Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Celebrarea mandatului ministrantului

Comunitatea din Butea a trăit un moment deosebit și angajator pentru 44 de ministranți duminică, 18 noiembrie 2007, la sfânta Liturghie a copiilor de la ora 8.30.

După ce copiii s-au pregătit timp de două luni, împreună cu părintele paroh, învățând ce înseamnă să fii ministrant, cum trebuie să-l slujească la sfântul altar pe Cristos, care este "decalogul ministrantului", au avut parte de o celebrare și atenție specială din partea comunității.

Părintele Andrei Coceangă, responsabilul diecezan pentru vocațiile la sfânta Preoție, a evidențiat, la cuvântul de învățătură, cât de importantă este prietenia lui Isus căruia să-i slujim nu numai la altar, ci oriunde ne-am afla. La această celebrare am simțit bucuria acestor copii care priveau altarul și ceea ce se săvârșea pe el. Prin "iată-mă", spus de fiecare în parte, credincioșii au auzit angajarea publică a acestor copii la o misiune specială: să-i slujească Domnului cu toate capacitățile lor, atât la sfântul altar, cât și oriunde s-ar afla.

La sfârșitul sfintei Liturghii le-am cerut să respecte "decalogul ministranților" cu tot efortul și sacrificiile pe care le implică. Am recunoscut în fața lor că, fiind un număr atât de mare de ministranți, nouă, preoților, ne va trebui mai multă răbdare și înțelegere, dar merită, căci sperăm ca ei să fie un exemplu bun pentru ceilalți copii.

Sfântul Părinte, în cateheza specială pentru participanții la Pelerinajul European al Ministranților din 2 august 2006, spunea: "Voi sunteți foarte aproape de Isus prezent în Euharistie, în celebrarea sfintei Liturghii, iar ea este cel mai mare semn al prieteniei sale pentru fiecare dintre noi. Nu-l dați uitării! Și de aceea vă cer: nu vă obișnuiți cu acest dar, ca să nu devină pentru voi un fel de obișnuință (de rutină); descoperiți în fiecare zi, din nou, că acolo se împlinește ceva cu totul măreț, că Dumnezeul cel viu este în mijlocul nostru și că puteți să-i fiți foarte aproape și să împliniți slujirea voastră, astfel încât misterul său să fie celebrat și să ajungă la sufletele oamenilor". Tot în această cateheză Sfântul Părinte prezenta misiunea fiecărui creștin, deci și a fiecărui ministrant: "Prin puterea Duhului Sfânt, încercați să-l duceți pe Isus tocmai acelor persoane care sunt neglijate, care nu sunt foarte iubite, care au probleme. Tocmai acolo, cu puterea Duhului Sfânt, trebuie să-l purtați pe Isus. Astfel, acea pâine pe care o vedeți frântă pe altar, va fi împărțită și multiplicată mai departe".

Pr. Petru Blaj


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat