Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Administrarea Mirului în Parohia Butea

Dacă se coboară dinspre Săbăoani dealul la "Doi lei", nu se poate ca privirea călătorului să nu fie furată spre dreapta unde, pe niște coline semețe, domnește ca o cetate pe vârf de stâncă satul Butea. Iar peste sat, printre vârfuri de brad, se înalță ca un străjer turnul noii biserici, care parcă vrea să străpungă norii. Comunitatea de aici, care numără 1.130 de familii cu 3.530 de credincioși, a trăit duminică, 5 septembrie 2004, un moment de mare înălțare sufletească: administrarea sfântului Mir de către Preasfințitul Aurel Percă.

În dimineața zilei de duminică satul era împodobit ca la marile sărbători: covoare și ornamente pe ulițele principale, flori și verdeață la crucile din sat și pe marginea drumului, mulți creștini îmbrăcați în straie populare. Episcopul a fost întâmpinat la crucea cea mai importantă din sat, la Petru Erdeș, de către parohul comunității, pr. Petru Blaj, pr. vicar Robert Canceal, de sora Elisabeta Barollo, de primarul Costel Năstase, de viceprimarul Ioan Dămătăr, de mulți săteni și, desigur, de cei 198 de copii și tineri candidați la sacramentul Mirului. După cuvântul de primire al parohului și după binecuvântarea arhierească a episcopului, copii au susținut un miniprogram artistic în onoarea înaltului oaspete care sosea la Butea.

La ora 11.00 a început Liturghia pontificală. Episcopul a fost însoțit la această celebrare de pr. Anton Săboanu, directorul Seminarului din Bacău, care l-a ajutat pe episcop la administrarea Mirului, de pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, de alți preoți originari din Butea, de profesori de la Seminarul din Iași și de câțiva parohi din satele vecine.

Biserica din Butea, împodobită admirabil cu ghirlande, pancarte, flori, imagini, duminică a devenit neîncăpătoare.

În predica sa, episcopul a subliniat faptul că "biserica din Butea devine în această zi un adevărat cenacol, unde apostolii l-au primit pe Duhul Sfânt. Cei miruiți devin prin Mir adevărați apostoli în lumea de azi".

Ce ne-a mai impresionat la Butea? Naturalețea și dezinvoltura cu care cântau la Liturghia lor cei 200 de copii și tineri miruiți. De asemenea, marea afluență de credincioși prezenți la această sărbătoare, mulți veniți și din alte localități.

Înainte de binecuvântare episcopul a salutat pe cei prezenți în numele Preasfințitului Petru Gherghel și a amintit cu bucurie despre un grup de buteni pe care i-a întâlnit în Spania și care i-au lăsat o bună impresie prin felul lor de a se comporta și de a-și trăi credința departe de țară.

Data de 5 septembrie 2004 va rămâne, cu siguranță, pentru cei miruiți, dar și pentru toți butenii o amintire plăcută, o mare sărbătoare, dar și un moment de trăire a credinței, un moment de har.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 123.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat