Vizită pastorală în Parohia Butea
În zilele de 13 şi 14 decembrie Preasfinţitul Petru Gherghel a făcut vizita pastorală în Parohia Butea. Comunitatea din Butea are 1.115 familii cu 3.500 de credincioşi.
Preasfinţitul a fost întâmpinat sâmbătă la ora 12.00 de parohul comunităţii, pr. Petru Blaj, de vicarul parohial, pr. Costel Ţăranu, de părintele decan de Valea Siretului, pr. Isidor Chinez, şi de un mare număr de credincioşi. În biserică aşteptau copiii, care, animaţi de surorile din Congregaţia "Misionarele Pătimirii lui Isus", au prezentat şi un scurt program artistic.
Apoi, parohul comunităţii a prezentat programul vizitei pastorale.
După-amiază, a avut loc întâlnirea episcopului cu familiile tinere, întemeiate în ultimii zece ani, în special cu cei rămaşi acasă în urma plecării unuia dintre soţi. Cei prezenţi au fost îndemnaţi să preţuiască familia, să respingă tot ceea ce dăunează acestei instituţii create de Dumnezeu şi să iubească viaţa: "Viitorul societăţii şi al Bisericii depinde de familie. Dacă vom avea familii bune, responsabile, atunci vom avea şi un viitor bun, fericit".
A urmat apoi o întâlnire foarte emoţionantă: episcopul a stat împreună cu circa 100 de bolnavi. Aceştia au fost ajutaţi de tineri să vină la sala din casa surorilor sau au fost transportaţi cu maşinile. Episcopul a scos în evidenţă faptul că ei, bolnavii, sunt o parte foarte importantă a Bisericii; prin suferinţa lor acceptată şi trăită cu spirit creştin, ei contribuie la înaintarea în credinţă şi desăvârşire a întregului trup mistic al lui Cristos.
Înainte de sfânta Liturghie de seară, episcopul a recitat Rozariul împreună cu copiii şi credincioşii veniţi în număr mare. În timpul Rozariului şi al sfintei Liturghii, credincioşii care au dorit să se împace cu Dumnezeu au avut posibilitatea de a se spovedi. În timpul Liturghiei episcopul a stat şi el la dispoziţia celor care au dorit să se spovedească.
Duminică, 13 decembrie, programul a început cu sfânta Liturghie a copiilor şi tinerilor, prezidată de PS Petru Gherghel, asistat de parohul şi vicarul parohial. În timpul sfintei Liturghii, 28 de tineri au depus adeziunea pentru Acţiunea Catolică.
După sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea episcopului cu copiii.
A urmat la ora 11.00 sfânta Liturghie pontificală concelebrată. La omilie episcopul i-a îndemnat pe toţi credincioşii din Butea să păstreze cu sfinţenie moştenirea primită de la înaintaşii lor şi să rămână mereu fideli. S-a scos în evidenţă zelul cu care au lucrat în comunitatea Butea păstorii sufleteşti, mai ales predecesorul actualului paroh, părintele Alois Dămoc, care şi-a pus toată viaţa şi iubirea sa în păstorirea acestei mari comunităţi; şi roadele se pot vedea: măreaţa biserică, ridicată în timpuri grele, casa parohială, venirea şi stabilirea surorilor în comunitate, promovarea atâtor vocaţii la preoţie şi la viaţa consacrată.
După sfânta Liturghie a avut loc întâlnirea episcopului cu tinerii comunităţii. Cei care au participat au fost îndemnaţi să-i caute şi pe ceilalţi tineri din comunitate şi să stea uniţi în jurul păstorilor comunităţii, să fie "sare a pământului şi lumină a lumii pentru comunitatea din Butea".
După-amiază a avut loc întâlnirea episcopului cu comisia sinodală parohială formată din 57 de membri.
Păstorul diecezei s-a întâlnit cu surorile din Congregaţia "Misionarele Pătimirii lui Isus", care sunt prezente în Parohia Butea şi desfăşoară o generoasă activitate educativă, caritativă şi socială, după care a întâlnit autorităţile locale şi pe unii profesori de la şcoala din comună.
Vizita s-a încheiat cu adoraţia şi binecuvântarea euharistică ce au avut loc după sfânta Liturghie de seară celebrată de pr. Anton Dancă şi pr. Iosif Răchiteanu, care l-au însoţit pe episcop în această vizită canonică. La sfârşit, episcopul i-a îndemnat pe toţi: "Înaintaţi cu mult curaj în larg".
Pr. Mihai Pătraşcu
lecturi: 123.