Învierea lui Isus, un mesaj de transmis cu respect!
prelucrare de pr. Felician Tiba
Cred că și astăzi mai există în unele comunități obiceiul de a merge în dimineața Paștelui și de a duce vestea învierii Domnului. Copii cu o pungă în mână, din casă în casă, merg și duc vestea învierii, spunând tuturor: "Cristos a înviat!".
Noi nu doar că o vesteam, ci efectiv o "urlam". Trebuie să o spun că prea mult nu pricepeam noi din ceea ce făceam. E adevărat că spuneam "Cristos a înviat!", dar gândul nostru nu era neapărat la mesajul în sine, ci la ceea ce ne ofereau gospodinele. Oricum, darul prin excelență erau ouăle roșii. Ne bucuram și când primeam de alte culori. Merita "să revenim" la acele case unde mai primeam și câte un bănuț, o napolitană sau bomboane, dulciuri rare în vremea copilăriei noastre, chiar dacă asta presupunea să ne schimbăm fesul sau chiar hainele între noi.
Uneori începeam să strigăm "Cristos a înviat!" din drum. O făceam haotic și la întâmplare, dovadă că de cele mai multe ori ajungeam acasă cu punga ruptă și cu ouăle sparte, amestecate cu celelalte bunuri pe care le primeam în dar.
O doamnă însă ne-a venit de hac. Cum eram distrați și cum spuneam, nu ne interesa prea mult mesajul, ea ne-a oprit și ne-a pus să spunem frumos: "Cristos a înviat!". Și ne-a pus să repetăm până i s-a părut că am spus frumos și cu respect. După aceea, a continuat să ne țină "morală", spunând că o să transmită și părinților noștri că nu știm să respectăm o sărbătoare atât de mare. Ne-am uitat unii la ceilalți și am spus: "Am încurcat-o!" Mai mult, pentru că printre noi erau și câțiva copii care erau ministranți, ne-a promis că o să vorbească și cu părintele.
Ulterior am înțeles că mesajul pe care îl duceam era atât de solemn și profund, că merita și o atitudine pe măsură, dar noi eram copii...
Doamna cu pricina nu ne-a spus niciodată nici părinților și nici părintelui, dar lecția pe care ne-a dat-o punându-ne să repetăm mesajul pascal a durat și durează până astăzi.
Despre învierea lui Isus trebuie să vorbim cu respect. Bucuria învierii nu înseamnă batjocură, ci respect! Asta mi-a intrat în minte și mi-a rămas de la acea doamnă! (Claudiu)