Vizită pastorală în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman
PS Petru Gherghel în zilele de 14 şi 15 aprilie 2007 s-a aflat pe plaiurile muşatine, în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul", într-o vizită pastorală.
Una dintre preocupările actuale ale păstorului Diecezei de Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel, şi ca o continuare a deciziilor Sinodului diecezan, care s-a încheiat în urmă cu aproape zece trimestre, este cunoaşterea cât mai bine a comunităţilor catolice de pe tot teritoriul Moldovei. În acest sens s-au iniţiat mai multe proiecte de analiză a situaţiei existente "în teren", atât pe tărâmul cercetării ştiinţifice, cât şi în domeniul pastoral. Printre acestea din urmă se înscriu şi vizitele canonice, pe care episcopul diecezan are datoria de a le efectua "cu toată conştiinciozitatea", personal, prin episcopul auxiliar sau prin vicarii episcopali (cf. CDC, can. 396-398). Început în ziua de 6 aprilie 2002, după 5 ani, şirul vizitelor pastorale a ajuns în parohia noastră.
Principalele momente ale unei vizite canonice, în general, sunt: întâlniri cu preoţii şi persoanele consacrate care activează în parohie, cu grupurile de adulţi, tineri şi copii; constatarea stării bisericii şi a casei parohiale; evaluarea stării imobilelor, cimitirelor şi terenurilor aparţinând instituţiei ecleziastice; participarea la toate acţiunile liturgice duminicale, în cadrul cărora episcopul ţine omilia sau adresează un mesaj final, împreună cu binecuvântarea arhierească; întâlniri cu membrii grupurilor de laici din parohie (comitetul bisericesc şi asociaţii) etc.
În cadrul acestei întâlniri au fost evaluate atât realizările întreprinse, cât şi deficienţele, accentuându-se potenţialul fiecărei comunităţi de a reînvigora viaţa creştină şi de a fi "pietre vii în Biserica lui Cristos" (1Pt 2,5) şi "a înainta cu mult curaj în largul" (cf. Lc 5,4) problemelor cotidiene.
În parohia noastră, Preasfinţitul Petru Gherghel a fost însoţit de pr. Lucian Păuleţ, cancelarius, şi de pr. Petru Sescu, vicar episcopal. Dintre momentele acestei vizite evidenţiem câteva: participarea la şase Liturghii (cinci în biserica parohială şi una la spital), spaţiu larg alocat credincioşilor care au dorit să se spovedească sau să discute la biroul parohial, împărtăşirea pentru prima dată a 16 copii, celebrarea Liturghiei în capela spitalului municipal, conducerea Rozariului şi a adoraţiei euharistice, întrevederea cu preoţii care activează în toate parohiile oraşului muşatin, vizitarea Centrului Misionar Diecezan şi a comunităţii fraţilor verbiţi din apropierea bisericii.
Ceea ce episcopul spusese în urmă cu cinci ani, se poate verifica şi astăzi: "Pot să spun că o întâlnire a episcopului cu parohia şi structurile sale este benefică atât pentru episcop cât şi pentru comunitatea parohială. În asemenea vizite au loc analize cu privire la realizările şi perspectivele parohiei, luându-se în consideraţie realitatea vieţii sacramentale, pastoraţia vocaţională, tineretul, copiii, problema emigranţilor, familia, seminariştii, relaţiile ecumenice, angajarea socială şi politică etc.". Sperăm că această primă vizită canonică a episcopului în comunitatea noastră să aducă roade cât mai bogate!
Pr. Alois Moraru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:
14-15 aprilie: Vizită pastorală în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman.
lecturi: 18.