria buruieneștenilor, apoi a invitat toată adunarea liturgică, în frunte cu corul care a animat celebrarea, să transmită o urare de mulți ani păstorului diecezei.

Marcelin Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 mai: Buruienești: Hramul parohiei


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat