Iubirea cere un răspuns de iubire
de sr. Monica Bogdănel, Surorile Providenței
"Biserica îl indică preoților și credincioșilor laici pe Sfântul Alois Scrosoppi ca model al unei profunde sinteze între comuniunea cu Dumnezeu și slujirea fraților." (Omilia de la canonizare, Sfântul Ioan Paul al II-lea, 10 iunie 2021). Dar cine este acest preot sfânt?
Alois Scrosoppi s-a născut, a trăit și a murit la Udine (Italia) într-o perioadă caracterizată de o mare instabilitate politică, epidemii, războaie și un climat puternic anticlerical (1804-1884).
Iubirea față de Cristos l-a făcut interpret sensibil al semnelor timpurilor și astfel a răspuns cu generozitate creativă nevoilor societății și ale Bisericii, îndeosebi prin cele două instituții cărora le va dedica toată viața: Casa Părăsitelor din Udine și Congregația "Surorile Providenței", al cărei fondator a fost.
Și-a lăsat modelată personalitatea umană și fizionomia spirituală de "sfinții săi părinți" Filip Neri și Francisc din Assisi. Din copilărie, a absorbit spiritualitatea Sfântului Filip, crescând la umbra Oratoriului din Udine. În Biserica "Sfânta Maria Magdalena", în care slujeau părinții Oratoriului, a celebrat prima lui Sfântă Liturghie în ziua de 1 aprilie 1827.
Din cauza contextului anticlerical, pr. Alois a așteptat până în anul 1848 să devină membru al Oratoriului, iar noviciatul l-a putut începe abia în anul 1855. A luptat cu toată energia sa pentru a reconstitui comunitatea oratoriului închisă de legea napoleonică. Ales superior al comunității redeschise în 1856, trăiește scurta bucurie a refondării, dar și marea durere a suprimării definitive a Oratoriului din Udine (1866), urmată de desacralizarea Bisericii "Sfânta Maria Magdalena" și transformarea ei în sală de echitație. Dar acest fapt nu a putut întrerupe legătura spirituală cu Sfântul Filip. Părintele Alois a rămas și a trăit până la sfârșitul vieții ca un autentic preot oratorian.
Astfel este descris de către Guglielmo Biasutti, biograful său, în trei etape diferite ale vieții: elev silitor, care datorită angajării în studiu a obținut rezultate superioare capacităților sale naturale; tânăr preot cu inima înflăcărată de zel, hotărâtă și senină, cu idealuri înalte, urmărite cu perseverență; un bărbat matur care nu făcea lucrurile pe jumătate și nu ceda compromisurilor, animat de zel neobosit, lider spiritual patern, blând și ferm, umil, care iubea viața ascunsă, susținut de o credință de granit, alimentată prin lungi ore de rugăciune nocturnă. Contemplativ în acțiune, și-a stabilit "lăcașul" în inima lui Isus și din acest izvor de caritate și-a hrănit sufletul și slujirea.
Dar ce spune despre sine părintele Alois? Aproape nimic. Trăind motoul său "a face, a pătimi, a tăcea", lasă faptele să vorbească. În anul 1831, decide să își dedice viața fetelor orfane din Casa Părăsitelor, categoria socială cea mai defavorizată din Udine. Viața cotidiană în mijlocul celor peste 100 de orfane va deveni locul de antrenament în trăirea propunerilor de sfințenie. Timp de 23 de ani va îndeplini rolul de vice-director al casei, trăind în umbra fratelui său Carol, fapt ce va permite operei să se maturizeze, iar pr. Alois să-și configureze fizionomia spirituală. La moartea acestuia, va prelua conducerea Casei pentru 30 de ani.
Din anul 1837, devine îndrumătorul spiritual al grupului de maestre al orfanelor care va deveni Congregația "Surorile Providenței". Pentru a le modela, pr. Alois a folosit o unică metodă pedagogică: să preceadă și să atragă prin exemplu. Cerea totul de la propria persoană pentru a putea cere mult fiicelor sale spirituale.
Dorind să devină "o copie fidelă a lui Cristos", în anul 1852, alege să trăiască al treilea grad de umilință. La 77 de ani, va începe "noviciatul pentru cer" sub conducerea spirituală a unei surori. Tot el a spus: "Să ne ajutăm reciproc ca să devenim mari sfinți!"