Butea: Campusul Acțiunii Catolice
În perioada 14-16 mai a avut loc în comunitatea Butea campusul diecezan al Acțiunii Catolice "Sf. Iosif". Întâlnirea cu tema "A fi apostoli" a urmărit cunoașterea membrilor Acțiunii Catolice și aprofundarea valorilor spirituale (rugăciunea, meditația, sfânta Liturghie), în vederea formării personale și de grup. La acest campus, la care au participat peste 200 de membri ai AC din 41 de parohii, au luat parte reprezentanți din cele trei sectoare de activitate: copii, tineri, adulți. Sâmbătă, 15 mai, a participat și PS Petru Gherghel, ocazie cu care a celebrat și o sfântă Liturghie în biserica "Sfânta Treime" din Butea.
Pe parcursul celor trei zile, pe lângă pr. Cornel Cadar, asistent spiritual general al AC, pr. Tiziano Baracco, "Sfântul Francisc de Sales" - Bacău și părintele paroh și vicar de Butea au mai fost prezenți unii dintre noii asistenți spirituali pentru Acțiunea Catolică: pr. Felician Tiba, Institutul Teologic Romano-Catolic - Iași, pr. Mihai Roca - Săveni, pr. Fabian Doboș, "Adormirea Maicii Domnului" - Iași, pr. Antonio Ferrari, "Iosefinii lui Murialdo" - Roman, pr. Iosif Dămătăr - Mărgineni, pr. Alberto Marson, "Misionarii Cuvântului Divin" - Traian.
Vineri, 14 mai, a avut loc primirea participanților și cazarea acestora în familiile binevoitoare din comunitatea din Butea. A urmat programul de rugăciune: Rozariu, sfânta Liturghie, Vespere. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Iosif Dămătăr. Către sfârșitul zilei a avut loc un program de cunoaștere, ca un preambul la ceea ce avea să se desfășoare în cea de-a doua zi.
Sâmbătă, 15 mai, a început propriu-zis ziua de campus a Acțiunii Catolice. Deșteptarea, o scurtă înviorare făcută pe drumul către biserica din Butea unde a avut loc rugăciunea de dimineața. La ora 9.00 a avut loc prima meditație, ținută de pr. Cornel Cadar, asistentul general al Acțiunii Catolice. Sfinția sa, prin imagine și sunet, a readus în memoria celor prezenți obiectivele și scopul Acțiunii Catolice, programul asociativ propus și votat la Traian în cadrul Adunării Generale, și altele. Meditația a fost ținută într-un stil dialogat, cu întrebări din partea părintelui și răspunsuri prompte din partea tinerilor. Obiectul meditației l-a constituit o icoană bizantină a școlii de la Novgorod în care apar individualizați apostolii, care sunt luminați de Duhul Sfânt, iar în centrul imaginii era reprezentat un personaj cu o coroană regală pe cap. După această meditație au avut loc discuții în grupuri mici, prin intermediul cărora s-a dorit o mai bună cunoaștere între membrii grupului. Tot în cadrul acestor grupuri s-a dat răspuns la întrebările formulate la meditația precedentă. La ora 12.00 cei din Acțiunea Catolică s-au bucurat de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Sfânta Liturghie celebrată, la ora mai sus-amintită, de PS Petru, la care au participat și părintele paroh și părintele vicar al comunității din Butea și alți preoți: asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice. Preasfințitul în cadrul predicii i-a îndemnat pe cei prezenți, citând din Scrisoarea către Diognet, să fie pentru lume ceea ce este sufletul pentru trup. În după-amiaza aceleiași zile au avut loc, tot în grupuri mici, vizite la bolnavii din Butea, dorindu-se astfel să-i mai încurajeze pe cei bolnavi și ca membrii AC să acționeze conform cu tema campusului "A fi apostoli".
A urmat apoi meditația pr. Mihai Roca, asistent spiritual al Acțiunii Catolice. Titlul meditației a fost "Chemarea creștină, chemare la apostolat". Părintele s-a axat pe cuvintele "a primi" și a "dărui". Și, pentru a exemplifica, a oferit exemplul Maicii Tereza de Calcutta, cunoscută și sub numele de "Îngerul din Calcutta", de curând declarată fericită de către papa Ioan Paul al II-lea. Părintele a redat trăirea sa personală în legătură chiar cu Maica Tereza, pe care a întâlnit-o în Seminar, și mai apoi ca preot în Parohia "Sf. Nicolae" Bacău, când celebra Liturghia la Șerbănești, în comunitatea surorilor din congregația întemeiată de ea. Au urmat din nou discuții în grupuri mici, analizându-se cele spuse de pr. Mihai Roca. În seara aceleiași zile de sâmbătă a avut loc un program cultural-recreativ, cu muzică, jocuri și multă bună dispoziție.
Duminică, 16 mai, ultima zi de campus, programul a debutat ca în ziua precedentă. La ora 9.00 a avut loc meditația, care a fost ținută de pr. Felician Tiba, asistent spiritual al Acțiunii Catolice Copii. Părintele a prezentat câteva idei cu privire la tema campusului: "A fi apostoli", și arătat asemănările și deosebirile dintre preoți și laici, arătând că și aceștia din urmă pot fi la fel de bine apostoli în lumea de astăzi. În continuare a indicat textul din finalul Evangheliei după sfântul Matei (Mt 28,18-20) și a folosit ca moto pentru meditație cuvântul "Mergeți". După această meditație a avut loc întâlnirea pentru a trage concluziile finale. Toți cei care au vorbit au avut numai cuvinte de apreciere la adresa organizatorilor, a preoților care au ținut meditațiile și a programului campusului. La ora 11.00 a avut loc sfânta Liturghie la care au participat, pe lângă participanții la campusul AC, credincioșii din Parohia Butea, fiind chiar Liturghia principală a comunității. În cadrul Liturghiei celebrată de pr. Cornel Cadar și concelebrată de mai mulți preoți au fost aduse mulțumiri credincioșilor din comunitatea din Butea pentru bunăvoința de a-i găzdui pe participanți, organizatorilor, părinților paroh și vicar pentru ajutor și tuturor preoților asistenți spirituali ai Acțiunii Catolice care, pe parcursul acestor zile, au participat și au stat la dispoziția participanților, și nu în ultimul rând surorilor din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus" pentru faptul că au oferit spațiul și munca lor în vederea unei mai bune desfășurări a campusului diecezan al Acțiunii Catolice. După sfânta Liturghie toți participanții au luat masa de prânz și a venit rândul celor care au participat să mulțumească, cum au știut ei mai bine: prin cântec și voie bună.
Daniel Butacu
lecturi: 123.